用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教覆核成績
go

請教覆核成績 [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

亞仔派了A2, 有申請覆核成績, 雖然成功升級機會好微, 但如成功升級,
值得申請要求A1重新考慮嗎?

知否如申請失敗會影響現有offer 嗎?thx~
   7    0    0    0

http://www.jupas.edu.hk/en/j4/faqs/about-jupas/rechecking-and-remarking

熙媽媽  好清楚  發表於 14-8-9 10:31

若申請人於香港中學文憑考試成績覆核後取得更高的總等級/評級,並希望參與院校按覆核後的成績再考慮給予申請人取錄資格﹝如果申請人於正式遴選中未獲得取錄資格﹞或較高次序的課程取錄資格﹝即正式遴選中所獲得的課程取錄資格以上的課程﹞,不論申請人是否已獲得正式遴選的取錄資格,或有否接納該項取錄資格,均可於2014年8月13日﹝上午9時至下午6時﹞登入其「大學聯招辦法」帳戶遞交申請,要求重新考慮覆核後的成績。

在這段期間內﹝即2014年8月13日上午9時至下午6時﹞,申請人可根據2014年5月21日的課程選擇,作出以下的更改:

以新課程取代不超過5項課程/增選最多5項課程﹝惟選報課程的總數不得超逾20項﹞

更改已選報課程的優先次序

刪除任何已選報的課程

======================================================================        
若申請人獲得較高次序的課程取錄資格,申請人可否選擇接受原有的取錄資格或較高次序的課程取錄資格?

不可以。若申請人因覆核成績獲得較高次序的課程取錄資格﹝即申請人最優先的課程選擇,亦即申請人最終獲得的取錄資格﹞,不論申請人有否接納此項較高次序的課程取錄資格,或日後有否到有關的參與院校註冊,申請人於正式遴選中的取錄資格將被撤回。申請人所獲得較高次序的課程取錄資格是申請人最終獲得的取錄資格。

請注意,若申請人對正式遴選中的取錄資格感到滿意及/或不欲向有關的參與院校要求按覆核後的成績再作考慮申請人的取錄資格/較高次序的課程取錄資格,則無須遞交有關申請或辦理有關的手續。

yukimum  都是可以新加入课程吗?   發表於 14-8-9 10:15
yukimum  唔好意思,
想问是否10个课程都   發表於 14-8-9 10:15

yukimum,  你問:「可以新加入课程吗?」

上面提供個網站(http://www.jupas.edu.hk/tc/j4/faqs/about-jupas/rechecking-and-remarking)已經寫得好清楚:

在這段期間內﹝即2014年8月13日上午9時至下午6時﹞,申請人可根據2014年5月21日的課程選擇,作出以下的更改:
  • 以新課程取代不超過5項課程/增選最多5項課程﹝惟選報課程的總數不得超逾20項﹞
  • 更改已選報課程的優先次序
  • 刪除任何已選報的課程
在這段期間內,申請人只可作出一次修改,修改費用全免。

回覆 熙媽媽 的帖子

多谢您回复,谢谢是否指学生之前重来没有选择过的课程,都可以新增加入,对吗?文中提到《5月21日课程选择》是什么意思,我不明白这句内容。
新手,sorry !

yanyan-mummy 發表於 14-8-8 21:51
亞仔派了A2, 有申請覆核成績, 雖然成功升級機會好微, 但如成功升級,
下星期APPEAL成功,又好鐘意A1,可以要求JUPAS重新考慮A1。

不過重點不能夠刪去於正式遴選中所獲得嘅課程(於你仔仔而言即A2),JUPAS只會重新考慮正式遴選中所獲得嘅課程以上嘅課程。講得衰D,佢將成為你嘅保險線,跌極都有呢個課程墊底。

假設原有選科:
1 CityU (JS1021)
2 HKBU (JS2650)
3 OUHK (JS9220)
4 HKUST (JS5002)
5 HKU (JS6901)

APPEAL成功,新選科為:
1 CityU (JS1021)
2 HKU (JS6901)
3 OUHK (JS9220)
4 HKBU (JS2650)
5 HKUST (JS5002)

因為正式遴選中所獲得嘅課程落左(4),JUPAS就會再考慮你1-3項選擇,最差情況都只會去番原有已派課程(即例子中嘅HKBU (JS2650))。

Marco-ma  嘩...好清晰呀.  發表於 14-8-9 12:34

yukimum 發表於 14-8-9 10:46
回覆 熙媽媽 的帖子

多谢您回复,谢谢是否指学生之前重来没有选择过的课程,都可以新增加入,对吗?文中提 ...
或者英文會清楚D:

REPLACE up to 5 programme choices on their programme choice list with new programmes / ADD a maximum of 5 new programmes to the original programme choice list (as long as the total number of programme choices does not exceed 20)

yukimum  再次多谢您呀!! 唔该晒!   發表於 14-8-9 11:11

yanyan-mummy 發表於 14-8-8 21:51
你問到「值得嗎?」

或者睇睇仔仔鐘意A1又幾多,APPEAL後UPGRADE到幾多,UPGRADE完同個科收生距離有幾接近去決定呀!

仔仔自己點睇?

yukimum 發表於 14-8-9 10:46
回覆 熙媽媽 的帖子

文中提到《5月21日课程选择》是什么意思,我不明白这句内容。 ...

我都經過新手階段,係BK度聽多左,先好少少。

而下係我理解,如果有錯,請其他媽媽提出呀!

我引JUPAS網呢句:
「在這段期間內﹝即2014年8月13日上午9時至下午6時﹞,申請人可根據2014年5月21日的課程選擇,作出以下的更改」

或者句子長令你斷句時有誤會。
申請人其實於21/5前仲可以比$更改志願,而家就攞番自己之前已選嘅20個志願增刪排序。

參21/5事:http://www.jupas.edu.hk/tc/j4/calendar/important-dates

yukimum  明白嗮! thanks a lot :D:funn   發表於 14-8-9 11:27

冬日勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:yanyan-mummy+發表於+14-8-8+21:51+

原帖由 熙媽媽 於 14-08-09 發表
下星期APPEAL成功,又好鐘意A1,可以要求JUPAS重新考慮A1。

不過重點不能夠刪去於正式遴選中所獲得嘅課程( ...
咁是否吾改照A1A2咁排會穩陣D,因只想A1重新考慮。喺吾影響A2 offer既情況下再試多次

yanyan-mummy 發表於 14-8-9 11:12
咁是否吾改照A1A2咁排會穩陣D,因只想A1重新考慮。喺吾影響A2 offer既情況下再試多次

...

使唔使睇埋APPEAL後成績先決定?

不過如果只係鐘意A1,照原有排法亦無妨。

冬日勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:yanyan-mummy+發表於+14-8-8+21:51+

你問到「值得嗎?」

或者睇睇仔仔鐘意A1又幾多,APPEAL後UPGRADE到幾多,UPGRADE完同個科收生距離有幾接近 ...
其實亞仔A1係LQ,但為穩陣A2又高過中位數,現在派左A2其實都0K既,不過始終亞仔心儀A1多D,雖然覆核機會好微,如果真係覆核到就希望多一次機會

冬日勳章 醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+熙媽媽+於+14-8-9+11:15+編輯+

係呀,好似如果吾係成績有更改係吾可以申請架ma

http://std.stheadline.com/yesterday/loc/0809ao01.html

另外,文憑試覆核成績將於下周二公布,若考生成績提升,可於翌日登入聯招網上系統,重新遞交聯招申請;只要考生的成績於重選學科的獲取錄綫上,不論是否已額滿,亦會獲取錄。

根據以上所講, 我升咗分MEET 到個"取錄線" 就一定入到喎,
有無理解錯?

咁我可以貪心D, 將我已派的放第5, 上面選4個勁好多的去搏下?
或者我個分係MEET 到果科的取錄線?!

熙媽媽    發表於 14-8-9 19:43

回覆 Marco-ma 的帖子

請問如何得知取錄線的分數是多少?

btk_whw 發表於 14-8-9 12:51
回覆 Marco-ma 的帖子

請問如何得知取錄線的分數是多少?

呢一刻應該得大學自己知架咋...
我有朋友個仔 17分入到POLY SCHEME IN DESIGN 呀...

所以我問係咪可以合埋眼搏返幾間囉..

(發下夢問下啫, 勿認真呀唔該...)
(不過再講, 得2-4% APPREAL 成功率都有我份嘅話, 再搏下都無壞..HAHA)

熙媽媽    發表於 14-8-9 19:53

Marco-ma 發表於 14-8-9 12:41
http://std.stheadline.com/yesterday/loc/0809ao01.html

另外,文憑試覆核成績將於下周二公布,若考生成 ...
根據以上所講, 我升咗分MEET 到個"取錄線" 就一定入到喎,
有無理解錯? You are correct.

咁我可以貪心D, 將我已派的放第5, 上面選4個勁好多的去搏下?
But your scores must meet the min scores of the programs.

或者我個分係MEET 到果科的取錄線?!
Of course, your score must meet the min score of the program.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

識好多人覆核成績,但從來都未見過一人升呢。

冬日勳章 醒目開學勳章

Marco-ma 發表於 14-8-9 12:56
呢一刻應該得大學自己知架咋...
我有朋友個仔 17分入到POLY SCHEME IN DESIGN 呀...
不過再講, 得2-4% APPREAL 成功率都有我份嘅話, 再搏下都無壞..HAHA-----同意, 我就係咁諗,

咁都有我份就試下無妨~

回覆 yanyan-mummy 的帖子

我女都是入咗A2..

我地發多兩日夢好醒啦...
‹ 上一主題|下一主題