用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果唔係band one生入咗band one學校,都唔係一件好事 ...
樓主: bcowng
go

如果唔係band one生入咗band one學校,都唔係一件好事   [複製鏈接]

我亦見過一個因為追唔上, 要留班, 然後要看心理醫生. 亦有朋友的小朋友接受唔到壓力, 一返學就病, 嘔, 發燒, 最終要休學一年, 然後去教育局搵左間低程度些的學校重讀. (真人真事)

moniquechoy 發表於 14-8-13 13:08
我亦見過一個因為追唔上, 要留班, 然後要看心理醫生. 亦有朋友的小朋友接受唔到壓力, 一返學就病, 嘔, 發燒 ...

去到高中真係好多讀唔掂的轉校,家長也接受現實了,要孩子不要面子

回覆:如果唔係band one生入咗band one學校,都唔係一件好事

B1讀吾掂、徐時可降落B2.3/相反B2就算讀好好、都未必可高攀B1.有機會、點解吾試?答案呼之欲出!

王家爸爸    發表於 14-8-16 20:48

回覆:如果唔係band one生入咗band one學校,都唔係一件好事

我的朋友的女兒,今年升中二,band1尾,入band1c 中學,成績中下,主科和副科都有不合格!完全冇心機讀,想轉校也冇得選,要留班才可轉!現在攪到她,媽媽食和睡也不好!
女兒已天天去補習……

回覆 cpecpr 的帖子

其實讀得唔好係咪同英文能力有關呢?

王家爸爸  依家中文能力差的人可能更多。   發表於 14-8-16 20:53

未曾發力b2生或者是已發力b2生?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:CPLA 的帖子

但是,聽說英文中上的!

引用:未曾發力b2生或者是已發力b2生? +

原帖由 Obiepapa 於 14-08-16 發表
未曾發力b2生或者是已發力b2生?
應該冇發力呢!考試才温習!

原來有唔合格,band 1生轉去band 2都要留一級!學校才收!

我覺得家長的支持也很重要, 中一生只有十二歲, 大部份仍然未識諗, 如果家長完全放手的話, 他們好大機會會受朋輩影響,  沉迷上網/打機/追韓星etc,  那就算在小學是band 1生也冇用, 反過來說, 如果band 2 生肯努力, 除非資質真係弱, 有band 1 中學收, why not?
wbmom

cpecpr 發表於 14-8-16 16:02
我的朋友的女兒,今年升中二,band1尾,入band1c 中學,成績中下,主科和副科都有不合格!完全冇心機讀,想 ...
一科唔掂還是科科都唔掂?

引用:Quote:原帖由+Obiepapa+於+14-08-16+發表未

原帖由 cpecpr 於 14-08-16 發表
應該冇發力呢!考試才温習!
甘就潜能好大!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

cpecpr 發表於 14-8-16 16:02
我的朋友的女兒,今年升中二,band1尾,入band1c 中學,成績中下,主科和副科都有不合格!完全冇心機讀,想 ...

點解唔係原校留班?

除睇孩子性情外,亦睇學校政策。有些band 1c 學校,為搏上1b or 1a位置,讀得好,待得好,相反,成績一般或不好,便置之不理!  畸型的教育制度!

wbmom 發表於 14-8-16 20:44
我覺得家長的支持也很重要, 中一生只有十二歲, 大部份仍然未識諗, 如果家長完全放手的話, 他們好大機會會受 ...

一次經歷已有陰影
我同啊囡去舊区一間b1中學考筆試時, 首先向canteen等入課室, 個時真係被嚇一跳,  個處放咗好多扎壞咗光管
向長椅上, 好危險, 好多學生仲向隔離張長椅飲野休息, 行來行去, 若無其事咁。
我同啊囡望到都互望一下, 我兩個當時真係有点卻步, 好想走,  但啊囡話既然泥咗就完成埋考試至走,  
到啊囡到班房考筆試, 我向另一个班房等佢, 我見到我等个个班房度牆被人刻意挖穿咗个大洞(油都甩晒),
柜桶里面有被人塗液劃咗好多韓星名 同 LOGO, 唉 暈咗,
到啊囡出泥話見到佢考試个班房的牆被人劃花咗同 柜桶里都有人用塗液劃韓星名 同 LOGO,
大家有同感就後, 可能學校只著重學生成績,  往往忽略咗管理設施/設備同學生紀律。
好彩最後都係唔收, 如果學校唔管好學生紀律, 真係收咗都唔咁去, 唔會為咗稍為神級点學府去讀,
6年時間都算長,啊囡唔介意係咪神級學府, 淨係想要揀間企理同校風好一點唔好太差嘅學府去讀。  

佢話, 只要肯努力同堅持, 相信條條都係光明大道。

同一件事, 人可以用不同字句形容:
正面 - 人望高處, 越級挑戰是一種動力
負面 - 不自量, 心存僥倖, 勉強冇幸福

N年前認識一個美國仔, 他在就讀一間頗有名聲的州立大學. 他說在高中時成績不錯, 老師叫他試考MIT(麻省理工). 到campus visit時, 他說當時的感覺是"students were studying anytime and anywhere, it really scared me!" 所以放棄了..................他是對是錯? 值得仿效嗎? 請各位自己品評.

old_baby 發表於 14-8-17 02:43
同一件事, 人可以用不同字句形容:
正面 - 人望高處, 越級挑戰是一種動力
負面 - 不自量, 心存僥倖, 勉強冇 ...
要從多角度思考,得出最好的發展方向。

基本上同意 x 2

引用:Quote:cpecpr+發表於+14-8-16+16:02+我的朋

原帖由 王家爸爸 於 14-08-16 發表
一科唔掂還是科科都唔掂?
主科一科,加副科二科!但四十幾,不是冇讀,不過話唔識掂温喎!

‹ 上一主題|下一主題