用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼vs龍校,求有經驗媽媽分享
go

名幼vs龍校,求有經驗媽媽分享

有冇名幼媽媽後悔當初放棄龍校?定覺得名幼畢業確實唔憂考好小學甚至叩門好有優勢?
我身邊朋友一個考到女小拔,一個考到kts,喺未有offer時就喊咁口話後悔放棄PC,但考到後就個個話讀名幼好

以我個人經歷 (大仔st cat 剛剛經歷小一both派位及考學校,及細仔PC )若有朋友問我名幼好定龍幼好,我一定係話
龍校好D,因為大仔上年考小一太辛苦,雖然佢最後都入到
好好嘅直資小學,但係名幼根本無guarantee, 大仔得左某
程度上係好彩,PC其實好好,最總要係唔駛煩,雖然課程
淺D,但係學習係漫長,我覺得其實幼時讀得深或淺不是太
大問題。

esmetam67    發表於 14-8-13 13:17

考到心儀的學校,讀邊間幼稚園根本吾重要,讀村校都無所謂

引用:以我個人經歷+(大仔st+cat+剛剛經歷小一bo

原帖由 mclook 於 14-08-02 發表
以我個人經歷 (大仔st cat 剛剛經歷小一both派位及考學校,及細仔PC )若有朋友問我名幼好定龍幼好,我一 ...
考到 PC 全龍就係,如果半龍又係學卷點睇?

我會以是否適合小朋友嚟考慮
隨遇而安

引用:有冇名幼媽媽後悔當初放棄龍校?定覺得名幼

原帖由 msyoyolam 於 14-08-02 發表
有冇名幼媽媽後悔當初放棄龍校?定覺得名幼畢業確實唔憂考好小學甚至叩門好有優勢?
我身邊朋友一個考到女 ...
真係要睇條龍啱唔啱自己。我唔會單一為咗龍校保障而放棄合適嘅幼校(尤其每年收生額都改,唔知有幾大保障嘅半龍)

回覆:名幼vs龍校,求有經驗媽媽分享

本人覺得無論全龍或半龍校都好過名幼,既然所有無保證,世事無常,選左有小學部backup既幼稚園起碼入番自己學校機會高過外來生入。

esmetam67    發表於 14-8-13 13:17

回覆:名幼vs龍校,求有經驗媽媽分享

培正中學係津校,到考中一咪一樣要頭痕過。 考中一難過考小一千百萬倍。 我會名幼,叩門力強,入有中學嘅小學,唔使煩。

sissysze 發表於 14-8-4 10:13
培正中學係津校,到考中一咪一樣要頭痕過。 考中一難過考小一千百萬倍。 我會名幼,叩門力強,入有中學嘅小 ...
培小考中一煩? 唔明喎

培正小學係培正中學直屬學校, 大抽獎乙部有85%學位留俾小學生抽, 另外培正一向自行個30%都全收培小學生, 即係有超過80%中學學位係留俾培小學生..... 如果你係培小成績達唔到標準兼唔好好, 咁無辦法啦

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Smartbubu 發表於 14-8-3 00:18
考到 PC 全龍就係,如果半龍又係學卷點睇?
點為之半龍? 只有小學而冇中學? 還時只有部份可直上小學?

半龍又有學券我諗唔到邊間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

新手請教,那些小學是與中學結龍的呢?不是所有中學派位也是按學生BANDING派位嗎?

msyoyolam 發表於 14-8-4 13:47
新手請教,那些小學是與中學結龍的呢?不是所有中學派位也是按學生BANDING派位嗎?
  ...

全港有聯繫中學的小學名單

全港有官津直屬中學的小學名單

全港「一條龍」官津中小學名單

hkpapa852 發表於 14-8-4 13:31
培小考中一煩? 唔明喎

培正小學係培正中學直屬學校, 大抽獎乙部有85%學位留俾小學生抽, 另外培正一向自行 ...
培小升培中...由8班去6班...可以90%升培中?
朋友曾講...小朋友唔係1/2前成績...老師話升培中都唔穩陣~~~

mcl203 發表於 14-8-4 14:10
培小升培中...由8班去6班...可以90%升培中?
朋友曾講...小朋友唔係1/2前成績...老師話升培中都唔穩陣~~~
根據上年校務報告, 培中全校有1267學生, 平均每級211人....
培小之前每年都係約250人一級, 但最近2年好似收到成300人一級

所以培小升培中機會係會越嚟越低, 但只要成績達標, 點都高過街外人

hkpapa852 發表於 14-8-4 14:30
根據上年校務報告, 培中全校有1267學生, 平均每級211人....
培小之前每年都係約250人一級, 但最近2年好似收 ...
同一般直屬小學升中無分別...都係成績~~~

引用:Quote:Smartbubu+發表於+14-8-3+00:18+考到

原帖由 hkpapa852 於 14-08-04 發表
點為之半龍? 只有小學而冇中學? 還時只有部份可直上小學?

半龍又有學券我諗唔到邊間
有小學有中學,只係收 7-8 成幼稚園生入小學

Smartbubu 發表於 14-8-4 14:47
有小學有中學,只係收 7-8 成幼稚園生入小學
如果無能力做到果7-8成, 更加唔好諗去考其它直資/私立小學

但係都係揀半龍, 起碼有一間私立小學有7-8成機會入到

名幼=/=一定考到學校

esmetam67    發表於 14-8-13 13:19

mcl203 發表於 14-8-4 14:41
同一般直屬小學升中無分別...都係成績~~~
香港教育政策: 求學就是求成績

有中學的,好少系完全吾計成績100%收晒,即使系津校如Maryknoll和Marymount都系。

雖然好似好無情,上吾番的家長會吾系幾開心,但小朋友換個环境,吾再做落後果批,吾一定系壞事。

Jane1983 發表於 14-8-4 15:14
有中學的,好少系完全吾計成績100%收晒,即使系津校如Maryknoll和Marymount都系。

雖然好似好無情,上吾番 ...
遊戲玩法...第一不可能全收...第二收得太多唔夠Banding學生影嚮學校~~~

Jane1983  同意  發表於 14-8-4 19:12