用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急! ! ! !請教各位LSC and DBS 在學業方面哪間較好 ...
樓主: 林品
go

急! ! ! !請教各位LSC and DBS 在學業方面哪間較好?

我有了解過LSC及DBS,個人覺得兩間男校都比較活躍,都不熟於文靜.(我的文靜定義指比較喜歡在書本學術上,少些積極參與學校課外團體和组織活動,比較被動) 個人覺得文靜可能SPCC會近些.以上只是個人意見.

王家爸爸  Totally Agree!   發表於 14-8-1 14:52

林品 發表於 14-8-1 12:59
升中三,求教!
是否讀緊LSC考慮升中四時轉到DBS讀IB?

可能似我,不喜唇枪舌剑。小兒有幸被两校选中确是小兒幸運,但亦是靠自己实力考取,過足三関。在此只向各位有心人事真心求教。

王家爸爸    發表於 14-8-3 08:29

否!

小兒音樂和運動不會太差,可以玩吓,有進步空间。他是笨人,做事多于讲嘢!

多謝各位中肯的意见,多谢晒!

其實唔難揀. 如果有心讀IB, 將來有興趣寄宿, 咪DBS. 因為呢兩項係LS無.  升中三, 都唔係細, 既然過足三關, 對兩間學校都有接觸過, 阿仔鍾意邊間咪去邊間, 俾佢自己揀啦!

王家爸爸    發表於 14-8-3 08:30
sonkhl  agree  發表於 14-8-1 19:10

文靜就選擇LS較合適

引用:家長不能提供任何支援,要全靠自己。十几岁

原帖由 林品 於 14-08-01 發表
家長不能提供任何支援,要全靠自己。十几岁小孩有無此自立,自理及處事能力? ...
如果家長不能提供支援, 為何選要比錢的DBS? 可否說明一下

你睇DBS校网就可明白!

兩間都係頂班男校,學業上無得輸,如喜歡 IB 則不用心大心細,上加多利山富貴和尚寺吧 !

把喇沙學位留給其他普羅大眾,高抬貴手,功德無量

引用:小兒音樂和運動不會太差,可以玩吓,有進步

原帖由 林品 於 14-08-01 發表
小兒音樂和運動不會太差,可以玩吓,有進步空间。他是笨人,做事多于讲嘢! ...
如果不是非IB不可,以貴公子性格,LS更適合

是否真係會咁難揀!都算係嘅,兩間真係直接競爭對手,亦互有捧場客。兩間學校的比併由中一收生到運動場,由一些公開的學術比賽到網上討論區,由同學到家長,都是互作假想敵。從學術水平來看,不敢輕言說那間好與不好,既然大家學術水平差不多,唯有從另外一個方向去篩選,例如交通、宗教、小朋友的喜愛等等。

爸爸超人 發表於 14-8-1 14:42
對唔住,唔怕得罪講句,若真如閣下所言,沒有一技旁身,又不主動和善於表達,而兩校又收了令郎,可以任擇 ...
我絕對讚成爸爸超人的意見,楼主靜係問,也料都吾比,討論没有多大意思,如果各位家長有倍過兒子考這兩間名校,都知不是如爽如楼主所言咁易,真係咁醒,為何現在(中三)才考?令人費解!!!

簽名被屏蔽

lugano 發表於 14-8-2 01:18
兩間都係頂班男校,學業上無得輸,如喜歡 DSE 則不用心大心細,上加多利山富貴和尚寺吧 !

把喇沙學位留給 ...
有趣!

引用:兩間都係頂班男校,學業上無得輸,如喜歡+D

原帖由 lugano 於 14-08-02 發表
兩間都係頂班男校,學業上無得輸,如喜歡 DSE 則不用心大心細,上加多利山富貴和尚寺吧 !

把喇沙學位留給 ...
最好的建議!

引用:Quote:爸爸超人+發表於+14-8-1+14:42+對唔

原帖由 Daddle 於 14-08-03 發表
我絕對讚成爸爸超人的意見,楼主靜係問,也料都吾比,討論没有多大意思,如果各位家長有倍過兒子考這兩間名 ...
我返睇了幾次都沒發現樓主有話好易考,反為樓主話真的要靠實力,除了要過足三關之外,還要加少許運氣才可以。

引用:Quote:原帖由+Daddle+於+14-08-03+發表我絕

原帖由 goodenough 於 14-08-03 發表
我返睇了幾次都沒發現樓主有話好易考,反為樓主話真的要靠實力,除了要過足三關之外,還要加少許運氣才可以 ...
還有,升中時,要靠師兄姐的分數,學校的名聲有時會凌駕了同學的實力,特別是一些屋邨小學的同學。況且,那些極受歡迎的1A學校,自行時講求樣樣皆能,對樓主兒子不善詞令的情況,升中時要走進這些竹學校是唔會容易。

相反插班就沒有PS1等的影響,純靠自己實力。真金不怕紅爐火,何況經歷了兩年的火鍊,為學校日後赴湯蹈火加添了信心!