用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升左中學有沒有同仔囡加减興趣班?
go

升左中學有沒有同仔囡加减興趣班?

升左中學有沒有同仔囡加减興趣班?

隨着囝囝對彈琴不再熱衷,費事迫他練琴嘥錢及傷和氣,所以會取消不學琴了。
但升中想他參加一項制服團隊,訓練自律;參加一項體育運動,鍛鍊體格;參加一至兩項學術興趣班如Science Club & Computer Club. 希望不會太多吧!

升左中,加或減都唔到我話事,當事人自有主張。

my_majesty  x 3  發表於 14-9-1 16:17
YuYuMother  x 2  發表於 14-8-29 11:28

Yanamami 發表於 14-8-9 17:00
升左中,加或減都唔到我話事,當事人自有主張。
真係管唔到。

暑假前師兄們已四出搵馬仔,佢自己應承人,未開學我已經想佢減課外活動,點知佢話一方面想試新野,另一方面舊嘅活動又有感情,唔想走,無佢符。

樂恩媽 發表於 14-8-9 16:52
隨着囝囝對彈琴不再熱衷,費事迫他練琴嘥錢及傷和氣,所以會取消不學琴了。
但升中想他參加一項制服團隊,訓練 ...
補充: 除制服團隊外,其他全是囝囝本身興趣來的。

取消小提琴, 留反中樂団

減!我只留番增高的

引用:+本帖最後由+樂恩媽+於+14-8-9+16:53+編輯+

回覆:升左中學有沒有同仔囡加减興趣班?

由小朋友自行決定啦上中學家長5洗事事安排

回覆:Miss_Parker 的帖子

都是的

我建議的仔都say no, 佢自己話事啦,
但是我也有我的堅持

回覆 木子 的帖子

上到中学,女孩也是No, No, No.愈提議,愈不管用。总之要留意孩子有否主動参加活動。零参與及少參加活外活動的孩子,上到高中,多是愈讀愈下滑的居多。

阿仔諗住參加校內兩項課外活動, 其它照舊
小朋友的第三個六年, 隨佢啦

回覆:升左中學有沒有同仔囡加减興趣班?

基本上今年課外活動(7種)沒有太大改動,只是牧童笛轉左單簧管

引用:基本上今年課外活動(7種)沒有太大改動,只是

原帖由 scallops 於 14-10-22 發表
基本上今年課外活動(7種)沒有太大改動,只是牧童笛轉左單簧管
佩服,請問夠時間練習嗎?相信你小朋友記性一定好好,我知有些叻叻小朋友唔使點練,賽前兩三個月練吓出賽也會有好成績,真心羨慕。

我女只cut淨一樣都唔夠時間温習,暫時放棄咗學咗四年嘅命根:排球。其實我同佢都好傷心。

亞女一開學已參加了(入選了)游泳、籃球、奧數校隊,再加管樂團、中國舞、一人一樂器,都已經日日full 哂啦