用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼vs龍校,求有經驗媽媽分享
樓主: msyoyolam
go

名幼vs龍校,求有經驗媽媽分享 [複製鏈接]

所有小學, 都有Band 1, Band 2同Band 2的學生, 多係比例多少的問題.
Band 3本身根本無可能直升上直屬小學, 除非直屬位有剩, 學校又提出要求兼教育局批准.
問題係, 如果連Band 3學生都可以升上中學, 不如轉埋做一條龍學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

名龍校最穩陣

我會選龍校, 進可攻,退可守。  小朋友讀得好,可去找更心儀的小學,起碼到時不用,心慌慌.

esmetam67  totally agree  發表於 14-8-13 13:20
KikiDaddy  agree  發表於 14-8-9 11:10

引用:名龍校最穩陣

我會揀自己喜歡和適合小朋友既學校。絕對唔會為左條龍而犧牲三年幼稚園快樂學習時光。龍校生唔係話想跳去邊間就邊間,好多都唔俾大抽獎,面試時人地小學老師見到你龍校出來又會有別的諗法。

kyleebc  有乜諗法?  發表於 14-8-14 16:15

回覆:名幼vs龍校,求有經驗媽媽分享

事實上我身邊大把st xxx,咩國際幼園,有好多名星個間的小朋友一間直私校都考唔到,在津小考試名次亦頗後。另一間學術掛帥的反而頗受小學叩門歡迎。很多朋友唸協恩幼稚園,結果也叩不到協恩。聖羅撒當然也不用問。

如果係心儀的龍校,就唔好想太多;如果那龍小龍中不是心儀的,亦無謂委屈自己讀9年或15年。

esmetam67    發表於 14-8-13 13:21

回覆 786 的帖子

同意,鍾意間龍小龍中,無理由吾讀間龍幼,但吾甘心間龍小,覺得仔女可以讀間更好的,就無謂委屈自己讀龍校。
至於名幼考學校,係有人考到好好的,但他們家庭的栽培可能很大。人地父母可能係舊生、可能識人、可能有神父修女信,亦可能好超班,總之不是每一個在名幼讀得好的小朋友讀有好出路。

引用:事實上我身邊大把st+xxx,咩國際幼園,有好

原帖由 786 於 14-08-09 發表
事實上我身邊大把st xxx,咩國際幼園,有好多名星個間的小朋友一間直私校都考唔到,在津小考試名次亦頗後。 ...
我都認識好多好多st xxx人,即使有d直私完全考唔入,又唔幸運抽到好學校,到叩門時真係好強,最小都有地區一二缐甚至名津offer。我認識嘅最終全部一係直g私小,一係一二缐津小,暫時無見到有小朋友结局入三四缐津小。

引用:事實上我身邊大把st+xxx,咩國際幼園,有好

原帖由 786 於 14-08-09 發表
事實上我身邊大把st xxx,咩國際幼園,有好多名星個間的小朋友一間直私校都考唔到,在津小考試名次亦頗後。 ...
另外,始終st xxx 係一間學校而已,並非無敵。十分同意嘅係即使讀咗都唔識飛,不擔保考好前。家教係好重要,培養學習態度單靠學校真係無可能。

回覆 ozoz 的帖子

舊年識幾個去啟思、培僑、福小、救恩等,滿吾滿意睇家長心水,不過佢地都無人講學校吾好。

teambuilder 發表於 14-8-9 12:18
面試時人地小學老師見到你龍校出來又會有別的諗法。

事實話俾我知係唔會嘅
小朋友表現好的話,D學校係唔會理你係唔係來自龍校,都係會收你的。

esmetam67    發表於 14-8-13 13:23

引用:Quote:原帖由+786+於+14-08-09+發表事實上

原帖由 ozoz 於 14-08-09 發表
我都認識好多好多st xxx人,即使有d直私完全考唔入,又唔幸運抽到好學校,到叩門時真係好強,最小都有地區 ...
我講我身邊啫。

引用:回覆+ozoz+的帖子 舊年識幾個去啟思、培僑

原帖由 Jane1983 於 14-08-09 發表
回覆 ozoz 的帖子

舊年識幾個去啟思、培僑、福小、救恩等,滿吾滿意睇家長心水,不過佢地都無人講學校吾好 ...
好不幸,我身邊有無講好唔好,亦有講唔好。當然都有些講好好的。但言歸正傳,只係想講,考得好的咪話好,考得唔好咪話唔好,無必要聽那些家長講完,再龍幼vs名幼左搖右擺。唔係最心儀既龍校就唔好委屈講。

Jane1983  同意  發表於 14-8-9 22:25

我2個小朋友有以下經驗同大家分享下:

大仔讀名幼,小一派位派得唔好...叩門叩到間2線小學,由於名幼程度深所以初小成績都唔錯,唔洗特別跟都O.K.

吸取大仔派位經驗後細囡就放棄名幼選讀龍幼, 在龍幼可以話Happy life...因為有小學backup所以派位可以放心去博...結果派第一志願入名校, 但因為KG太happy啦小一追成績追到死死下

眼見一條龍小學既老友個囡又係讀到死死下, 冇計好多一條龍小三就睇成績..追唔上果d小四就要轉校, 見人地一條龍以為好jetso, 人地付出我地外人點知呢....

今時今日小朋友讀書無論名幼,龍幼,一條龍小都真係辛苦哂d家長...

to conclude, nowadays being parents need to arrange much for their kids.  My gal is going to study at half dragon & I have learned the syllabus will be shallow, but I will apply some courses & read with her as usual.  

Competitions would be very keen, pick dragon & half dragon...can say a security, which I think most of the parents wanna have.

hugub 發表於 14-8-13 10:50
我2個小朋友有以下經驗同大家分享下:

大仔讀名幼,小一派位派得唔好...叩門叩到間2線小學,由於名幼程度深所 ...
同意,我眼見無論名幼,龍校一樣谷,如果家長擔心既,又谷多幾樣,香港教育就係甘

引用:Quote:mcl203+發表於+14-8-4+14:10+培小升

原帖由 hkpapa852 於 14-08-04 發表
根據上年校務報告, 培中全校有1267學生, 平均每級211人....
培小之前每年都係約250人一級, 但最近2年好似收 ...
其實到升中,小六top既果20至30人会轉去其他更top既中学,咁培小成績不是下游那批理應可升回培中。如成績下游比你升上都追吾上。冇可否認培小同學之間的成績都追得很貼,但試問那間有名的学校不是如此?汰弱留强是不改變的遊戲規則。

其實過去一年的小一有不小名幼的学生入了培幼,但成績不見得比培幼直升的優秀,可以肯定的是培幼家長在升小過程中輕鬆得多。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-08-04+發表

原帖由 NICOLE123 於 14-08-13 發表
其實到升中,小六top既果20至30人会轉去其他更top既中学,咁培小成績不是下游那批理應可升回培中。如成績下 ...
打錯字:‘其實過去一年的小一有不小名幼的学生入了培小’

回覆:名幼vs龍校,求有經驗媽媽分享

乜培小有其多位收街外人架?

‹ 上一主題|下一主題