用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 細size鋼琴一問
go

細size鋼琴一問 [複製鏈接]

大女想學鋼琴,但屋企唔夠位;我又要湊住妹妹,陪唔到大女去琴行練琴。
其實想問下有冇d size 細d,或者少d鍵既琴介紹?
   0    0    0    0

當年最初在五洲租了一個少琴鍵的、不足一年己要換!
近年都未見過......可免則免。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

一般的鋼琴都會有88個琴鍵,約要小琴鍵的可以選擇電子琴,但對學生長遠發展始終不太好,因為高級的鋼琴譜都需要用到最高及最低音的琴鍵,而電子琴的觸感和音色與真的鋼琴亦有差距,長遠來說還是需要提供給子女一部完整的鋼琴去學習。

坊間亦有琴行幫忙看顧獨自練琴的小孩,不讓他們隨便離開,詳情要到各琴行詢問。
鋼琴(LTCL,ATCL)/伴奏/聲樂(Grade 8 with distinction) 5年教琴經驗,曾於不同比賽中擔任伴奏,亦經常參與音樂表演

多謝你地既回覆,
我囡囡年紀比較細,得五歲,我覺得佢未能自己練琴,仲要人略略教導。所以有點煩惱。
囡囡學左4個月,仲未可以做到譜彈,若填上CDEF,佢就可以彈到。係咪算慢?
同埋大概學到幾級要用到最高同最低鍵?

回覆:細size鋼琴一問

慢慢同佢練習,寫晒ABC雖然彈到,但無助佢睇譜速度。

引用:多謝你地既回覆,我囡囡年紀比較細,得五歲

原帖由 cyberpigpig 於 14-07-29 發表
多謝你地既回覆,
我囡囡年紀比較細,得五歲,我覺得佢未能自己練琴,仲要人略略教導。所以有點煩惱。
囡囡 ...
同意樓上,不建議用電子琴/數碼鋼琴。

另外,聽你講似乎女女學琴係傳統方法⋯一開始就五線譜認 middle C. 如女女好定好鍾意彈琴兼且係視覺型學習同記性好好,又肯練琴的話,傳統方法都冇話唔得,雖然係悶啲⋯不過個人認為細嘅小朋友學琴係需要一啲特別方法,除咗睇譜一定要由細一開始就訓練埋 listening 同節奏感(唔係就咁 1n 2n 數拍子喎),咁先夠全面。另外睇譜唔應該淨係認五線譜 CDEFG,如要寫低 letter name 先彈到,似乎就未掌握到睇譜技巧,應該要識 step or skip, 向上向下,interval 呢啲,唔係死記每個音嘅位置。

至於你問學到幾深先要彈最高最低音,我用緊套琴書,book A 未睇五線譜已經會叫小朋友彈到去最高或最低音啦!唔夠 88 keys 就冇得玩 lu! 舊式琴書好鍾意 fix 係 middle C 附近,兼且雙手永遠擺死一個位,其實只能夠練到手指,唔係學緊音樂⋯你可以留意吓女女彈緊嘅書係咪咁?

‹ 上一主題|下一主題