用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道的教育理念,是否不太適合考DSE呢? ...
go

真道的教育理念,是否不太適合考DSE呢? [複製鏈接]

我有爬過文,佢獨特教育理念,會培育出強烈求知慾,所以都很有興趣。一路看一路諗,佢教學摸式是否比較對IB有利,相對對DSE無咁好呢?
我是今年考小一的家長,對香港教育界及小學仲係認識中,請指教。

4    0    0    0

回覆:真道的教育理念,是否不太適合考DSE呢?

現在DSE的通識科不是更鼓勵學生多角度思考嗎?真道的教育理念不是更有助應付DSE嗎?

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

他的通識是不錯,不過其他科就好似差d。理念好,不過都要考慮現實的問題,就是DSE 後上大學的機率。所以有此想法。
如果不會 take IB, 咁DSE後的出路也要考慮

我不像你考慮得那麼遠。我不曾想過我女要上甚麼大學,我只考慮我女有沒有享受學習,學到甚麼。我女曾問我上大學學某學科後可做甚麼,我答她可做一個良好公民,可以做一個好媽媽,可以做一個好老師,可以做主耶穌的好僕人....

或許你覺得我很不切實際,我只不過不想我女隨波逐流。若我生我女兒的目的是像我一樣營營役役的做人,我很愧對主耶穌基督,女兒是衪賜我寶貴的產業。

或許你現在不用想得太遠,小朋友連基礎都未開始打,不用想太多。只要小朋友有良好的學習態度和動機,他日他喜歡做甚麼都可以。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

引用:他的通識是不錯,不過其他科就好似差d。理

原帖由 MayBride 於 14-08-04 發表
他的通識是不錯,不過其他科就好似差d。理念好,不過都要考慮現實的問題,就是DSE 後上大學的機率。所以有 ...
我女兒9月先入讀,之前觀好多次課後對學校有信心。至於入大學率,DSE後點,我會留待女兒自己安排。到高中重要我幫佢諗的話,我會覺得自己好失敗。講返真道,我觀察所知,數理係教概念多過操練,eg小一開始科學堂全部做實驗,對理科底子可以扎得穩。中文我睇過課文,好早開始教欣賞,點樣欣賞,而課本用中學江蘇教育出版社課本,抽取合適教材改做繁體去教,字句優美。我有聽聞小三已經有能力欣賞文言文。至於英文,用外國課本,我見到有一缐名校都用呢套,唔係要同人地比較,只係欣賞課文內容並非港式重複抄寫背,更有趣。另外,有其他學科引導學生判斷事物,呢方面我認為不論DSE 定IB,作為一個人,係應該培養嘅。成績方面,學校始終比較新,我相信只要我屋企家教同學校理念係夾嘅,即使我女成績唔好,都可以帶住正面態度去發展自己所長,喺社會擔當一個角色。

如果要保證入大學嘅家長,強烈建議你哋唔好揀真道。真道教育理念唔係倒模一班大學生出嚟。

如果要保證入大學嘅, 應該係學生自己的努力! IB同DSE都好, 都係睇小朋友將來的發展! 我們猶豫揀邊種模式, 不如又試下俾小朋友去不同學校面試下, 睇下去到學校面試後的結果又如何, 或者會有答案!

因為我兒子暫時IN了3間學校, 只得真道有SECOND IN, 其餘兩間都落空了, 友人的兒子正正相反, 一間收了, 一間有SECOND IN, 真道仲未有消息, 而我個人的睇法係小朋友有更適合他的學習模式, 只係家長們也要去摸索啊!

同埋十年後會有幾多改變又未知, 所以我哋只可做的是搵一間合適孩子成長的學校!

還記得去聽介會時, 講課本用中學江蘇教育出版社課本,雖然我未睇過課本係點樣, 但都令我欣賞學校的, 唔係每間學校都咁有心機去咁做!

karen0128 發表於 14-8-5 08:38
如果要保證入大學嘅, 應該係學生自己的努力! IB同DSE都好, 都係睇小朋友將來的發展! 我們猶豫揀邊種模式,  ...

"同埋十年後會有幾多改變又未知, 所以我哋只可做的是搵一間合適孩子成長的學校!"

Totally Agreed

ozoz 發表於 14-8-5 00:32
我女兒9月先入讀,之前觀好多次課後對學校有信心。至於入大學率,DSE後點,我會留待女兒自己安排。到高中重 ...
我囡囡入到2nd in, 好緊張, 要見埋家長, 點解仲緊張過見工!如果幸運入到真道, 唯一既缺點係我要延期至最早55歲至可以退休

回覆 little_yolky 的帖子

我也是一個緊張的母親啊!上年2nd in前失眠,早上想着如何應對。皆因真道是我和Daddy心儀的學校。
我們報名真道時還未出第一年IB results ,是認同學校理念去接受offer 的。

醒目開學勳章

我都好緊張......唔知會考亞女D咩
因為佢讀IS KINDER, 中文會差點.....
得唔得都只能平常心

引用:Quote:ozoz+發表於+14-8-5+00:32+我女兒9月

原帖由 little_yolky 於 14-08-05 發表
我囡囡入到2nd in, 好緊張, 要見埋家長, 點解仲緊張過見工!如果幸運入到真道, 唯一既缺點係我要延期至最早 ...
我即刻研究佢個學費減免計畫,touchwood 的話即申請

little_yolky    發表於 14-8-5 14:57

Rachelmummy2008 發表於 14-8-5 11:44

我也是一個緊張的母親啊!上年2nd in前失眠,早上想着如何應對。皆因真道是我和 ...
會唔會爸爸媽媽都要答問題? 爸爸唔識講嘢, 同有語言障礙差唔多, 不如索性話佢出咗差算。

會唔會考埋爸爸媽媽學術問題呢, 哎吔, 都係再刨下學校網頁先。

多謝你們的意見,說得對,10年後都唔知發生咩事。囝囝有幸 second in, 所以依家係咁爬文,了解多d真道。

另外,佢會唔會太活動,教學以 project base為主,像CKY類型? 會否著重啓發而沒有實質教授呢?如此問係因為我囝像是不太適合太活動的。

ozoz, 係咪offer之後會有機會觀課,有幾多次呢?

Daddy 最心儀真道,老師問我們時他立即回應,我就再補充下自己的觀點。 時間很短,不宜長篇大論。
Daddy 緊張阿囡,我看在心裡也是高興的。

上年老師首先問阿囡一些簡單的問題,平時她答得好爽快,但那天她突然停下來望了我一眼,我提醒她,她才繼續下去。
真是一額汗!

Rachelmummy2008 發表於 14-8-6 04:18
上年老師首先問阿囡一些簡單的問題,平時她答得好爽快,但那天她突然停下來望了我一眼,我提醒她,她才繼續 ...

最後是否有OFFER嗎?

回覆 karen0128 的帖子

有offer,上年十月已註冊,小女是14-15年度讀FS1。

引用:多謝你們的意見,說得對,10年後都唔知發生

原帖由 MayBride 於 14-08-06 發表
多謝你們的意見,說得對,10年後都唔知發生咩事。囝囝有幸 second in, 所以依家係咁爬文,了解多d真道。

...
上年經驗,有offer的話,大約2-4月有觀課,有幾日,每日幾節,我去咗好多節,另外問有小朋友讀真道嘅朋友,朋友嘅朋友,了解更加多,佢地好好,比d課文,功課等等我睇下。了解過後,知道並非hea住讀,放心晒,其他offer全部推咗,因為站在女兒學習利益為大前題,呢間最合適。真道始終新,比較小參考例子,而且課程教法同傳統有唔同,真係要了解清楚同我家教好配合,我先先至比女兒入讀,否則,我比佢去d佰年傳統學校好過啦,乾手淨腳,唔駛比d 3姑6婆,親戚街坊,狂問呢間咩東東,咁遠點返學,做乜唔讀xyzxyXyz , bili bala,答到口水乾。希望真係無選錯

ozoz 發表於 14-8-6 09:15
上年經驗,有offer的話,大約2-4月有觀課,有幾日,每日幾節,我去咗好多節,另外問有小朋友讀真道嘅朋友, ...
我想問下佢哋教學模式同我哋細個年代唔一樣, 你預計點樣可以協助小朋友學習? 可能真係唔多識教喎, 係咪?

家姐依家就係讀緊間百年老校, 所以識點教佢。噚日, 妹妹問我恐龍點分男女, 我都真係O咗咀, 佢叫我用電腦查下, 不過要等埋佢一齊查, 唔好自己靜靜雞查, 我真係一額汗。我哋細個時總之背晒老師俾我哋既嘢就得, IB模式應該點教呢?

‹ 上一主題|下一主題