用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正vs 德望
樓主: toffee926
go

培正vs 德望

回覆:培正vs 德望

Thank you very much. Will go apply and see which school my daughter can get into and decide later.

讀培幼想出去考,家長努力谷下先啦,甘易走得甩咩......

我唔覺得SPCC , DGJS , GH 好過 培正,

不過如果小朋友考到就勉爲其難入讀啦。

Guess no one here likes to hear.
Pui Ching is a Chinese school, the English competency is far lower than Good Hope and DGS.
I remember a girl who came first in class from Pui Ching, transferred to my school (traditional famous English school) at F.1, became the last in class.  And she was advised to discontinue her study from our school at F.3.

Except Pui Ching is a "dragon" school, which accepts their own students 100%, I don't think it is of any superiority than the other schools mentioned above.

引用:讀培幼想出去考,家長努力谷下先啦,甘易走

原帖由 sissysze 於 14-08-01 發表
讀培幼想出去考,家長努力谷下先啦,甘易走得甩咩......
有朋友的仔女轉讀培幼,發覺真的比較淺(同約克、St Cat比)!

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-08-01+發表讀

原帖由 茄子 於 14-08-02 發表
有朋友的仔女轉讀培幼,發覺真的比較淺(同約克、St Cat比)!
聽聞係專登教淺D,等D學生走唔甩!

引用:Guess+no+one+here+likes+to+hear.Pui+Chin

原帖由 happyprincess 於 14-08-02 發表
Guess no one here likes to hear.
Pui Ching is a Chinese school, the English competency is far lower  ...
其實,讀得培正就預左小學生一心一意在培小升培中…跟本就諗住十二年內都會在這間學校就讀。既然如此,學校是不需要在小學時已經過度催谷小朋友…你話小朋友程度比較低…其實不是小朋友資質差…只是其他學校過早地摧谷。上次睇過一套戲真的很發人深省…其中一位女角在戲中讚揚小朋友小學時已經十八般舞藝…然後西人就說…咁香港出左幾多位是曾經贏了諾貝爾獎???

其實之前有個媽媽分享過兩個女兒分別讀PC同GH,佢講咗D學術水平以外嘅觀察,可以爬下文。

我好滿意培正教學理念: 小朋友係應該玩,不用跟人比較,每天比昨天的自己進步多一點。老師校長很有愛心,小朋友很純真。

我不會認同課程很淺,令我們考不到其它學校。讀得培正,一定覺得它有可取之處。所以家長再不會大包圍去考小學,只去試試一級/神校小學。我覺得只要父母有心去教,係邊間幼稚園畢業其實並不重要。

培正小學要參加呈分試,只有70%的培小學生可以上培正中學。

好開心。囡囡考入DGJS了

toffee926 發表於 14-12-20 16:14
好開心。囡囡考入DGJS了
恭喜晒!!

引用:我好滿意培正教學理念:+小朋友係應該玩,不

原帖由 toffee926 於 14-08-03 發表
我好滿意培正教學理念: 小朋友係應該玩,不用跟人比較,每天比昨天的自己進步多一點。老師校長很有愛心,小 ...
厲害!妳的心態很正確。值得我們學習!抵你女兒入到!!

Congrats

回覆:B.BB 的帖子

Cant agree more

回覆 toffee926 的帖子

恭喜你呀,你囡囡好叻呀。我小朋友現正讀培幼,很想請教你,請問你有沒有在外上中、英、數班?在考小一神校時,學術會問很深嗎?謝謝!

囡囡沒有在外上中、英、數班, 也沒有去參加比賽考試。不過囡囡是大囡,很成熟,在班成績很好。SPCC 學術問得很深,CKY也要看書。DGJS 比較簡單。

回覆 toffee926 的帖子

謝謝你的回覆。你囡囡真的很叻,真替你高興。你囡囡本身英文是否很好?

GH、DGJS等等全是女校,驚唔驚呀囡唔慣,SP男女交通又唔方便,PC已經很好了,如果父母小孩都喜歡PC,一動不如一靜吧!