用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 九月小一同學仔揮手區
樓主: kwan_hei
go

九月小一同學仔揮手區 [複製鏈接]

回覆:karbb1217 的帖子

delete

回覆 popcorn11202001 的帖子

呢間都ok嘅! 起馬好過深官嘛! 但係就一級6班,我覺得多咗d,同埋冇正式公佈升中派位數字,我識個學生升中前唔知自己全級考第幾,老師亦只係同佢講佢係band 1,但冇講係band 1ab定c,呢方面比較唔清晰

回覆:九月小一同學仔揮手區

我覺得讀書既係小朋友,而唔係我地,小朋友先係用家;學校好唔好唔係我地做家長決定,我成日強調返學佢開心就會自動攞本書出黎溫習!

如果成日都同個小朋友講你既程度唔止讀呢間,應讀邊邊邊學校,佢返學就會唔開心,變成唔想返學,或者可能會睇唔起啲同學,咁又何必呢?

LewisBetty    發表於 14-8-14 13:54

karbb1217 發表於 14-8-14 10:39
我覺得讀書既係小朋友,而唔係我地,小朋友先係用家;學校好唔好唔係我地做家長決定,我成日強調返學佢開心 ...
都係㗎~ 仲有係小朋友成績點叻都好,如果恃住成績好鍾意認叻、冇禮貌、唔識尊重人,成績點好都好都冇用!!

回覆 karbb1217 的帖子

好同意 雖然我地唔係本區. 但係我開先臨交表個日都特登帶小朋友去晒我地個區內大部份小學. 我好記得當日係星期六早上, 好好彩大部份學校都肯開門俾我地入去參觀. 因為用家係佢地, 佢地要上最小六年, 我想尊重下了解下佢地想要咩.

因此小朋友用了一個上午睇晒佢要睇學校, 然後大抽獎既第2-3志願就係佢自己選擇最歡喜個兩間. 不過奈何抽得唔好, 派到去第X志願...結果都係跨區叩門. Anyway, 佢自己都好歡喜荔天, 我只希望小朋友讀得開心, 唔好學壞就可以了.

引用:其實我真心好鐘意荔天呢間學校,我派位入唔

原帖由 popcorn11202001 於 14-08-13 發表
其實我真心好鐘意荔天呢間學校,我派位入唔到,叩門入左2nd in到最後尾都唔收,我好有誠意咁一朝早就企門口 ...
前年,有同學真係開學前一星期收到通知有位。唔好灰心,你嘅誠意校長係會考慮。

回覆 popcorn11202001 的帖子

好明白你感受, 我都係一次又一次失望抽唔中... 不過感恩地最後叩門成功, 你都要加油啊!!! 希望到最後可以有機會做到同學仔!!

想問下小朋友是否一定要參加學校的課外活動?有咩選擇?
宜宜家要諗下阿女返緊的興趣班要唔要cut 。

係咪應該開咗學先知?或者第二次家長會會講?

回覆 kmpurin 的帖子

頭兩年可選擇嘅課外活動類型唔太多,可以等開學選擇咗邊種課外活動先決定,我果個果時一、二年級歌詠&集誦都好少要放學留校練習,三年級就被老師邀請轉咗另外兩樣(練習時間撞咗所以決定退出之前兩樣學下其它嘢),就開始要放學留校喇~ 到四~六年級做埋服務生要早返,五年級又被另一位老師邀請參加咗為期大約一學年嘅活動(放學留校),到高小真係多姿多彩。所以我覺得如果出面有其它嘢想學(例如游水,果時覺得時間唔係咁好,所以冇跟學校通告間泳會學)反而趁初小冇咁忙學咗先,到高小就要開始為升中舖路,除咗課外活動仲要兼顧學業!

引用:+本帖最後由+penpen+於+14-8-15+22:58+編輯

原帖由 penpen 於 14-08-15 發表

回覆 kmpurin 的帖子
thanks
我女學緊畫畫同跳舞,佢自己好鐘意學,所以諗緊佢係咪繼續學

回覆:涼粉涼浸浸 的帖子

多謝你地呀,不過而家有第2間收我小朋友

penpen    發表於 14-8-24 18:46

引用:多謝你地呀,不過而家有第2間收我小朋友,

原帖由 popcorn11202001 於 14-08-19 發表
多謝你地呀,不過而家有第2間收我小朋友,會放聖安德烈
恭喜晒!

無機會識下1C班家長添

引用:無機會識下1C班家長添 +

原帖由 karbb1217 於 14-08-23 發表
無機會識下1C班家長添
你今日無去呀?不過都無乜機會認識,因為時間都好緊迫。

我有呀!但都無時間認識。。好趕啊

引用:我有呀!但都無時間認識。。好趕啊 +

原帖由 karbb1217 於 14-08-23 發表
我有呀!但都無時間認識。。好趕啊
係啦,好趕!不過班主任好nice,唔知會唔會比阿仔蝦佢呢?haha...
我聽阿仔講返佢地有自我介紹,我問佢有無唔夠膽講呀?佢話無,個個都好叻咁介紹自己,好好笑!

回覆:涼粉涼浸浸 的帖子

係呀,班主任超好人。但英文的主任都惡惡地。

Ms Mak 除咗教英文仲係訓導主任,應該惡嘅時候會惡,但係其實好學生的

星期六嗰日真係超趕, 完全冇機會相認....
‹ 上一主題|下一主題