用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 奧數資料問題
go

奧數資料問題 [複製鏈接]

小朋友見同學仔參加奧數比賽,自己也想參加,想請問
1)有哪幾個奧數比賽?(華夏,澳洲數,還有哪些?)
2)它們的分別在哪裡?對象的分別?報名月份的分別?考試月份的分別?其他分別?
3)應如何選擇?
4)如小朋友從未接觸過奥數,要先上堂嗎?哪裏的課堂較好?
謝謝大家

10    0    0    0

回覆:奧數資料問題

奧數大多是思考題,推理題,唔係鬥快鬥計算的數值大。奧數唔一定要上奧數班,坊間好多書局都有奧數練習簿,好易搵。唔學就咁去比賽可唔可以呢?答案是可以的。因為比賽題目未必在練習簿見到,但如果小朋友接觸過練習,點都會有優勢。我建議睇小朋友自己的習性去決定上唔上堂,因為有些小朋友喜歡一大班人吵吵鬧鬧上課,而有些又喜歡自己一個靜靜地諗答案。

AhiruNoPekk 發表於 14-7-29 04:52
小朋友見同學仔參加奧數比賽,自己也想參加,想請問
1)有哪幾個奧數比賽?(華夏,澳洲數,還有哪些?)
2) ...
AMC 應該唔同奧數

回覆:loveDD 的帖子

謝謝回覆。小朋友見好多同學都有獎,所以想跟同學一起參加。請問係咪好易得到一,二,三等奬?這些等奬是以分數計的嗎?三等奬即係大約幾多分?

loveDD 發表於 14-7-29 11:18
奧數大多是思考題,推理題,唔係鬥快鬥計算的數值大。奧數唔一定要上奧數班,坊間好多書局都有奧數練習簿, ...
我細仔也是唔學就咁去比賽,但每次都只能得到二等獎。所以如果你想得到一等獎,我覺得你需要多做練習或上堂學。

回覆:奧數資料問題

請問邊度可以報名奧數比賽或有資料參考?

王家爸爸  參考書商務有得買。  發表於 14-7-31 23:00
王家爸爸  商務有得買。  發表於 14-7-31 22:59

引用:Quote:loveDD+發表於+14-7-29+11:18+奧數大

原帖由 王家爸爸 於 14-07-30 發表
我細仔也是唔學就咁去比賽,但每次都只能得到二等獎。所以如果你想得到一等獎,我覺得你需要多做練習或上堂 ...
同意

^~^

821828 發表於 14-7-31 17:29
請問邊度可以報名奧數比賽或有資料參考?
你可以在這裡找到相關的資料:
http://www.hkmo.com.hk
http://www.hkmos.org

如果純粹為攞獎,可參加大型的華夏初賽及港澳初賽,靠自學都可以。
唯一需留意小朋友的年級,因奧數的知識是需要累積的。
但最重要都是小朋友有興趣去做這件事。

回覆:王家爸爸 的帖子

請問你仔仔幾多歲開始參加比賽,k3有嗎?

王家爸爸  剛升中  發表於 14-8-8 11:38

小朋友自己想參加奧數比賽是好事, 不過參加比賽前最好有準備, 買書自學,上堂,做卷.....等自己選擇, 有付出的才有收穫.
我的小朋友是出外學, 但效果一般,有三成要自己教 比賽前自己去買上屆題目書(通常有答案, 少少解釋), 自己教佢差不多全部要識做, 再限時做卷, 最後拿了幾屆一等獎.

回覆:andy0327 的帖子

多謝你的分享,我也不打算上堂。基於是小朋友自己提出,所以我應該會給他體驗下,滿足吓小朋友的進退心。

如果為攞獎, 華夏盃、港澳盃係唔錯既選擇, 但升學用就要留意認承性
奧校既比賽都可以
基本上, 大部份既「奧數」比賽, 已經變質, 題型基本年年相似, 甚至不變, 學生只要操下卷, 有人教, 就可以, 唔一定要出外學....
奧數本該是訓練學生數學思考、解難及分析能力, 但睇返近年既大型比賽題目, 除左十八區數學比賽真係有以上供能, 其他已經係機械人型操卷了....

不做怪獸 發表於 14-8-5 13:55
如果為攞獎, 華夏盃、港澳盃係唔錯既選擇, 但升學用就要留意認承性
奧校既比賽都可以
基本上, 大部份既「奧 ...
留意目標學校得什麼獎,然後考相同的試,例如喇沙書院:
http://web.lasalle.edu.hk/eng/achievements_and_functions.html

王家爸爸 發表於 14-8-8 11:44
留意目標學校得什麼獎,然後考相同的試,例如喇沙書院:
http://web.lasalle.edu.hk/eng/achievements_and_ ...

睇中學網頁好多時只係睇到佢地學生參加咩比賽, 但唔知佢會承認邊D 小學既比賽.....

不做怪獸 發表於 14-8-12 17:15
睇中學網頁好多時只係睇到佢地學生參加咩比賽, 但唔知佢會承認邊D 小學既比賽..... ...
用喇沙為例,他們的小學和中學參與 UNSW 的的科學,英語和數學,所以我假設他們承認這項考試。

好多人都會話奧數對升中作用唔大,但無可否認的是很多神級中學都會派學生到所謂細型比賽中出賽,而某些中學(b1,b2)的面試和叩門試亦會出奧數考考生,在我而言當初我小朋友學奧數係出自佢有興趣,但後其當然亦想佢多攞一張獎狀,但不能否認的是佢學後思維會好左。但至於升中時學校承認與否就不知了,但多一張總比少一張好,因為經過今年我小朋友升中時見到好多人真的多得好'恐怖'

王家爸爸  奧數對升QC有D用   發表於 14-8-15 13:08

kayeetoby 發表於 14-8-13 03:36
因為經過今年我小朋友升中時見到好多人真的多得好'恐怖'

請問"恐怖"意思是什麼, 可否告知? 我現在開始為小朋友升中作資料搜集, 謝謝幫忙

kayeetoby  指好多張證書  發表於 14-8-14 17:33

kayeetoby

Thx a lot

daidai 發表於 14-8-13 10:39
請問"恐怖"意思是什麼, 可否告知? 我現在開始為小朋友升中作資料搜集, 謝謝幫忙  ...
我估他講,有許多奧數比賽,十幾二十張證書,唔知用邊幾張好。
‹ 上一主題|下一主題