用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!
樓主: karaqueenie
go

小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

引用:Quote:hobby+發表於+14-8-8+16:28+超過一個

原帖由 se6b03 於 14-08-08 發表
以前小學未轉全日制時都係要返半日,我地果陣都係咁樣過,無人揍根本係藉口。 ...
點同,以前兒童獨留家不犯法但現在就唔得

Kamei

回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

冇得話冇人湊就要返全日啦!聖誕節復活節新年暑假咁點?就算全日,都要放3:30,唔通在職嘅2:00放工之後湊仔?考試嘅日子仲要放10點!你估幼稚園咩!

Jane1983  咁又係wor  發表於 14-8-8 22:51

peterchoi89 發表於 14-8-8 19:04

你指今年嗎?我個仔今年九月小一但好似冇通知過我地wor...

係呀,詳情可看以下通告的第六、七段。

http://web.fkmps.edu.hk/html/doc/news/201375.doc.pdf

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

可能樓主當長假期,如聖誕,復活,暑假有適當安排呢

回覆 奥脫福 的帖子

ic. Thank you.

引用:我仔仔個間就頭一星期放12點45,之後一切正

原帖由 loklokhui 於 14-08-08 發表
我仔仔個間就頭一星期放12點45,之後一切正常
但第三日開始會係學校食埋午餐先放學,我學得呢個安排幾好 ...
開頭返半日但食埋 lunch先走,好好呀!
我仔頭3日返半日,4号正式返全日。第一日無校車。

引用:聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月

原帖由 karaqueenie 於 14-08-08 發表
聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月三日(足足一個月)返半日,十月四日才正式返全日,有無搞錯,其他 ...
你報名前無去簡介會?

karaqueenie  簡介会點口会講呢D  發表於 14-8-9 08:07

MrBeast 發表於 14-8-8 16:19
升小學對小孩很大轉變,何必咁急
Totally agreed!

引用:聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月

聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月三日(足足一個月)返半日,十月四日才正式返全日,有無搞錯,其他 ...
13-14 年度私小—年级,頭一星期返半日,跟住返全日了!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

聖母勁多功課, 又提倡一體一藝, 未開學揾人湊都有壓力, 你真係要諗清楚係咪自已杯茶!

只返開半日幼稚園既小朋友,一下子轉全日,真係要一個月識應期架!

引用:以前物價無咁貴,屋企一個人返工都頂得住,

以前物價無咁貴,屋企一個人返工都頂得住,你完全都唔識體諒人!
樓主,中肯講句。學校的全學期安排,唔係出發點在各位家長家中既人手。學校係學習既地方,小一新生由原來熟悉的環境轉為陌生。其他年級認識熟絡了的同學,新學年轉班又識新同學既,大家又要再適應。老師班主任們,新學年好大部份自己班的學生,亦從未真正接觸。以上情況,就好靠新學年的適應週去認識、了解。相處得好,來年老師、小朋友就會對自己班的同學、老師好有歸屬感,從而開開心心返學。每間學校經營一定唔一樣,倒轉頭又會有人不滿學校無半日適應。樓主註冊入學前,有無先了解?? 以往傳統都係第一個月返半日,定係今年先係咁?? 如今年先係既,會唔會學校係個別原因(例如,有維修工程未能完成……之類) 小朋友返半日,幼稚園已是,情況有幾大分別呢? 小朋友開始上小學了,好多情況唔會再同幼稚園時,咁居彈性,家長都要適應既。無人唔明白你,但學校政策係咁,都要接受,之後仲有好多時候,學校有自己的假期、半日學的日子,也有學校政策,了解清楚,準備安排啦!
(我小朋友間學校是2個星期半日,學期期間都有不同的假期,暑假亦早早就放)

有d學校有夏令時間返半日,唔止九月喎,你一係諗辦法安排,一係轉校

唔好意思,真心請教,因小朋友仲係幼稚園階段未升小學,所以唔知行情,想問下其實係私小先係開學第一個月先返半日同有夏令?定其實津小都一樣呀?希望可以知多d,遲d到小朋友升小時做好準備。謝謝各位!

Yanamami  私小無夏令時間的   發表於 14-8-10 07:50

引用:唔好意思,真心請教,因小朋友仲係幼稚園階

原帖由 ckh311 於 14-08-09 發表
唔好意思,真心請教,因小朋友仲係幼稚園階段未升小學,所以唔知行情,想問下其實係私小先係開學第一個月先 ...
唔一定。選校時要先了解,每間學校都唔一樣,尤其私校、直資。上學年有間津小由半日轉為全日,全體師生都用了1個月時間適應,到10月先正式返全日。

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+14-08-09+發表唔好

原帖由 ihv2kids 於 14-08-09 發表
唔一定。選校時要先了解,每間學校都唔一樣,尤其私校、直資。上學年有間津小由半日轉為全日,全體師生都用 ...
Thanks!咁我都要打聽下自己心目中d學校作好準備。

朋友說囡囡六月已開始放暑假
(有錯請指正)

咁早,請問邊間呀?6月唔係考試咩?聽好多朋友都話6月考試嘅。

happyty  聖母  發表於 14-8-9 19:34

有夏令時間果d通常係國際學校。津校就多數頭3日,頂籠一個星期返半日做識應。私校就好難講,又要就交10期定12期學費黎睇點放假。

未入讀就咁唔鍾意,不如放棄該校,無為一開始就憤怒中