用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個準小一仔心聲
go

一個準小一仔心聲 [複製鏈接]

還有三星期便小一開學,這陣子媽媽你常對我說: "暑假結束後你就係小學生,要加倍努力讀書啊!" 暑假,我唔覺得我有過過囉。每天都是各式各樣暑期班,中英數普珠奧拼,好悶啊。還有一份份暑期作業,我問極都唔知要交返俾幼稚園定新小學。自從上半年我考只到呢一間私校,我唔記得你有冇讚過我囉。上個月去叩門,之後見你仲唔開'心。次次見你同其他爸媽傾計,总係講轉校插班……咩我間小學真係咁差咩?未讀就要走?媽媽,你記唔記得你有幾耐冇同我去遊樂場?次次都話冇時間,喺樓下啫喎。媽媽,你細個都係咁樣過暑假咖?你間小學我都唔識啦,你夠唔係DG囉,我咪一樣咁愛你。媽媽,我真係好想有時間發吓白日夢呀……

bobo101^*^    發表於 14-8-13 09:26
brothertaimo    發表於 14-8-7 22:58
王家爸爸    發表於 14-8-7 17:53
Apple_Orange_T  老人精 x2   發表於 14-8-6 15:19
MrBeast  老人精   發表於 14-8-6 14:46
   1    0    1    0

也咁搞笑

回覆:一個準小一仔心聲

係你個小朋友?

引用:係你個小朋友? +

原帖由 kommama 於 14-08-06 發表
係你個小朋友?
應該講緊一般準小一生的心聲。

睇完覺得個小朋友係唔開心嘅。

我唔覺得好搞笑,我覺得好可怜,現今社会嘅學生,壓力好大,全部都是家长俾的,點解佢哋唔可以開開心心讀書,開心放暑假呢?

醒目開學勳章 王國長老

小朋友點會識DG, 一係大人成日提住, 一係根本成段話都係大人講

引用:小朋友點會識DG,+一係大人成日提住,+一係根

原帖由 Charlotte_mom 於 14-08-06 發表
小朋友點會識DG, 一係大人成日提住, 一係根本成段話都係大人講
我覺得係個大人用第三身份在小朋友角度寫。

王家爸爸    發表於 14-8-7 17:54
daddyday    發表於 14-8-7 09:15
kitty55  我都覺得係   發表於 14-8-6 15:41

還好個囡仲好天真, 佢成日聽到別人講K2開始要找小學, 要見好多間, 佢就同我講佢要考10間喎

佢仲更天真以為是由她自己選學校, 佢暫時都未知自己已被rejected, 我們也沒打算告訴她

我哋只跟她說, 她可以見多幾間, 睇清楚自己最鐘意邊一間, 而爸爸媽媽就會再幫佢選一間最啱佢讀, 而又好多嘢玩的學校 (佢好鐘意參加不同課外活動的)

machuchu 發表於 14-8-6 14:48
我覺得係個大人用第三身份在小朋友角度寫。
應該喺~~

引用:Quote:machuchu+發表於+14-8-6+14:48+我覺

原帖由 Yanamami 於 14-08-06 發表
應該喺~~
我相信大部分小一的孩子仍然很天真,並不如楼主所想那般怨屈

醒目開學勳章 王國長老

考到一間私校, 未讀已經講插班, 家長心態根本有問題......咁唔鐘意一早放棄去抽獎啦, 駛咩貼錢買難受

bobbob  agree  發表於 14-8-7 17:31
小曳人  見步行步啫....  發表於 14-8-6 20:46

引用:還有三星期便小一開學,這陣子媽媽你常對我

原帖由 Argyle 於 14-08-06 發表
還有三星期便小一開學,這陣子媽媽你常對我說: "暑假結束後你就係小學生,要加倍努力讀書啊!" 暑假,我唔 ...
寫得好,這是現實。

入完名幼名小名中名大,都唔代表你將來可以俾得起首期供得起蝸居,因為你生不逢時,時勢艱難。

父母能保證的是愛你、支持你、及教你做一個行得正企得正的正人君子。

無論段分享是否妳小孩也好,也謝謝妳這分享,好讓大家反思

Argyle 發表於 14-8-6 14:11
還有三星期便小一開學,這陣子媽媽你常對我說: "暑假結束後你就係小學生,要加倍努力讀書啊!" 暑假,我唔 ...
媽媽version:
媽媽對你說: "暑假結束後你就係小學生", 你就答"還有三星期, 現在仍是K3 生"
每天為你安排各式各樣暑期班,中英數普珠奧拼. 多姿多采, 你就話 "好悶啊, 寧願去樓下遊樂場玩"
我細個暑假邊有咁精采, 咁多野學呀,
叫你做暑期作業, 你就話K3老師講明唔使交.
上半年考到呢一間私校後, 你就放軟晒, 毫無鬥心, 唔努力, 點讚你.  唔通讚你又衰一間呀.
你知唔知一開學, 就敎小一下學期, 都唔知你讀唔讀得上, 驚你小一就留班, 諗定可以轉邊間.
我間小學你梗係唔識啦, 都殺了校, 你遲D讀唔上, 都係得殺校收你.
不過, 我咪一樣咁愛你, 阿女唔好成日發白日夢呀!

回覆 AgapePa 的帖子

大家越來越有幽默感,真系要輕鬆d呀,香港人!

暑假應該安排多些時間玩盡它! 不會只是上補習班掛!

醒目開學勳章 王國長老

虎媽年年有,今年特別多

‹ 上一主題|下一主題