用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一嘅小朋友數學程度
樓主: nayeliyan
go

升小一嘅小朋友數學程度  

引用:Quote:王家爸爸+發表於+14-8-4+13:19+我仔

原帖由 kerkermui 於 14-08-04 發表
聽d朋友講,奧數同課程要學嘅嘢無乜關係我隻阿好鍾意計數,但我地避開咗奧數唔想佢學,唔想浪費精力
...
奥数主要是運用理解力,同時也要熟悉某些特定解难技巧才会玩得好,真是要喜歡数学及自身能力已超越一般常規数学程度的孩子才適合

longlokma 發表於 14-8-4 17:34
奥数主要是運用理解力,同時也要熟悉某些特定解难技巧才会玩得好,真是要喜歡数学及自身能力已超越一般常規 ...
一位數老師之前同我說初初O數是比數叻的學生學。不過e加好似大眾化左,仲有人同我講可操卷

引用:Quote:longlokma+發表於+14-8-4+17:34+奥数

原帖由 MrBeast 於 14-08-04 發表
一位數老師之前同我說初初O數是比數叻的學生學。不過e加好似大眾化左,仲有人同我講可操卷 ...
因現在家長為的只是比賽奖項

MrBeast 發表於 14-8-4 18:35
一位數老師之前同我說初初O數是比數叻的學生學。不過e加好似大眾化左,仲有人同我講可操卷 ...
因為個個家長都覺得自己仔女叻,唔叻都可以操到叻,在商言商,你肯畀錢唔通唔做?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我覺得珠算會令小朋友計數快 ,不過。。。。至於奧數,您們上網search下數學家邱成桐點講。。。

引用:我覺得珠算會令小朋友計數快+,不過。。。

原帖由 Chris852 於 14-08-04 發表
我覺得珠算會令小朋友計數快 ,不過。。。。至於奧數,您們上網search下數學家邱成桐點講。。。 ...
珠算…………其實是最不建議学的

回覆:longlokma 的帖子

點解咁覺得呢?

引用:Quote:2boba+發表於+14-8-4+13:40+有乜關係

原帖由 王家爸爸 於 14-08-04 發表
懂做應用題在數學中是很重要的。
咁又點!我唔係想曬自己小朋友有幾叻,然後被人挑機問識唔識做應用題。唔通我識天外飛仙又要話你知!我只係强調識乖除數係好普通,唔好覺得家長一定怪獸,真係唔知同識唔識做應用題有乜關係!呢到討論D人真係怪怪地,自己小朋友唔識,就話人地死谷、怪獸,自己小朋友學嘅課外嘢才是理所當然、才是興趣!

引用:Quote:原帖由+Chris852+於+14-08-04+發表我

原帖由 longlokma 於 14-08-04 發表
如只計升小一小朋友,奧數比珠算更不建議學習!

回覆:2boba 的帖子

點解唔建議學珠算?!

2boba 發表於 14-8-5 00:40
我也不建議學但建議參加華夏杯

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-08-04+發表

原帖由 2boba 於 14-08-05 發表
未必。即使只是升小一,但如已掌握基本四則運算,其實可玩奥数中的简单排序了,这可训練孩子解難能力。珠算不可取,因其效果只在運算速度,就算计算十個位加十個位比計數机還快,又有甚麼意義呢?

Jane1983  同意,珠算的「問題」之前吾少家   發表於 14-8-5 15:20

回覆 2boba 的帖子

其實你又唔駛咁嬲,王家爸爸只是想提一提大家,很多小朋友懂得做加減乘除,但一遇上应用題就不懂運用,就如一個只懂行直路的車,一遇彎彎曲曲的路就不懂怎走,這一類的小朋友在一,二年班會有不錯的成績,但上高班就冇咩着數。當然如果你的小朋友在應用題上都冇問題的就恭喜你了!

Yanamami    發表於 14-8-5 09:22
王家爸爸  Thanks!  發表於 14-8-5 09:19

forgetmenot417 發表於 14-8-5 07:53

其實你又唔駛咁嬲,王家爸爸不是唔抵得你的小朋友,只是提一提大家,很多小朋友懂得做 ...
比喻好好,只識直路唔識轉灣。

longlokma 發表於 14-8-4 23:06

同意。珠算靠背為主,操練為次。它計算過程系有小許變化,但久而久之,小朋友會依賴這方法,不再思考其它方法運算。數學大師邱成桐不鼓勵操練式學數。如果學奧數,不思考,只為考試亦值得相確。

其實自私d說,愈多小朋友學珠算愈好,我小朋友少了班對手。

王家爸爸  思考訓練很重要   發表於 14-8-5 09:26
王家爸爸  Agree!  發表於 14-8-5 09:25

2boba 發表於 14-8-5 00:35
咁又點!我唔係想曬自己小朋友有幾叻,然後被人挑機問識唔識做應用題。唔通我識天外飛仙又要話你知!我只係 ...
不要誤會,我不是說你曬的,我只是想告訴你需要訓練計應用題。

Jane1983  我都覺得你吾惡意,支持吓先 :wa   發表於 14-8-5 15:22
Yanamami  Support。  發表於 14-8-5 09:24

forgetmenot417 發表於 14-8-5 07:53

其實你又唔駛咁嬲,王家爸爸只是想提一提大家,很多小朋友懂得做加減乘除,但一遇上应 ...
其實訓練計應用題更重要,因為可以鞏固小朋友的知識,對小朋友長遠更有利。
可能這裡不是每個人都同意。

HaYi  ttl agreed  發表於 14-8-5 13:12
Yanamami  我同意。   發表於 14-8-5 09:40

計算speed 操下就得, 應用題要識字同意思 , 會花多好多時間去熟不同的 pattern, 珠心算我識幾個幼稚園學開得埋獎, 上左小一一樣被文字題考起, 佢地要轉學其它數 , 奧數就不是大圍都合用, 如想升學校成績, 尤其是初小我估不對頭.

回覆:升小一嘅小朋友數學程度

也即是說中文閱讀理解要好

回覆:升小一嘅小朋友數學程度

哈哈!呢到真係好多數學家!其實坊間咁多數學課程、咁多不同品牌、理論,有數硏、公民、eye level、珠心算、奧數⋯⋯,可唔可以分享吓各門嘅優點,相信各有其可取之處,針對不同的數學泛籌。唔一定自己的就最好,人哋嘅就最差,無需要踩低人哋抬高自己,我哋只係用家,又唔係該品牌代言人。