用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 英文通識
go

英文通識  

我好傻。我係阿仔差不多考DSE時至知到,原來英文中學都可以報考中文考通識。 而且,係今年考評局份DSE新聞稿中睇到,只有12.4%考生(即約8,800人)用英文作答。
比較8卦,想知邊d學校係報考英文通識。
我仔學校(HKCWCC) 係考英文通識 。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

HTC喺英文通識。但我諗傳統英中同部分地區英中都喺英文通識。

回覆:PCCW2319 的帖子

想問DSE 扣唔扣grammar 分,我地学校唔扣的。

引用:想問DSE+扣唔扣grammar+分,我地学校唔扣的

原帖由 hw1115 於 14-08-10 發表
呢個真係唔知喎。 咁執筆忘字(中/英文),寫左同音字/串錯字,又扣唔扣分呢?

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

PCCW2319 發表於 14-8-10 07:58
我好傻。我係阿仔差不多考DSE時至知到,原來英文中學都可以報考中文考通識。 而且,係今年考評局份DSE新聞 ...
但你間70%以上 LEVEL 4+,全港日校先得35.3%,好叻喎,用咩語言都OK 啦!

hw1115 發表於 14-8-10 08:07

問下老師,學生將考公開試,校內外評分標準應該一致,咁學生日常訓練先有意思。

回覆:熙媽媽 的帖子

我仔初中咋

熙媽媽  咁問下老師,或者過兩年先算:hap   發表於 14-8-10 08:32

熙媽媽 發表於 14-8-10 08:22
但你間70%以上 LEVEL 4+,全港日校先得35.3%,好叻喎,用咩語言都OK 啦!

你意思係阿仔間學校上年/今年通識科全校70%, 拎level 4 ?

引用:我好傻。我係阿仔差不多考DSE時至知到,原

原帖由 PCCW2319 於 14-08-10 發表
我好傻。我係阿仔差不多考DSE時至知到,原來英文中學都可以報考中文考通識。 而且,係今年考評局份DSE新聞 ...
用中文作答通識,學校好意思叫自己做英中?

Yanamami  好多英中都喺禁o   發表於 14-8-10 17:53
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 14-8-10 10:41
用中文作答通識,學校好意思叫自己做英中?

我唔清楚香港有幾多間英文中學.

如果有約8,800人用英文考通識, 及假設一所中學每級有200 (40人 x 5班)人. 即使有44間英文中學用英文作答.

PCCW2319 發表於 14-8-10 09:17
你意思係阿仔間學校上年/今年通識科全校70%, 拎level 4 ?
你話仔仔讀hkcwcc,學校網站資料:
http://www.hkcwcc.edu.hk/wordpress/2014/07/7448

Six subjects having Level 4+ greater than 70% :
Biology
Chemistry
Economics
English Language
Liberal Studies
Mathematics (Core and M2 modules)

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-8-10+09:17+你意

原帖由 熙媽媽 於 14-08-10 發表
你話仔仔讀hkcwcc,學校網站資料:
http://www.hkcwcc.edu.hk/wordpress/2014/07/7448
唔該哂。其實我無乜入去學校網站睇,中1時可能會多d。

熙媽媽  學校考得好,唔使咁擔心。   發表於 14-8-10 11:48

PCCW2319 發表於 14-8-10 10:50
假設一所中學每級有200 (40人 x 5班)人. ...
一班40人太多,如果計埋留班+跳船,每班約34人合理D

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-8-10+10:50+假設

原帖由 熙媽媽 於 14-08-10 發表
一班40人太多,如果計埋留班+跳船,每班約34人合理D
高中好少40人一班。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-8-10+10:41+

我唔清楚香港有幾多間英文中學.

如果有約8,800人用英文考通識, 及假設一所中學每級有200 (40人 x 5班)人. ...
傳統英中該有百多間。

Marco-ma  傳統+唔傳統(地區英中) 夾埋百多   發表於 14-8-10 19:18
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:英文通識

翻查中學概覽, 大部分地區名校, 都係使用中文 通識,如北 區的鄧顯,沙田區的 曾肇添, 荃灣區的荃官,至於 傳統名校,如皇仁書院,也是用中文通識.  所以僅有8000多人考 英文通識,也不用太奇怪.

回覆:英文通識

更正: 皇仁用英文,英皇用中文

引用:翻查中學概覽,+大部分地區名校,+都係使用中

原帖由 Megafish 於 14-08-10 發表
翻查中學概覽, 大部分地區名校, 都係使用中文 通識,如北 區的鄧顯,沙田區的 曾肇添, 荃灣區的荃官,至於 傳 ...
如果學校自稱英中,教學語言為英文,卻用中文考通識,不奇怪麽。

Marco-ma  傳統英中同地區英中的分別..   發表於 14-8-10 19:19

引用:我好傻。我係阿仔差不多考DSE時至知到,原

SMCC都係英文考通識,完全冇問題,level 4或以上有85%.