用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一默書
go

小一默書

通常係咪唔會中文英文一齊?即起碼一星期係中默,下星期係英默咁?

英默大家有冇好嘅方法幫小朋友溫?

醒目開學勳章

中英一齊默,但唔會同一日.

英默90%係課本既內容,我小朋友記性好,所以通常先默一次就得.

回覆:小一默書

間間学校做法唔同啊!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 leedorean 的帖子

請問應如何安排,thanks!

引用:中英一齊默,但唔會同一日.英默90%係課本既

原帖由 CALVEN 於 14-08-06 發表
中英一齊默,但唔會同一日.

英默90%係課本既內容,我小朋友記性好,所以通常先默一次就得. ...
thanks

我冇咁幸福啦,阿囡唔係咁好記性。
每日都溫書先得。

有冇學開phonics?

siujanjan 發表於 14-8-7 07:48
thanks

我冇咁幸福啦,阿囡唔係咁好記性。
叫佢抄下啦, 抄一兩次, 再默下, 又抄下咁。老師都會落下藥的, 記性唔好就要對手下啲苦功了。

回覆 leedorean 的帖子

小一新手請教: 點樣有效溫書?

係咪要佢識讀晒課文, 最好識寫課文d字?

如果每晚都溫習當天的學科, 好似唔係好夠時間.

LSLC  同意,我一樣未諗到點安排。   發表於 14-8-13 23:19

真係間間學校都唔同, 我女的學校小一下學期才開始英默的. 中文英文都好, 都會至少兩星期前比範圍, 而家仲會寫生字至少三字, 所以如果寫生字時係一路寫一路記入腦的話, 其實寫完生字佢都已經識晒了.  到默之前, 我叫佢自己背默一次, 通常都啱晒的.

chanwendy 發表於 14-8-7 10:42
真係間間學校都唔同, 我女的學校小一下學期才開始英默的. 中文英文都好, 都會至少兩星期前比範圍, 而家仲會 ...
嗯嗯, 真係要一路寫一路記入腦

coco_cocopig 發表於 14-8-7 12:59
我小朋友都係每個星期一次中一次英,一星期時間溫,中文真系要寫多幾次,初小好著重好細微嘅筆劃,英文就還 ...
我囡返緊小一預備班, 佢中默好過英默, 唔明點解..... phonics佢有學嘅

引用:Quote:coco_cocopig+發表於+14-8-7+12:59+

原帖由 siujanjan 於 14-08-07 發表
我囡返緊小一預備班, 佢中默好過英默, 唔明點解..... phonics佢有學嘅
叫她大声朗讀默書範圍五至十次,讀到完全流暢正確才併串vocab, 之後才默寫出來

siujanjan  thanks, 會試朗讀  發表於 14-8-7 14:21

siujanjan 發表於 14-8-7 13:03
若她phonics ok,試下默時慢慢讀個字,拆返做letter sounds, lei 個方法只可cover 到一部份字,其餘的,之前有jm 分享過一個方法,給小孩很快看個字,然後即刻串或默返出來

siujanjan  thanks, 會試朗讀  發表於 14-8-7 14:22

中默教小朋友用部首加拆字來記便不用怎樣抄寫。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我相信間間學校唔同
小兒讀嗰間行cycle嘅,同一cycle內會有一堂叫中默,一堂叫英默,所以一早會知邊日有默書,但範圍會早一個cycle以上通知

我無特意同佢溫,只係初初幫佢默生字,第二個學期慢慢就變提佢有默書,連溫都無~
我相信phonics一定幫到手,只係小朋友對課文唔夠熟悉,多睇,試試朗讀,應該有d幫助

siujanjan  thanks, 會試朗讀  發表於 14-8-7 14:21
恐龍家

回覆:minisheep 的帖子

簽名被屏蔽

引用:書係要日日溫 +

原帖由 leedorean 於 14-08-06 發表
書係要日日溫
培養每日溫書的習慣