用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015升中數據 (更新 5/4/2015)
樓主: khmama
go

2015升中數據 (更新 5/4/2015)   [複製鏈接]

例如好似荃灣咁, 一向是要由葵青借位的, 好似12-14派位年葵青借62, 有20是B1額, 即是本身荃灣B1額都唔夠???? 咁可唔可以講代表荃灣小學D 學生BANDING都唔差????

Khmama

想問小女在觀塘屬Band1,如果轉區到九龍成是否會跌Band,自行和乙部有
什麼提議.又如果轉西貢區是否不太好,Band1學位看似不夠.謝謝!

Thanks khmama
wallacemama

引用:例如好似荃灣咁,+一向是要由葵青借位的,+好

原帖由 subb 於 14-08-05 發表
例如好似荃灣咁, 一向是要由葵青借位的, 好似12-14派位年葵青借62, 有20是B1額, 即是本身荃灣B1額都唔夠??? ...
荃灣整體學額都唔夠區內學生分,葵青有學位剩當然會借去荃灣,純粹唔夠位問題。

引用:Quote:原帖由+patpat234+於+14-08-03+發表

原帖由 khmama 於 14-08-03 發表
循環班即今年開4班,明年開5班,後年開4班,循環不息。張祝珊明年4班轉5班,多啲位搏,聖馬可,中婦同港島 ...
請問知否庇利羅士係4轉5,定5轉4?謝謝

THANKS, khmama !!
15年小女升中, 第一次程分試平均公分係89.x, 吾知係BAND幾呢? THANKS!

引用:THANKS,+khmama+!!+15年小女升中,+第一次程

原帖由 kk6767 於 14-08-05 發表
THANKS, khmama !!
15年小女升中, 第一次程分試平均公分係89.x, 吾知係BAND幾呢? THANKS! ...
Band幾要問老師先知。

引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-08-03+發表循環

原帖由 happylogin 於 14-08-05 發表
請問知否庇利羅士係4轉5,定5轉4?謝謝
全港得八間中學係循環班,得張祝珊係4轉5,其餘嘅鄧顯、聖馬可、中婦、港島民生、協和、慈幼及油麻地信義係5轉4。

回覆 khmama 的帖子

老師吾肯講, 只係話全級約三十幾咋 ??

himhim0502  無得唔講架  發表於 14-8-7 12:17

引用:回覆+khmama+的帖子 老師吾肯講,+只係話全

原帖由 kk6767 於 14-08-05 發表

老師吾肯講, 只係話全級約三十幾咋 ??
你去校網睇下上年升中派位有幾多人派band1去估下。

引用:Khmama想問小女在觀塘屬Band1,如果轉區到九

原帖由 wingyanmama 於 14-08-05 發表
Khmama

想問小女在觀塘屬Band1,如果轉區到九龍成是否會跌Band,自行和乙部有
現階段先考慮自行,揀兩間心儀而又合適嘅學校,鎖定目標再聽學校講座。

引用:+本帖最後由+hidingdong+於+14-8-4+18:10+

原帖由 hidingdong 於 14-08-04 發表

抽獎油尖旺較穩陣,可以選擇真光或QE.

回覆:khmama 的帖子

如果學校校網數據冇列學生升中人數,只列中學名稱,透明度極低,怎樣估計好呢?

回覆 alhy.love 的帖子

我女小學都係咁樣,問老師,老師答:"我唔知"

十分無奈! 最後問左副校長,都係唔肯答BANDING,只係官腔地話將BANDING分三分,頭三分一就係B1生....

我女全級得6X人, 佢考17, 跟據副校既理解,我女屬B1生...但我心知唔係,我女平均分得80.X, 做家長真係好無奈,問多少少資料都話比唔到...我呢個CASE,如果跟副校咁計黎揀學校,結果一定慘不忍睹。

我女就讀九龍城區升小六,小五平均分八十尾九十頭會是band幾?我家住觀塘區,抽觀塘區會否升band,還是抽九龍城好D?謝謝意見😊

elbar  留得青山在   發表於 14-8-6 21:21

引用:我女就讀九龍城區升小六,小五平均分八十尾

原帖由 Titilaw 於 14-08-06 發表
我女就讀九龍城區升小六,小五平均分八十尾九十頭會是band幾?我家住觀塘區,抽觀塘區會否升band,還是抽九 ...
唔可以單憑分數去估banding,學校強弱唔同,試卷深淺又唔同,必須問老師小朋友banding. 九龍城抽獎機會大啲,轉去官塘都唔一定對banding有作用,如果已經係band1就唔使問,揀九龍城穩陣啲。

引用:如果學校校網數據冇列學生升中人數,只列中

原帖由 alhy.love 於 14-08-06 發表
如果學校校網數據冇列學生升中人數,只列中學名稱,透明度極低,怎樣估計好呢?

...
如果你識上年升中家長可以問下咩成績派咩學校。

khmama 發表於 14-8-5 23:55
抽獎油尖旺較穩陣,可以選擇真光或QE.
但第二間就要㨂銘基,其實有無其他中學可㨂呢? (油尖旺區band 1a/b女)

elbar  (油尖旺區band 1a/b女)   發表於 14-10-20 21:18
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Thanks Khmama
轉區到九龍成是否會跌Band, 如果自行選培道和旅港或丘左或加密有機會嗎?或你有其它建議.

khmama 你咁快又開工,thx! + like
‹ 上一主題|下一主題