用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個準小一仔心聲
樓主: Argyle
go

一個準小一仔心聲 [複製鏈接]

回覆:一個準小一仔心聲

其實.....唔係個個都係咁ge.....睇下你點選擇興趣班ga ja.....
我個女快3.5 years old. 佢每日都期待著番興趣班!

引用:還有三星期便小一開學,這陣子媽媽你常對我

原帖由 Argyle 於 14-08-06 發表
還有三星期便小一開學,這陣子媽媽你常對我說: "暑假結束後你就係小學生,要加倍努力讀書啊!" 暑假,我唔 ...
99.99999 % 老作啦

王家爸爸  娛樂性強   發表於 14-8-7 17:56

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-08-06+發表還有

原帖由 sissysze 於 14-08-06 發表
99.99999 % 老作啦
+0.00001%

引用:感歎失敗的教育制度

原帖由 sumaggie101 於 14-08-06 發表
感歎

失敗的教育制度
我覺得是父母要調較,不是教育問題

sumaggie101  如制度, 遊戲不是這樣, 我想父母   發表於 14-8-7 11:20

或許樓主只想大家聽聽一個五至六歲小孩的心聲,但用詞比較老積D。
現實今天我見到一個升小一男生學好多興趣班(每星期兩天學樂器,兩天習泳,英語,數學,跳舞etc ),我和他傾計,我心想他真的每一樣都有興趣嗎?

如果真系小朋友寫,思路咁清晰、文筆咁流暢,結尾仲咁有幽默感串埋亞媽,個細路點會考吾到好學校,父母點使咁愁

我剛剛相反,小女升小一,六月時我話休息下,上少D興趣班。
我囡囡初時話好的,後來她緊持要繼續上,仲要三樣,無法子,自己心軟,唯有慳D。

wwsugar  小朋友「胃口」各有不同呢。   發表於 14-12-14 10:14
王家爸爸    發表於 14-8-7 18:00

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+14-08-06+發表應

原帖由 longlokma 於 14-08-06 發表
我相信大部分小一的孩子仍然很天真,並不如楼主所想那般怨屈
係wor!我仔今年升小一,每日有唔同興趣班,係趣味,玩樂為主,好似d咩 cooking,magic,平時去唔到。宜家日日fun fun fun。亦有户外活動,午睡時間。我亦有小量練習俾亞仔做。我仔好明白小學同幼稚園的分別,知道會多了功課做,所以好樂意每日做練習等自己適應吓,亦好期待上小學。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-08-06+發表

原帖由 11B 於 14-08-06 發表
係wor!我仔今年升小一,每日有唔同興趣班,係趣味,玩樂為主,好似d咩 cooking,magic,平時去唔到。宜家 ...

還有三星期便小一開學,這陣子媽媽你常對我說: "暑假結束後你就係小學生,要加倍努力讀書啊!" 暑假,我唔 ...
如果真係你小朋友的心聲,你就儉討吓,唔好再甘自私喇!如果又係d老作想借位黎話現今d家長有幾怪獸,你就save 啦!
興趣班睇你識唔識揀je,我仔 summer holiday 日日有興趣班,日日 fun & joyful, 返少次都唔肯呀!我坦然俾亞仔知道小一的變化,亦努力同亞仔一齊面對,亞仔信任我同我老公,好期待上小學。

無病呻吟,身在福中不知福

回覆:一個準小一仔心聲

死喇, 我個女都係升小一。暑假日日玩,無練習做,無上學術班,係咪太輕鬆呢?

王家爸爸  小一到小三應該玩多一點   發表於 14-8-7 17:59
王家爸爸    發表於 14-8-7 17:59

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-08-06+發表還有

原帖由 11B 於 14-08-06 發表
如果真係你小朋友的心聲,你就儉討吓,唔好再甘自私喇!如果又係d老作想借位黎話現今d家長有幾怪獸,你就sa ...
"如果我媽媽似你就好囉。不過我媽媽有一樣嘢叻你好多嘅,就係佢好有禮貌咖"。(呢段老作:p)

引用:Quote:原帖由+11B+於+14-08-06+發表如果真

"如果我媽媽似你就好囉。不過我媽媽有一樣嘢叻你好多嘅,就係佢好有禮貌咖"。(呢段老作:p)

...

回覆:Rachelmummy2008 的帖子

可能而家細個(剛4歲),學嘢真係玩,回家除了每天練琴15min,我不會要求revision, 所以我女都超愛上興趣班,今個月要去旅行,得番3weeks, 所以暫停ballet class, 佢就成日同我講好想上,然後而家一三五上暑期班(即cooking, magic中英文咩都有),無再上美勞班,佢又問我點解唔上美勞班

仲有而家的作業又填顏色又貼紙,佢直頭chur住我要做,買了6,7本差不多做晒(不是暑假才買,之前買落但好簡唔中才做),我心諗你第時都咁自動自覺做功課就好囉!

Gary_family 發表於 14-8-7 08:19
唔會是真的心聲。這一些,只是大人模擬小孩諗出來的。
都唔一定的,應該我個都有說過類似的話,不過唔係一次過講咁多。

Argyle 發表於 14-8-6 14:11
咁你比返什麼回應呢? just curious.

醒目開學勳章 貢獻勳章

11B 發表於 14-8-6 20:53
係wor!我仔今年升小一,每日有唔同興趣班,係趣味,玩樂為主,好似d咩 cooking,magic,平時去唔到。宜家 ...

我嗰個,宿營、日營、足球、游水、魔術、太空、飛機、機械人..... 日日玩!
唯一係被迫上EQ班

恐龍家

Charlotte_mom 發表於 14-8-6 18:18
虎媽年年有,今年特別多
仲會越來越多
‹ 上一主題|下一主題