用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 帶電話返學嗎
go

帶電話返學嗎 [複製鏈接]

請問父母也外出工作(並非常在固定寫字樓),你們初中子女有沒有需要帶電話返學,以便父母或子女互相聯絡呢?

0    0    0    0

我覺得係無可厚非嘅!不過,有幾點要留意:
1. 電話不能太貴,以免引起其他人的注意。
2. 上課時或在學校範圍內,應關掉電話。
3. 要離開學校範圍才可以開電話。

如父母有必要於課堂時間聯絡同學,可通過校務處聯絡同學較適合。

王家爸爸    發表於 14-8-11 11:50

隨着孩子升中,自然多了很多課外活動及有時要和同學做group project,  給手提電話給他作聯絡之用是需要的。囝囝學校一回校便收機,放學才派回,這樣便不怕會妨礙他們上堂了。

回覆:帶電話返學嗎

要帶電話,有需要時要聯絡呀…入學校前關機便可以了。

我囡到達學校會通知我,然後熄機。放學後開機,會打比我然後再返家。

王家爸爸    發表於 14-8-11 11:50

留意校規, 有些中學要學生每天將手機放校務處登記及暫放,  放學後才可取回.
當然地, 校內是不可用手機.  如忘了關機, 一旦有外來電話響, 有些中學會記過的.
又有些中學淮帶手機, 只須在校內關機.  但一旦忘了關機, 雖調校了靜音, 但訓導主任會突擊檢查LOCKER及手機, 按時沒關機, 都會受處分.
如果孩子是善忘型, 就要留意.  
如果路程近, 我不會予孩子帶手機回校.

回覆:goodenough 的帖子

唔該哂,今曰已買了一個平平地,只能支援whatapps,又難以打機的電話給囝囝了。

回覆:樂恩媽 的帖子

是的,回想中學時的自己也是活躍份子,在課後活動實在常有變動,eg.留堂做壁報、啦啦對練習、社幹事為社做事等……佢有電話可留訊息給我,會讓我安心些。……#我也覺得需要,但見同事說不應該帶電話回校,遲返家應任由子女安排,只用回家再交帶好了,我檢討自己是否過度緊張呢?自己安心才能專注工作啊

回覆:YuYuMother 的帖子

我只要求他遲返電聯或留訊息給我就好了,免我心忐忑不安!老公遲返都無驚過,亞囝遲左個心就欏欏孿

回覆:黃巴士 的帖子

我都不喜歡別人在開會時、考試時、睇戲時……電話響。上課不關機是應該受處罰的,而且也不需要。但如果小朋友放學後有特別活動(不是校方的),例如突然約同學去tea一tea或打下波等,出了校門後,家長如何聯絡呢?…………因我中學時好enjoy社及學會事務,所以都成曰遲回家,媽媽出左部bb機給我,我們剪了喇叭䤼,所以只震不響,一放學就震到七彩,因有些同學媽媽都用它來找自己個女。

我上兩個月抽咗部紅米俾囝囝升中用,但講明會除時check機及不可長開(人校門要息机),重唔壞唔換及若果唔聽話除時沒收添。

王家爸爸    發表於 14-8-11 17:40

我仔學校有規定中一上課要沒收電話(每人有個袋寫咗名叫佢哋自己入袋)之後交比班主任, 放學班主任課時發還, 暫時都OK.
9月升咗中二就唔知, 不過亞仔都慣咗自己返到學校會熄機, 因為佢知有太多無聊cold call電話

回覆 yovin 的帖子

請問是什麼牌子型號? 用什麼plan? 謝謝!

可用電訊数碼/PEOPLE, 这兩間實惠的電話, 款都OK, 基礎電話PLAN月費 , 28-40元一个月都好多分鈡用量, 或去7仔買電話咭半年有效限分鈡, 用電話按分鐘至扣錢,  無得上网的。

一般中學不會比小朋友在校內範圍开着電話, 離校才可以跟DADDY MAMI 通電話报平安, 電話無得上网, 小朋友就不顧住垂底頭搞電話打信息, 过馬路好唔安全

王國會長

引用:請問父母也外出工作(並非常在固定寫字樓),

原帖由 yovin 於 14-08-10 發表
請問父母也外出工作(並非常在固定寫字樓),你們初中子女有沒有需要帶電話返學,以便父母或子女互相聯絡呢?

...
你應先看學校政策。
我囡果間寫明可以帶,但唔準在校內開,靜音都唔可以。

黃巴士  校內一定不可開.  震機或靜音都   發表於 14-8-25 17:13

TwinWong 發表於 14-8-25 15:48
可用電訊数碼/PEOPLE, 这兩間實惠的電話, 款都OK, 基礎電話PLAN月費 , 28-40元一个月都好多分鈡用量, 或去7 ...
小兒用儲值卡,50元可以用近半年。

deky01    發表於 14-8-26 09:07
sonkhl  Yes,用完可以充.  發表於 14-8-25 20:40
TwinWong    發表於 14-8-25 16:32

回覆 王家爸爸 的帖子

請問張$50儲值卡係邊個台,響邊到買?Thanks

DicDic 發表於 14-8-28 11:02
回覆 王家爸爸 的帖子

數碼通,中國移動,one2free等也有。

DicDic  thanks  發表於 14-8-28 15:18

DicDic 發表於 14-8-28 11:02
回覆 王家爸爸 的帖子

my_majesty  thanks for the info!!!  發表於 14-9-1 16:19
DicDic  thanks  發表於 14-8-28 15:18
TwinWong    發表於 14-8-28 12:42

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 請問張$50儲值卡係

原帖由 DicDic 於 14-08-28 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

中移動有個好處,如有機會返中國交流/旅行,可申請短期一卡兩號,好方便。

但係有D學校講到明唔可以帶,咁你哋覺得應否帶呢?
‹ 上一主題|下一主題