用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個準小一仔心聲
樓主: Argyle
go

一個準小一仔心聲 [複製鏈接]

回覆 sissysze 的帖子

吾好太功利,無用咪仲好,吾使癲咗咁谷係小六考完八級,真系享受吓彈琴樂趣。

引用:感歎失敗的教育制度

回覆:cherrieshum 的帖子

咁請問仲有冇時間睇 peppa pig?

引用:咁請問仲有冇時間睇+peppa+pig?+ +

原帖由 tammyee 於 14-08-12 發表
多嘴問一句:其實幾年前已播peppa pig,點解而家先hit?(我冇睇電視好耐!)

回覆:一個準小一仔心聲

茄子 發表於 14-8-12 23:02
多嘴問一句:其實幾年前已播peppa pig,點解而家先hit?(我冇睇電視好耐!)

...
我仔都好鍾意peppa pig, 佢仲扮pig聲扮得好似!
小朋友睇嘢無分幾時hit.係youtube比佢睇返小鳥咇咇,佢笑到反轉.

佢仲好鍾意小忌廉首歌,成日唱"多甜蜜....."

我仔都係升小一,有參加真係興趣嘅興趣班.

有做幼稚園比嘅暑期功課,保持睇書及學習,我覺得,為唔為升小一都好,習慣持續學習係需要的,小朋友本性係想求知的,需要保持學習動機興趣.
我比佢唔一定係學書本知識,雖然都有去教佢,但暑假有時間,學做家務,學去郵局買郵票寄信,學整三文治比自己做早餐,同我去街市買餸,知道冬瓜有幾大個.....都係一種學習,今日買魚有些魚鱗,我洗乾淨比佢伶住睇.

總之暑假樣樣都會做下,不過我都唔敢話我仔真係樣樣都鍾意做,人又點會可以做到生活樣樣都咁開心咁鍾意,都要學下有需要時,就應該去做.

甘恩  絶對同意!  發表於 14-8-13 12:17
Jane1983    發表於 14-8-13 00:32

引用:回覆+sissysze+的帖子 吾好太功利,無用咪

原帖由 Jane1983 於 14-08-12 發表
回覆 sissysze 的帖子

吾好太功利,無用咪仲好,吾使癲咗咁谷係小六考完八級,真系享受吓彈琴樂趣。 ...
佢都話嗰女唔多like 練琴,何來享受呀

以下都係一個準小一仔心聲

媽媽,如果我lunch食唔哂個午餐係唔係真係會俾老師罰無得玩o架?

回覆:一個準小一仔心聲

其實現今小朋友咁細個已經好識諗。多些關懷,多點體諒,少些責備....

仔,其實你咁細個已經比媽媽叻好多,想如果媽媽變成你咁細,一半都唔知做唔做到!媽媽愛你!

父母的心態才是最緊要!

引用:咁請問仲有冇時間睇+peppa+pig?+ +

原帖由 tammyee 於 14-08-12 發表
每日睇一個鐘

‹ 上一主題|下一主題