用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!
go

小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月三日(足足一個月)返半日,十月四日才正式返全日,有無搞錯,其他小學好似唔洗適當咁耐,有少少唔開心!

我仔仔個間就頭一星期放12點45,之後一切正常
但第三日開始會係學校食埋午餐先放學,我學得呢個安排幾好

升小學對小孩很大轉變,何必咁急

回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

愤怒的原因是什麼呢?这间是私小嗎?

我估津校會早些返全日,例如奉基千禧十號就返全日,但私校就十月至
返全日,例如聖若瑟。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

讓小朋友慢慢適應唔好咩?有d小朋友仲要瞓晏覺,一開波就要冇得瞓兼返屋企做功課,太可憐了!比一個月家長幫小朋友適應,返半日,回家唔好瞓,做埋功課,慢慢適應,非常好安排呢!

超過一個月返半日真係會對雙職家長有壓力 .... 除非屋企有工人, 否則要找人幫手也不是太容易

雖然我個未讀小學, 但有時學校假期要找老人家照顧一日都已經好大壓力(係我有壓力, 唔知點解學校放假都俾人怪, 我都好盡力攞假 ... 但攞唔到咁多)

karaqueenie  Exactly係呢个原因  發表於 14-8-8 16:35

引用:聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月

原帖由 karaqueenie 於 14-08-08 發表
聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月三日(足足一個月)返半日,十月四日才正式返全日,有無搞錯,其他 ...
甘唔滿意打電話同學校complain 囉

回覆:karaqueenie 的帖子

我女學校9月都係返半日,3年級不過係津校

引用:超過一個月返半日真係會對雙職家長有壓力+.

原帖由 hobby 於 14-08-08 發表
超過一個月返半日真係會對雙職家長有壓力 .... 除非屋企有工人, 否則要找人幫手也不是太容易

雖然我個未讀 ...
都應同,對在職媽咪而又無工人姐姐幫手真係有壓力,一來因為太長時間攞唔到假,二來揾人幫手有時又未必咁容易。我相信唔係唔想俾長d適應期小朋友。

回覆 hobby 的帖子

可理解的!但好難計到咁盡…一年內有好多日子是小朋友放假、返半日和特別時間返放的…如唔好彩病了,就是手足口你都要停返8-10日。這些情況家長都要有預算…
樓主可以用沒有幫手而煩惱,但用憤怒就讓人誤會了…

karaqueenie 發表於 14-8-8 16:05
聖母小学九月一日上兩個鐘,九月二日至十月三日(足足一個月)返半日,十月四日才正式返全日,有無搞錯,其他 ...
返半日, 有無校車?

引用:讓小朋友慢慢適應唔好咩?有d小朋友仲要瞓

原帖由 sheffield 於 14-08-08 發表
讓小朋友慢慢適應唔好咩?有d小朋友仲要瞓晏覺,一開波就要冇得瞓兼返屋企做功課,太可憐了!比一個月家長 ...
Agree, 我好羡慕可以一個月番半日,口水都流埋。

我不知幾想俾佢番一個月半日適應。

hobby 發表於 14-8-8 16:28

雖然我個未讀 ...

以前小學未轉全日制時都係要返半日,我地果陣都係咁樣過,無人揍根本係藉口。

回覆:小一通常幾多号才正式開學?憤怒中!

是否主因是要交学费呢?

以前物價無咁貴,屋企一個人返工都頂得住,你完全都唔識體諒人!

subb    發表於 14-8-11 09:09

回覆 se6b03 的帖子

我又覺得情況唔同咗好多, 以前多啲半職或全職媽媽, 而好多時可以帶埋啲嘢(車衫, 剪線頭等)返屋企做, 我細細個都做好多, 現在很少工作可讓媽媽係屋企做了; 請人幫手唔係話唔可以, 但要找個信得過的, 未必一時三刻找得到; 我想樓主都係沒想過會有一個月適應期而覺得唔開心唧

奥脫福 發表於 14-8-8 16:28
我估津校會早些返全日,例如奉基千禧十號就返全日,但私校就十月至
返全日,例如聖若瑟。 ...

你指今年嗎?我個仔今年九月小一但好似冇通知過我地wor...

That's mean you have a wrong planing.

hobby 發表於 14-8-8 16:28

雖然我個未讀 ...
Oic, then i have more bad news, usually jun jul will have the same half day arrangment.

Yanamami    發表於 14-8-9 07:24