用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 送飯去學校/學校飯盒
樓主: fishballbaby
go

送飯去學校/學校飯盒 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+fishballbaby+於+14-08-12+發

原帖由 stefi 於 14-08-18 發表
如果初小,我覺得1格會好d,因為如果擺到成枱都係,我驚佢會輪盡撞倒瀉

...
我也是這樣想呀

訂學校飯盒

送飯去學校

諗左好耐, 都會送飯
營養均衡o的, 身體打好底子就無o甘易病
剛上小一, 病左就論盡...

回覆:送飯去學校/學校飯盒

先前訂飯,今年試下整飯盒送去學校比佢。因為佢每次食我煮嘅飯餸都好開心

annie40  當然是媽媽牌便當高品質。   發表於 14-8-21 23:06

回覆:little_yolky 的帖子

今日我知仔一睇到學校啲飯既樣板……就已經話媽咪我食呢啲,你唔好煮

暫時訂飯試下先,希望學校d飯啱佢食,
天氣涼d可能試下搵幾日整俾佢帶,
如果日日帶飯送飯,其實幾大壓力

引用:阿女睇完餐單,有興趣果個月就訂,無就送飯

原帖由 Yanamami 於 14-08-09 發表
阿女睇完餐單,有興趣果個月就訂,無就送飯,所以唔喺個個月訂。好耐之前EK有個post,大意話送飯喺怪獸家長 ...
會吾會部份家長係想慳錢!? 部分就因為見小朋友越來越瘦迫住送?咁都吾算怪獸家長。

升小一,学校用“泛亞”,好似叫活力午飯,標籤自己係健康三二一,有人知好食嗎

回覆:送飯去學校/學校飯盒

My auntie is primary school teacher, she said sometimes lunch box can be very bad, even she cannot finish it and she will choose to order selivery. Its really depends on which supplier, and parents never know how bad is it. Not to mention the quality of the meat. Large suppliers like cafe de coral or maxim are better, at least taste better. Afterall your kids will hv it everyday, quality is very important. Healthy meal doesn't mean quality food.

醒目開學勳章

annie40 發表於 14-8-9 22:15
吃自家便當最健康,小一生胃口不大,如果做些簡單料理,如全麥包三文冶,冷麵,壽司,沙律,薄餅等(不放肉, ...

很正面, .  

放學回家後, 也可以叫小朋友幫手清潔飯壺. 另外, 可以一齊去超級市場買餸, 幫手調味. 其實, 怪不怪獸, 在乎你怎樣去做, 怎樣去教導.

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 14-8-14 12:23
因為係日式便當, 所以要神咁早起身即日煮, 然後最大問題係要攤凍至可以閊蓋, 唔係會臭, 最長時間係cool dow ...

如果太辛苦, 唔好日日整造型飯團, 有時整平面造型, 一樣好靚架.

醒目開學勳章

siujanjan 發表於 14-8-14 12:16
你好有心機呀
我諗住D餸煮飯時一齊蒸埋咋... 簡單快捷

用曲奇模CUT啲圖案出嚟(E.G用 蘿蔔, 橙籠椒, 蛋皮等等), 然後將圖型放咗飯面/餸面, 小朋友已經會好開心.

pinkdoll 發表於 14-8-25 16:55
用曲奇模CUT啲圖案出嚟(E.G用 蘿蔔, 橙籠椒, 蛋皮等等), 然後將圖型放咗飯面/餸面, 小朋友已經會好開心. : ...
係呀, 我平日煎隻荷包蛋, 用個心型模, 佢已經開心到跳下跳下。

pinkdoll 發表於 14-8-25 16:49
如果太辛苦, 唔好日日整造型飯團, 有時整平面造型, 一樣好靚架.
係普通造型而已, 因為要放涼, 所以先徙時間。有一次, 佢同我講, 要個公主造型便當, 我問佢係唔係儍咗。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 14-8-25 17:19
係普通造型而已, 因為要放涼, 所以先徙時間。有一次, 佢同我講, 要個公主造型便當, 我問佢係唔係儍咗。
...

哦 原來係咁. 我買咗個THermos保温壺, 個口比較闊, 我放好餸後, 在餸/飯上面放上一塊CUT成圓形的火腿, 我在火腿上面預先做好公仔造型, 先放好餸/飯, 再在上面放上火腿及公仔造型, 這個方法幾好的, 我參考一些BLOG的.

火腿外, 用椰菜等比較硬身大塊既菜, 也可以的.

真的囗水流了。講下講下這兒開始像厨藝創作班了。大家的点点滴滴,必然令孩子的未來更豐盛。

醒目開學勳章

momama 發表於 14-8-14 19:25
其實日式飯盒放涼後幾個鐘再食有冇問題?運送要小心?

日本便當是如此. 最重要啲餸冇汁, 要乾身, 要放涼後才可以蓋飯盒蓋.

pinkdoll 發表於 14-8-25 17:38
哦 原來係咁. 我買咗個THermos保温壺, 個口比較闊, 我放好餸後, 在餸/飯上面放上一塊CUT成圓形的火腿, 我 ...
有無相睇下??
唔係好明 ? ---在餸/飯上面放上一塊CUT成圓形的火腿, 我在火腿上面預先做好公仔造型, 先放好餸/飯, 再在上面放上火腿及公仔造型
新人進場

醒目開學勳章

回覆 kennyrita 的帖子

你可以係GOOGLE SEARCH 小王子天地

這個BLOG有好多款便當款參考
‹ 上一主題|下一主題