用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍方方樂趣幼稚園 K2對衡道吹水區
樓主: bearwhat
go

K2對衡道吹水區 [複製鏈接]

回覆:hs_mama 的帖子

我囝上星期旅行日玩得超開心

回覆:K2對衡道吹水區

1月12號測驗週,還未收到測驗時間表,你地收到未?

引用:1月12號測驗週,還未收到測驗時間表,你地

原帖由 day_bo 於 14-12-31 發表
1月12號測驗週,還未收到測驗時間表,你地收到未?
無收到,就返學...放假玩到傻...仲訓到10點..得返1日調節

想請問問,你們小朋友英文如何?口音方面也怎樣呢?

你們打算考私小/直資嗎?
還是打算參加抽獎?

引用:想請問問,你們小朋友英文如何?口音方面也

原帖由 sushimama 於 15-03-09 發表
想請問問,你們小朋友英文如何?口音方面也怎樣呢?
我囝讀雙語班,英文普通,反而自己家中轉用賓賓3個月後進步神速。可能其實方方教得OK,只是平日沒機會apply練習。

Hi,我係方方k1家長,唔知有冇家長有女裝夏季校服唔要呀,因n班用個條已唔岩著了,thx

回覆:sushimama 的帖子

本身有賓賓姐姐,所以一般英文對答都冇問題,家校都有幫助。其實K2英文已經跳出oral這個圈圈,較著重phonics併音、認字、reading,甚至串字dictation。

起初成家(包括小孩及家長)都唔慣dictation, 我都曾懷疑用不用那麼早k2上學期就要開始默書?仲要中英每星期一齊黎?

但依家小朋友已習慣隔天睡覺前自己練寫生字,方方幫到佢在不知不覺中自動自覺温習,這點我覺得對日後上小學,應該會適應得好快。

回覆:sushimama 的帖子

基本上同學們都會試下見直資或私校,我都不例外,只是我有兩個孩子,較prefer津校,將來輕一點負擔。

引用:Hi,我係方方k1家長,唔知有冇家長有女裝夏

原帖由 mansy0507 於 15-03-18 發表
Hi,我係方方k1家長,唔知有冇家長有女裝夏季校服唔要呀,因n班用個條已唔岩著了,thx

...
你不如去FB那邊問啦。

引用:本身有賓賓姐姐,所以一般英文對答都冇問題

原帖由 hs_mama 於 15-03-25 發表
本身有賓賓姐姐,所以一般英文對答都冇問題,家校都有幫助。其實K2英文已經跳出oral這個圈圈,較著重phonic ...
很贊同。初初我和小孩也抗拒每週也有中英默書,但慢慢佢竟然享受其中,長假期功課我覺得也算多,但我囝每次頭一天已忍唔完成大部分。而且全部D功課小朋友是有能力自己做,不像外界很多親子功課大部分家長做。作為第3年用家,算滿意。

回覆 day_bo 的帖子

請問幾時開始有reading program架?n班有圖書未架?如有,一星期一本?因我想BB多閱讀習慣所以想問下各位用家,謝謝!

回覆:purin18 的帖子

你好想N班做閱讀報告?對不起,方方N班不太要家長做太多東西的。我個人覺得家長自己伴讀就可以,何必苦了自己(家長)?

回覆 hs_mama 的帖子

我不是喜歡閱讀報告,只想知道學校會唔會有圖書比小朋友....

回覆:purin18 的帖子

K2開始每星期有圖書借回家睇,而K2下學期才一個月一次好簡單(小朋友自己有能力做,不用家長幫也可完成)的讀後感報告。N班和K1沒有特別有関閲活動、功課。其實屋企比書小朋友睇或去多D圖書館一樣可培養閲讀興趣。
我個人欣賞方方比小朋友做的功課小朋友真的有能力做,家長不用幫太多,啱唒我呢D懶家長。

多謝你的回覆!由1歳開始我已經常到圖書館借書比BB看。我希望方方係N班可以幫到BB自理同自律(因為是細B,深信方方老師們較有經驗),令他有學習興趣便可,開心返學,希望我冇揀錯啦!

引用:回覆+day_bo+的帖子 多謝你的回覆!由1歳

原帖由 purin18 於 15-05-10 發表

多謝你的回覆!由1歳開始我已經常到圖書館借書比BB看。我希望方方係N班可以幫到BB自理 ...
我囝是12月細B,方方handle 細B真的幾好,暫時我囝pick up得不錯,而且很喜歡做功課和寫字。

回覆:day_bo 的帖子

學期快結束,在此衷心讚賞老師。

小兒愛上學,非常喜歡學校老師及同學。呢樣野我覺得第一要緊,謝謝老師營造快樂的幼稚園生活及教導小兒要和所有同學做朋友。

由於是全日組,自理方面學識用筷子食飯、褶衫、褶被等。

多謝所有老師的指導,中英普真的進步不少。

回覆:hs_mama 的帖子

時間過得很快,在方方第3年,K2快完了,回想學期初以超細B身份升K2真係有D戰戰兢兢,後來見到阿仔進步很多,佢越來越投入學習、學校生活,還喜愛了做功課(很多時我放工回來已自己做唒,可能想晚上多D時間同我玩),真的很感謝方方老師的耐心教導。

引用:時間過得很快,在方方第3年,K2快完了,回

原帖由 day_bo 於 15-06-09 發表
時間過得很快,在方方第3年,K2快完了,回想學期初以超細B身份升K2真係有D戰戰兢兢,後來見到阿仔進步很多 ...
黎緊k3大家又準備考小學...大家努力!
k3課程5野小...先比大家睇下

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
‹ 上一主題|下一主題