用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015升中數據 (更新 5/4/2015)
樓主: khmama
go

2015升中數據 (更新 5/4/2015)   [複製鏈接]

回覆 khmama 的帖子

明白! 謝謝!!

唔該哂您

khmama,上年麻煩完你,今次到我侄兒,再請教一下,元朗區band1尾想轉屯門是否可行,謝謝

回覆:khmama 的帖子

係真的!我女舊同學入咗沙崇而每班得25人咋!派位嗰日係小學校長讀嗰份通告俾我哋D家長聽!

引用:係真的!我女舊同學入咗沙崇而每班得25人咋!

原帖由 e12340 於 14-08-04 發表
係真的!我女舊同學入咗沙崇而每班得25人咋!派位嗰日係小學校長讀嗰份通告俾我哋D家長聽!

...
Band1校, 每班只有25人? 小班教學, 正!

南區本來已經係尾二英中區,下年學生升中多左110但英中位仲要小10個,
南區果然係郊區,各位家長快D逃亡....

khmama 發表於 14-8-2 00:17
下面(表一)係2015年升中數據供家長參考, 我會根據最新資料更新此帖, 請留意更新日期, 詳細數據稍後整理好再 ...
Khama, 謝謝妳的資料.

唔好意思想問清楚一樣資料, 某校網的升中人數是否根據該校網中的所有小六學生人數來計算?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Hi khmama,

油尖旺區女(band 1B/C) 或深水埗, 邊區或邊間好? 想有樂團, 謝謝

引用:係真的!我女舊同學入咗沙崇而每班得25人咋!

原帖由 e12340 於 14-08-04 發表

...
剛剛上沙崇校網睇中一分班結果1A同1B大約24-25人,其餘3班有34-36人,所以頭兩班可能係拔尖補底班。整體收生人數冇少到。

引用:Quote:khmama+發表於+14-8-2+00:17+下面(表

原帖由 hkpapa852 於 14-08-04 發表
Khama, 謝謝妳的資料.

唔好意思想問清楚一樣資料, 某校網的升中人數是否根據該校網中的所有小六學生人數來 ...
各校網升中人數,包括所有小六學生,國際學校同特殊學校唔計。

回覆:khmama 的帖子

明白!

khmama 發表於 14-8-3 15:32
要睇埋邊啲英中,部份直資英中收生嘅band range會好闊,入到唔可以當band1生。

...
khmama

請問福建中學屬BAND幾?  東九-匯基又屬BAND幾?
官塘區中學那些會減班?

謝謝

Khmama,真的感激不盡,你的資料非常有用。

khmama 發表於 14-8-4 19:52
剛剛上沙崇校網睇中一分班結果1A同1B大約24-25人,其餘3班有34-36人,所以頭兩班可能係拔尖補底班。整體收 ...

了解過現校家長,家長口中流傳E班係精英班,25人一班既係補底班。

hi, 不好意思有件事, 想問問.
請問小六升中選校, 是否要看校得到幾多個 band one位,即若學校有30 個 band one 位, 那頭三十個便可選 band one 中學 ???

但有些小學的 band one 多近 2/3 時, 即使成績是 band two 時, 亦可入 band one ?  

引用:Quote:khmama+發表於+14-8-3+15:32+要睇埋

原帖由 WaiWai媽媽 於 14-08-04 發表
khmama

請問福建中學屬BAND幾?  東九-匯基又屬BAND幾?
福中同匯基都係屬於b1尾b2頭,官塘區應該冇循環班。

引用:hi,+不好意思有件事,+想問問.請問小六升中

原帖由 girlgirlc 於 14-08-05 發表
hi, 不好意思有件事, 想問問.
請問小六升中選校, 是否要看校得到幾多個 band one位,即若學校有30 個 band  ...
如果學校有攞到30個band1位,即代表有30個band1生,但唔一定係頭30個,因為學校名次唔一定等於呈分標準化後再配對師兄姊中一编班試而得出來嘅名次。

引用:khmama,上年麻煩完你,今次到我侄兒,再請教

原帖由 hisukilo 於 14-08-04 發表
khmama,上年麻煩完你,今次到我侄兒,再請教一下,元朗區band1尾想轉屯門是否可行,謝謝 ...
睇返啲數據,在元朗做band1/2都唔夠位,轉過屯門就算趺band都有機會搏band1尾。

khmama 發表於 14-8-5 13:56
睇返啲數據,在元朗做band1/2都唔夠位,轉過屯門就算趺band都有機會搏band1尾。

...
真想不到元朗差得咁利害,連band2都唔夠位分,多謝指點

引用:Quote:khmama+發表於+14-8-5+13:56+睇返啲

原帖由 hisukilo 於 14-08-05 發表
真想不到元朗差得咁利害,連band2都唔夠位分,多謝指點
其實要睇埋抽獎有幾多位借出借入先可以肯定band2夠唔夠分,淨睇英中額,元朗band1還差200個位,屯門就有300個餘額,所以屯門區可以相對進取啲。不過band1尾轉區要跌band再搏返band1都唔算理想,keep住band1中游較穩陣。

‹ 上一主題|下一主題