用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果唔係band one生入咗band one學校,都唔係一件好事 ...
go

如果唔係band one生入咗band one學校,都唔係一件好事  

王家爸爸  基本上同意  發表於 14-8-11 11:21

回覆:如果唔係band one生入咗band one學校,都唔係一件好事

Band 2 生經發力都有機會向上,我覺得有機的。

回覆:如果唔係band one生入咗band one學校,都唔係一件好事

上天比咗好好嘅學習環境,祇要好好把握機會,努力讀好書,一樣可以追得上!

loveDD  同意,心態正確   發表於 14-8-13 14:42
王家爸爸  態度正確   發表於 14-8-11 11:24

當初本來我地諗住安份選b2的,但家姐堅持要首選b1尾英中試下,因為家姐讀b1c,亦好明白我地小學課程係比同區大部份小學高,眼見呢幾年同學和學妹水平只是一般,深信呀妹入到會大約是中游左右,唔再貪玩專注努力啲應可上位,所以我地最後選擇試下

我囝是油尖旺band 2生,同阿仔組別至少在本區攪珠入有10多個入了band 1 組別。阿囝小學將band 為三分, 每分為33.3%...但有60% 派入英中。其實是band 1 位多,或小學保守估計banding。
我囝返了兩星期bridging course, 全英語授教,阿囝話都明老師講乜,我心都高興,沒有選錯學校。

怪獸家長都係唔知醜+心存僥倖.
仔女成績就算係band3尾, 如果有名校神校肯收, 一樣照搏........最後苦了孩子.

對同學來說,冇話絕對的好,亦冇話絕對的差,好視乎個人的心態。有時會因為學習能力的差異,不停打擊信心,最終如湜崩河缺。除失去自信心外 ,還賠上了家庭的關係。但亦有人會遇強越強,如玩激流一樣,間中雖驚險,但仍可順流而下,到達淺灘。

在學校的角度就一定壞處多過好處。除可勉強可令你收到足夠人數外,單係同學間的學習差異已夠你煩。

piagetmum1  agree *2  發表於 14-8-12 12:46
王家爸爸    發表於 14-8-11 11:33

一句講曬入咗點都唔走,冇退路,如成績差,band 2學校都唔收,朋友仔是好例子,狀元中學留了—年,成績明顯進步,數學全班笫一,暑假練習唔懂會問同學,開竅啦,鄧佢父母開心。

goodenough 發表於 14-8-10 15:31
對同學來說,冇話絕對的好,亦冇話絕對的差,好視乎個人的心態。有時會因為學習能力的差異,不停打擊信心, ...
Fair comments.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

點解有些人講野咁涼薄,神級小學b2生和其他學校比較也可能是Bl生,鮮魚行學生也可到協恩,每個小朋也有機會,由其是男仔,學習上會比女仔遲,不知是否説人怪獸家長果個人仔女派唔到b1
所以才這樣説。
每件事也未必是絕對, 李嘉誠都係拎個公事喼發達

王家爸爸    發表於 14-8-11 11:33
johnmamama  Totally agree   發表於 14-8-10 20:43

引用:點解有些人講野咁涼薄,神級小學b2生和其他

原帖由 sweetsweetbobo 於 14-08-10 發表
點解有些人講野咁涼薄,神級小學b2生和其他學校比較也可能是Bl生,鮮魚行學生也可到協恩,每個小朋也有機會 ...

smallfoothk 發表於 14-8-10 16:48
一句講曬入咗點都唔走,冇退路,如成績差,band 2學校都唔收,朋友仔是好例子,狀元中學留了—年,成績明顯 ...

del

ernestchow 發表於 14-8-10 20:52
據我所知有好多band 1頭的學生係中四個年讀唔掂校方會叫你走,都冇話點都走,有時讀唔掂都係要走 ...
嘩,好勇 ..... 會得罪好多人!

ernestchow  唉! ek 真係無言論自由,甘又得罪   發表於 14-8-11 00:09
ernestchow  點算好?   發表於 14-8-10 21:01
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我囡校長話:如果係因為未努力或未識努力而成既Band2頭學生,可以博Band1尾學校;但若是已經好努力,但都依然係Band2,就選擇Band2學校

Snoopy211  好中肯評語  發表於 14-8-11 17:27
janetlam74  很好~ 對事不對人,夠中肯~   發表於 14-8-11 12:46

sweetsweetbobo 發表於 14-8-10 19:51
[size=15.333333015441895px]點解有些人講野咁涼薄,神級小學b2生和其他學校比較也可能是Bl生,鮮魚行學生也可到協恩,每個小朋也有機會,由其是男仔,學習上會比女仔遲,不知是否説人怪獸家長果個人仔女派唔到b1
[size=15.333333015441895px]所以才這樣説。
唔怪得有人會大大聲講 : 點解b3學生唔可以入名校? 每個人都應該有机會!!
唔怪得今日社會風氣 : 大大聲講歪理, 再加上人多, 再加上暴力 --> 就變成真理??

chumamma  極之同意 !  發表於 14-8-17 11:46

我囡校長話:如果係因為未努力或未識努力而成既Band2頭學生,可以博Band1尾學校;但若是已經好努力,但都依然係Band2,就選擇Band2學校

EK

有人好似講緊自己

蔚晴 發表於 14-8-10 21:30
我囡校長話:如果係因為未努力或未識努力而成既Band2頭學生,可以博Band1尾學校;但若是已經好努力,但都依 ...

先唔好講學校嗰部份,因為家長唔會有興趣學校的艱難!就算是同學自己的那部份,當一上到中學,大環境改變了,包括學習環境、學科的興趣、老師的啟蒙、活動的參與、生活的體驗、小學時家長給與的操練和支持、朋輩的影響等都會有變化,而這些變化將對當日曾是band 1,或者band 2的同學起了衝擊。

還有那當天已盡了力的問題,敢問是盡了甚麼力?怎樣盡?是每天坐著、望著書本就是盡了力麼?還記得世有伯樂然後有千里馬的故事嗎?更多的情形是「食馬者不知其能千里而食也。雖有千里之能,食不飽,力不足,才美不外見」,然後「策之不以其道,食之不能盡其材」,其真不是band 1邪?

要在激流中不怕浪打濤拍,家長和同學都要有心理準備。要迎來黎明曙光的歡欣,必先經歷長夜黑暗的痛苦。如果你問我甚麼同學適合讀band 1學校,我會答有鬥心的同學而不是甚麼band 1、band 2同學。