用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 女女唔肯認字有咩方法可以教佢?
go

女女唔肯認字有咩方法可以教佢? [複製鏈接]

女女28個月ABCsong,1-10識講唔肯認,每次教佢都亂答,有時教生字完全冇興趣,但佢語言能力ok,可以同大人用句子對答冇BB音咬字清楚,同姐姐用英文句子溝通,就係唔肯認字,會唔會係讀寫有問題?有咩方法可以教佢?thx

1    0    0    0

其實28 個月仲係好細個啫, 冇咩必要咁早一定要識咁多嘢, 唔好同其他小朋友比較. 我細仔下星期就 5 歲, 佢都係 4 個月前才完全記熟認熟晒 26 個字母, 唔錯唔左右調轉的. 有時小朋友未準備好就係未準備好, 一準備好可以快得令人好意外.

引用:其實28+個月仲係好細個啫,+冇咩必要咁早一

原帖由 chanwendy 於 14-08-12 發表
其實28 個月仲係好細個啫, 冇咩必要咁早一定要識咁多嘢, 唔好同其他小朋友比較. 我細仔下星期就 5 歲, 佢都 ...
我都希望係咁,因為老師覺得佢其他學習咁快,就對字冇興趣,覺得奇怪,我驚佢有讀寫障礙

不用强迫認字,好悶的,讀吓書仔佢聽咪更好。

reading is better than flash card indeed.

回覆:女女唔肯認字有咩方法可以教佢?

每日三幾分鐘,用字咭形式教佢認。太細個專注力有限又未有學習概念,每次認兩三個先。講野咁叻,唔駛咁快諗讀障住。

Hillkymama  講野叻都有讀障,仲係6-12歲check讀障其中一個重要因素  發表於 15-10-28 23:27

回覆:女女唔肯認字有咩方法可以教佢?

其實外國咁早係唔會教生字甚至字母。pre school都係用母語教大家認識事物。

不過我地活在香港,一個多年來都著重死記背誦既考試方式下。係,係考試。唔係為左考試,真係唔知背黎為乜!

放輕鬆啦各位,
我識一個四五歲已經差不多讀得出七成報紙既人, 係入到好小學, 好中學, 但最後入唔到大學...企街做sales internet..
我自己小四都有時寫錯左b 同d , 默書串字永無合格... 果個年代無分讀寫障礙,初中仲考緊全級尾幾, 高中至開腦.. 最後中大畢業,做幾年野... 雖然宜家做full time mum...

早識字好似比人叻, 或嬴係起跑線, 但如果輸係尾...
比我揀, 我寧願佢有快樂童年, 唔係叫你零溫書, 你可以同佢多講故事, 但唔好迫佢認字, 你可以叫佢玩遊戲鬥快搵某一d 字出黎... 咁都算認字..

唔好flash card, 唔好上n 咁多堂, 六歲前既課餘一兩樣算lor, 仲要係佢like 果d,即運動, 跳舞等..phonics , 珠心算真係side 氣...細個心算叻, 入小學唔識解題大有人在, 我幫人補數補得多, 一味淨係加加加.....

人生好長,
加油呀

講就好似好容易, 我大仔今年小一,
慶幸我搵到間好好既學校,
佢中文OK, 英文馬馬, 串字九流, 認讀英文好似文盲, 但老師話好少係英文讀障, 比D 時間佢, 佢仲細, 細仔, 結果, 到了下學期, 有新進展了, 突然認讀好左, 串字由 10 分變.到 70 分 雖然分數唔應該係重要, 但見到有進步真係好開心..
不過我都無表露係仔面前, 因為我不嬲同佢講成績唔緊要, 重要係溫左盡力, 唔好太早比咁多壓力D 細路...

rarafish 發表於 15-6-2 21:55
放輕鬆啦各位,
我識一個四五歲已經差不多讀得出七成報紙既人, 係入到好小學, 好中學, 但最後入唔到大學... ...
AGREE
‹ 上一主題|下一主題