用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一嘅小朋友數學程度
樓主: nayeliyan
go

升小一嘅小朋友數學程度  

引用:Quote:kenwong888+發表於+14-8-5+21:38+統

原帖由 yanyan6 於 14-08-10 發表
你說的幾樣野我仔學校教科書沒有,同沒有教過,我仔有補充做開都沒有,
而家我仔升小二.
已做緊小二的補充都未 ...
Ken哥講笑嫁,統計學,未玩啦

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆 yanyan6 的帖子

而家好少真系好淺的幼稚園,間間都吾覺吾覺深咗吾少,迎合家長需要。

回覆 Obiepapa 的帖子

佢梗係搞笑啦

K3有d題目會叫小朋友根據數據plot chart,都算係Statistics的雛型 。

王家爸爸    發表於 14-8-10 22:32

引用:回覆+Obiepapa+的帖子 佢梗係搞笑啦+K3有d

原帖由 Jane1983 於 14-08-10 發表
回覆 Obiepapa 的帖子

佢梗係搞笑啦
睇yanyan6答得甘認真,忍吾住答爹兩句。

王家爸爸    發表於 14-8-10 22:31
Jane1983    發表於 14-8-10 21:44
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

yanyan6 發表於 14-8-10 17:55
依個係難的.我地大人睇就好淺,我仔小一時要要d時間明白,而家暑假比佢做番都沒有再溫再比佢做又得左

e.g
當小朋友讀小一時,我也遇到類似的問題,最初正如你以說,解釋到口乾,不知道該怎麼辦。

ha8mo 發表於 14-8-10 22:09
我仔讀的山卡啦屋村地舖幼稚園冇考試的但有presentation
要收集番各同學家庭生活的資料
例如各人晚餐後會食 ...
看起來複雜的概念,其實可以用簡單的方法向孩子解釋,例如:微積分看起來複雜,但積分可以用 Area Under a Curve 的概念來教高小到初中程度的小朋友。

回覆:王家爸爸 的帖子

對數學有興趣的細路,頭腦應該唔差,應用題冇難道。

我有兩個小朋友,大的鐘意計數,咪比佢學enopi、奧數,K3已識除數,沒有背過乘數表,計得多就識

小的又唔洗搵小學,大的學校又冇教快半年,所以冇出去學數,小一時單位加單位數都成日錯,靠學校老師教,到考試,兩個成績都係差不多

Lego 係有微積分嘅概念嘅,細佬仔玩泥沙都係:dadday:
你估我講真定講笑

暑假真係好想去旅行

王家爸爸  用沙量本身是積分概念。   發表於 14-8-11 13:29
王家爸爸  細佬仔玩泥沙的沙面是三維曲線。   發表於 14-8-11 13:27

回覆:nayeliyan 的帖子

其實咁快學到×÷數,到上小學時學校教+-數,小朋友會唔會冇心機上堂呢?我覺得如果你d數係勁,到高中自然就會明顯超前。K3學到x數,到高中又未必係數勁個班人。我覺得高中個比初中數個gap好大,真正可分高下。

回覆 Olympian 的帖子

我贊成你的講法,因為我知道有一些小朋友,未上小學前已經懂得乘數,到了小學老師上課教乘數,佢地係無心機去學習的,因為自己已經識,相反未識的同學仔,就留心聽書,我覺得要睇個小朋友,若果已經識,是否仍然留心謙卑去聽老師教,否則早識未必好,唔識又未必落後!

王家爸爸  agree!  發表於 14-8-11 13:30

引用:其實咁快學到×÷數,到上小學時學校教+-數

原帖由 Olympian 於 14-08-11 發表
其實咁快學到×÷數,到上小學時學校教+-數,小朋友會唔會冇心機上堂呢?我覺得如果你d數係勁,到高中自然 ...
所以有家長会继續找超前的小學给幼稚園已超前学習的孩子。不過,大部分这些孩子在超前小学只是继續超前学習小学課程內的知識。故此,在升中学后当大家步伐逐漸变成一致时,孩子的能力才見真章。

bbq2008 發表於 14-8-11 11:06

我贊成你的講法,因為我知道有一些小朋友,未上小學前已經懂得乘數,到了小學老師上 ...
贊成,小學階段我希望課外學習是橫向,縱向留返學校教

王家爸爸    發表於 14-8-11 13:32
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-8-11 12:29
贊成,小學階段我希望課外學習是橫向,縱向留返學校教
在學校學基本概念,在家中可以學應用。

回覆:升小一嘅小朋友數學程度

但有時係小朋友要學,做父母也控制不來,小兒k3已識除數,但考小學就全軍覆沒,入了津學,成績不錯,但日日俾老師投訴唔專心上課,我想停佢課外,佢就哭着話要繼續,現在準備升小三,已識分數,佢話識左先好有滿足感,所以有時隨他想怎樣就怎樣,迫就會有反效果,現在佢好輕鬆地學下新野,有時無壓力地學都唔錯。
反而小女今年考小一,只懂簡單加減,但佢上堂十分專心,考小一音小又有俾offer佢,所以都係隨便吧,根本不用在意太多,小朋友沒壓力地學習,不用和別人比較,對他們成長會有幫助。

王家爸爸    發表於 14-8-11 16:40
MrBeast    發表於 14-8-11 14:02

bbq2008 發表於 14-8-11 11:06

我贊成你的講法,因為我知道有一些小朋友,未上小學前已經懂得乘數,到了小學老師上 ...
身邊有fd入到超前小學,父母為了確保小一順利,放是已將小一課程完全備課,換句話即是超左兩年,但個小孩e加又好有自信,究竟是好還是壞,真有d gray

學校係規程學習,要真發展,都要(外)求,唯不宜輕看校內課程

引用:但有時係小朋友要學,做父母也控制不來,小

原帖由 elvisBB 於 14-08-11 發表
但有時係小朋友要學,做父母也控制不來,小兒k3已識除數,但考小學就全軍覆沒,入了津學,成績不錯,但日日 ...
同意,孩子有成功感同满足感,是好大的動力,完全唔駛迫,自己会继續向前

引用:Quote:bbq2008+發表於+14-8-11+11:06+回覆+

原帖由 MrBeast 於 14-08-11 發表
身邊有fd入到超前小學,父母為了確保小一順利,放是已將小一課程完全備課,換句話即是超左兩年,但個小孩e ...
相信是因人而異

elvisBB 發表於 14-8-11 13:42
但有時係小朋友要學,做父母也控制不來,小兒k3已識除數,但考小學就全軍覆沒,入了津學,成績不錯,但日日 ...
其實沒有必要擔心, 小兒小一時也只懂單位加減數,還有時會計錯,初小時只是中游,高小時一樣可以趕上。