用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 英文通識
樓主: PCCW2319
go

英文通識  

to Yanamami #99---笑咗(仲要好大聲咁)

Yanamami    發表於 14-9-4 17:15
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回覆 shadeslayer 的帖子

Encouragement and proposal are different.  I am saying not proposed by the EDB
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

BTW, 聽學校有經驗的家長分享, 初中時, IH and LS 是訓練英文的最好科目。
學生有機會用英文分析, 作答有關時事, 歷史的問題。
尤其對果班由中文小學升讀英中的學生。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

引用:回覆+shadeslayer+的帖子 Encouragement+a

原帖由 HKTHK 於 14-08-29 發表
回覆 shadeslayer 的帖子

Encouragement and proposal are different.  I am saying not proposed by the  ...
ok, i see.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

本地英語教師水平,唔使檢討下要提高咩,咁NET嘅存在就解決左問題?要普及教育都提供俾全部學生達到:英語為第一語言嘅水平,似乎唔合常理,因香港唔係英語作母語,進修、專業和工作上嘅英語需要,有可行嘅路--叫「進修」

想請教一下, 只有12.4%是英文卷, 佢地D 成績是點? 邊度可以睇到? 另外, 想問下, 上堂是英文教, 但報考中文卷, 中文同英文個分別大唔大? TKS

回覆 eviepa 的帖子

當今的孩子真是了不起的。說得好👌。
rongersisi