用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教覆核成績
樓主: yanyan-mummy
go

請教覆核成績 [複製鏈接]

若上訴成功, 舉例說, 由5-->5*, 成績(4C+2) 由31-->32. 咁這位同學可以睇住今年收生成績, 見到某心儀的學系其中一位同學也是32分的話, 他就可以放這學系在A1, 然後必入, 對嗎? 因小女來年才考DSE, 不太清楚JUPUS的玩法, 講諒!

引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-08-12+發表比我

原帖由 PCCW2319 於 14-08-12 發表
即唔要A2? 如果有另5個好選擇(除A1)? 會唔會大膽左d
Appeal玩法唔同,如果你本來offer A2, appeal完將A2放去C3, 個機制只會幫你process A1-C2, 睇下中唔中,唔中就比番Main Round offer比你,所以係冇得輸。不過你頂多加5個新choice,計埋原本A1, 可以搏6個choice.

熙媽媽    發表於 14-8-13 10:03

引用:Quote:原帖由+PCCW2319+於+14-08-12+發表即

原帖由 khmama 於 14-08-12 發表
Appeal玩法唔同,如果你本來offer A2, appeal完將A2放去C3, 個機制只會幫你process A1-C2, 睇下中唔中,唔 ...
明白了。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:+本帖最後由+btk_whw+於+14-8-12+20:20+編

原帖由 btk_whw 於 14-08-12 發表

若上訴成功, 舉例說, 由5-->5*, 成績(4C+2) 由31-->32. 咁這 ...
唔一定,每科重視嘅科目weighting未必一樣,人地表面32分,原來5**中晒subject weighting 2同1.5嘅科,而你踩唔中呢啲科,可能實際分數比人低。

PCCW2319 發表於 14-8-12 20:11
即唔要A2? 如果有另5個好選擇(除A1)? 會唔會大膽左d

A2是你已派的, 已經係你的保險線了.(之前的POST 有講, 你上堂唔留心..HAHA)

可以再新加5個CHOICE, 如果本身JUPAS 內有其他更高分的我都搏埋,
不過照道理係愈排愈低分之麻..

一於A1+ 5個新的, APPREAL 都中到, 一於再搏, 無得輸...

khmama 發表於 14-8-12 20:24
唔一定,每科重視嘅科目weighting未必一樣,人地表面32分,原來5**中晒subject weighting 2同1.5嘅科,而你 ...
有道理, 又學到野, 謝!
請問上訴成功既同學, 點樣才可以TAKE ADVANTAGE (因各學系已公開收生成績)?

回覆 btk_whw 的帖子

我搶答:
http://atu.hk/results/2014/results.html?exam=hkdse

我識人APPREAL 成功, 是BIO ~ 總分由21升上22,

又係派咗A2 依家要搵料..

引用:各位家長:+早!+若appeal成功,+請報喜!+希望

原帖由 btk_whw 於 14-08-12 發表
各位家長: 早! 若appeal成功, 請報喜! 希望大家都appeal成功後, 可修讀心儀的學系. ...
阿仔 appeal 3科 (中,英, M2), 只有中文成功,由4變5 (閱讀由5變5*).

引用:我識人APPREAL+成功,+是BIO+~+總分由21升上

原帖由 Marco-ma 於 14-08-12 發表
我識人APPREAL 成功, 是BIO ~ 總分由21升上22,

又係派咗A2 依家要搵料..
Appeal成功真係正過Main Round offer,可以搏高過A1嘅choice.

引用:Quote:原帖由+btk_whw+於+14-08-12+發表各

原帖由 wunchingmama 於 14-08-12 發表
阿仔 appeal 3科 (中,英, M2), 只有中文成功,由4變5 (閱讀由5變5*).
恭喜晒,今晚好好去ATUHK研究

wunchingmama 發表於 14-8-12 20:47
good news. >.<

回覆 khmama 的帖子

朋友話大埔某地區名中學 : "全校約100份APPEAL 申請, 只得9份提升到"

我答: 嘩幾乎有10% 喎...好勁架啦!  

khmama 發表於 14-8-12 20:20
Appeal玩法唔同,如果你本來offer A2, appeal完將A2放去C3, 個機制只會幫你process A1-C2, 睇下中唔中,唔 ...
恭喜! 就是這一分, 令到人多左希望. 好可惜有些版友對高一兩分不稀罕.

October.  有D人就係呢一分,改變命運。   發表於 14-8-12 22:02
Marco-ma  呢一ROUND 唔同. 1分就可以再玩   發表於 14-8-12 20:57

回覆 wunchingmama 的帖子

嘩恭喜哂, 中文只一份卷升, 但個總分都升到真係要恭喜你呀..

回覆:khmama 的帖子

阿仔入咗A1, 唔會轉,appeal 是為啖氣

WOO.....你諗清楚啦.... 我流哂口水...

好型!

wunchingmama 發表於 14-8-12 20:57
阿仔入咗A1, 唔會轉,appeal 是為啖氣

A1 係 actuarial science. 當然再無更好

回覆:請教覆核成績

‹ 上一主題|下一主題