用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學 VS 嘉諾撒聖方濟各 VS 聖保祿天主教小學 ...
樓主: raymond338hk
go

德望小學 VS 嘉諾撒聖方濟各 VS 聖保祿天主教小學

我都會揀津校, SFCS朋友女讀都幾谷下, 我會揀SP, D女仔好乖, 大機會上隔離中學

三間也是很好的學校, 我囡囡也是其中一間, 也有妹妹跟住上, 所以津校真係好放心, 但想問德望是不可以大抽獎,  加上就算你有20分/或參加大抽獎 也未必肯定入到你心儀的2個津校, 所以你放棄德望, 你有信心可以抽到其餘果2間津校, 你就要自己考慮下!

回覆:raymond338hk 的帖子

同是天主教,津校聖保祿

回覆 crg 的帖子

吾知自行得吾得。我吾係德幼家長,係聽興趣班家長呻,無得抽津校幫細果個鋪路。

HM mummy, why choose 津校聖保祿?

引用:其實你現在揀邊間都唔會揀錯。你要衡量的是

原帖由 saintbernard888 於 14-07-27 發表
其實你現在揀邊間都唔會揀錯。你要衡量的是…如大女揀good hope, touch wood細女小學只能讀很差的學校。咁 ...
好大掙扎哦

聖保祿

edu father? why St Paul Catholic?

聖保祿

可能因為今届dse女狀元效應?之前好多人不喜歡st paul一年am一年pm、可能會搬校舍、中學可能會轉直資etc

回覆:德望小學 VS 嘉諾撒聖方濟各 VS 聖保祿天主教小學

Yes, 狀元效應! 其實狀元去那間學校都將會是狀元!

回覆 MUMREDBB 的帖子

當年我選ST PAUL作自行都是因為知道其他人會因為我提過的原因而不選它, 而灣仔區有MARYMOUNT拿去大部分票而孤注一擲的
再加上中學收99個, 好像較安全

回覆:德望小學 VS 嘉諾撒聖方濟各 VS 聖保祿天主教小學

我個人覺得狀元好sporadic, 除非年年有,e.g. SPCC HY etc, 否則用狀元去比較整體成績優劣,代表性不大。

其實SFCC同SP secondary,哪一間DSE平均成績好些?有冇jm知道呢?

引用:我個人覺得狀元好sporadic,+除非年年有,e.

原帖由 siden 於 14-08-01 發表
我個人覺得狀元好sporadic, 除非年年有,e.g. SPCC HY etc, 否則用狀元去比較整體成績優劣,代表性不大。

...
第1,2屆DSE 印象中SP略優於SF, 今年第3屆SP很優秀.

siden 發表於 14-8-1 14:21
...

聖方濟各  2012 DSE:  4 or above 平均

English :  80%, Chinese: 38%,   Math: 55%, LS: 55%, Math-Ext: 75%

其實好易揀, 如果係我, 有細妹一定選津校。
接著只要考慮地點、半日vs 全日、中學收番幾多,就OK了。
中學仲有排, 到時狀元都出左好多了.......

不過, 我個人喜歡半日

其實兩間津校唔難揀,一間全日一間半日,我就一定揀全日,因為我在職,只有鐘點幫我湊,冇老人家幫忙。半天回家只會咩都唔做,同埋通常返半天的學校都要返五日半,全日班就五日。
P.S.:兩間津校都係好學校,都會催谷。

其實樓主住九龍,我會選GH.
兩個女要管接送也不是易事。
GH係大囡叻叻考番來,亦比其餘兩校高一線。