用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 jupus 報喜區
樓主: ceomum
go

jupus 報喜區   [複製鏈接]

朋友係5科22分入城大

阿女意外地派左Band B學系。

yukimum  中学有扣门,大学是否不可以扣?   發表於 14-8-8 15:16

Marco-ma 發表於 14-8-8 14:01
阿女 BEST 5 23分 ~ ~

A1 中文HISTORY 入唔到
派A2 BU  BA

恭喜恭喜,唔錯喔,我同阿囡去過聽TALK, 感覺幾好,入到去讀翻譯最熱門。

Marco-ma  yes, 阿女都鐘意翻譯   發表於 14-8-8 23:08

wunma 發表於 14-8-8 15:10
回覆 eviepa 的帖子

Evie 考得好高分的, 是否FINE ARTS 的科目太難爭? 有進一步行動嗎?

大學收生,是黑箱作業,外人不得而知。按道理計算,阿女BandA second choice成績已到中位數,而該系主要看成績,所以沒有被取錄實在可惜。藝術系不取錄也是可惜,分數夠,視藝5**,而該系講明視藝成績好者會優先考慮。

引用:Quote:wunma+發表於+14-8-8+15:10+回覆+evi

原帖由 eviepa 於 14-08-08 發表
大學收生,是黑箱作業,外人不得而知。按道理計算,阿女BandA second choice成績已到中位數,而該系主要看 ...
A 3 成績會唔會係上年收生UQ?

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆 二話不說 的帖子

Best 5  25分

wunma 發表於 14-8-8 15:41
回覆 eviepa 的帖子

我都覺奇怪, 可否打去JUPAS 問? 了解下都好. 這情況好像有點罕見, 如果A2入唔到跌落Ba ...
中位數是去年的,不是今年的。

現在考兩次唔多扣分,多左人重考,兩次加埋計,好着數。中位數唔好信哂,好易中伏!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

PCCW2319/Wunma,

我所參考的是去年分數,從去年的收生情況看,阿女的成績入不到band A的機會很低,或許今年報讀考生成績遠比去年高也說不來。況且,收生永遠有一個沒有客觀標準的interview因素。總之,大學怎樣收生,很難上訴。

eviepa 發表於 14-8-8 15:26
大學收生,是黑箱作業,外人不得而知。按道理計算,阿女BandA second choice成績已到中位數,而該系主要看 ...

我有點不明白, 若考生不達A1學系成績, 即冒險不成, 順理成章就會掃去A2. 若考生成績為A2的median, 好應該取得A2學系的學位. 但為何eviepa的女兒不是這樣安排, 是否中間有些hidden regulation? 請賜教, 謝! 小女來年考dse了!

ANChan59 發表於 14-8-8 15:48

現在考兩次唔多扣分,多左人重考,兩次加埋計,好着數。中位數唔好信哂,好 ...
選科不就是參考去年收生成績的median嗎? 若median也不準, 哪應參考甚麼? 謝!

eviepa 發表於 14-8-8 15:26

大學收生,是黑箱作業,外人不得而知。按道理計算,阿女BandA second choice成績已到中位數,而該系主要看成績,所以沒有被取錄實在可惜。藝術系不取錄也是可惜,分數夠,視藝5**,而該系講明視藝成績好者會優先考慮。

BandA second choice位多嗎? 如果學額唔少的話,中位數應該穩陣。

朋友個女:

Best 5: 22 分 (包括英文 5*, 其他4)

A1收咗
HKU Eng & Edu (double degree) 讀5年

ANChan59 發表於 14-8-8 15:48

現在考兩次唔多扣分,多左人重考,兩次加埋計,好着數。中位數唔好信哂,好 ...
上年都一樣有人重考, 我懷疑大學人手或電腦出錯, 處理大量申請, 出錯都唔奇

eviepa 發表於 14-8-8 15:51
PCCW2319/Wunma,

我所參考的是去年分數,從去年的收生情況看,阿女的成績入不到band A的機會很低,或許今 ...

如果BAND b1都係CU, 或者YEAR 2可以試下 轉番去FINE ART.

我&阿仔之前都有睇過學友社本書, 有教點排band A1 - A3.

大概係:

A1 - 應該係你好想修讀,  DSE分數係上年收生分數LQ
A2 - 應該係你好想修讀, 而DSE分數係上年收生分數Median
A3 - 應該係你好想修讀, 而DSE分數係上年收生分數UQ

我都係咁排.

而B1 就超過上年收生分數UQ

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

//BandA second choice位多嗎? 如果學額唔少的話,中位數應該穩陣。//

學位四十二個
有幾十年歷史的學系
重成績不重面試

我和阿女的副校長談到A2時,她已經說:呢系實收喇!

所以說,世界充滿變數,謀事在人,成事在天。

其實,jupas可以做得好啲。好象A部三志愿,大學是:

1. 知導晒學生之排序;還是,
2. 只知導學生的三個選項,還是,
3. 只知導學生選唔選佢。

我直到最近才知應該是2。但最有利考生的是3。因為,如果選3,院校除了有本身個list外,佢冇理由唔選最高分嘅。如果是1或2,院校選生會否有其他考慮呢?我諗唔到佢選生邏輯。

曾聽說一流言,說有弱勢院校威脅中等考生,如不擺A1將不碌取,搞到中等考生唔敢嘗試更出名院校。如果是選項3的話,考生點會理佢呢?

‹ 上一主題|下一主題