用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聽到校長咁講野,真係心都寒埋
樓主: sora2013
go

聽到校長咁講野,真係心都寒埋 [複製鏈接]

the quality of the teachers are indeed poor...deserve to be blamed.

引用:我只係將心比己...如果將來我個小朋友比人

原帖由 sora2013 於 14-07-27 發表
我只係將心比己...

如果將來我個小朋友比人咁鬧法,我會難過...都係打份工JE...
但如果工作表現太強差人意,被上司責備是在所難免。

回覆:聽到校長咁講野,真係心都寒埋

有問題係咪可以好好講呢?校長做唔好身教,仲有咁多人護航。

吾係護航,一吾知樓主小朋友邊間學校,二亦吾知邊個係校長。

以事論事,出嚟做嘢就係咁,吾想被人話,就做好d。

樓主你有無返工呢?在職場入面無人會呵護工作唔達標既員工,呢個係恆久不變的定律,校長既職責就係要管理好一間學校,佢唔理唔管就話心寒啫。
掉轉諗,如果一直由一個唔達標既老師去教你既小朋友,作為家長既你又點睇?
更何況你連老師因為咩事俾人訓話都唔知,點能夠就一口咬定校長話錯呢。

引用:樓主你有無返工呢?在職場入面無人會呵護工

原帖由 jennyjenny 於 14-07-27 發表
樓主你有無返工呢?在職場入面無人會呵護工作唔達標既員工,呢個係恆久不變的定律,校長既職責就係要管理好 ...
無錯。如果這樣的責駡也怕小朋友將來受不住,那怕小朋友還是不要面對職場。

當年初入職場,真係試過被前輩上司鬧到喊,但無怪任何人,下次要做得更好,不再犯相同錯誤!

照計,打過工的人,無理由唔明?

幾年前朋友個女,大學畢業去咗某大機構做trainee,有日秘書請假,佢幫個鬼佬老板去Super Sandwich 買嘢食,個鬼要呢樣、吾要果樣、加青瓜、黃瓜、吾要洋蔥,講咗一大堆。

個女仔排咗好耐,返嚟比隻鬼。隔咗5分鐘,隻鬼去佢檯,打開份三文治,逐樣講佢買錯也嘢,跟住係佢面前將份三文治擲落垃圾桶。個女仔當然爆喊,隻鬼當然無品,但這是人生...

little_yolky  最大問題係, 隻鬼有無俾番錢先。   發表於 14-7-28 13:10
王家爸爸    發表於 14-7-28 11:09

D成人煙酒嫖賭粗口齊出,你地點解唔支持師長示範下?出面D大老闆上司就一定代表真理?可能學校的環境會容易過份保護小孩,但學校理應教導學生真善美、希望學生成長之後能身體力行,匡正社會風氣!

引用:幾年前朋友個女,大學畢業去咗某大機構做tr

原帖由 Jane1983 於 14-07-27 發表
幾年前朋友個女,大學畢業去咗某大機構做trainee,有日秘書請假,佢幫個鬼佬老板去Super Sandwich 買嘢食, ...
香港既私人市場始終係老闆大哂,如果好似外國咁有工會,即使上級一樣可以炒蝦拆蟹,但打工仔未必會咁弱勢。

王家爸爸    發表於 14-7-28 11:10
Jane1983  係可悲,無計  發表於 14-7-27 20:46

引用:我只係將心比己...如果將來我個小朋友比人

原帖由 sora2013 於 14-07-27 發表
我只係將心比己...

如果將來我個小朋友比人咁鬧法,我會難過...都係打份工JE...
我讀書時已經做part time,讀完之後工作,咁多年黎見過有老世,客人鬧人,會用粗口甚至難聽說話,即使誇國企業高層一樣會有d無品人。校長無爆粗,咁樣鬧幾句已經好斯文好有品喇。

MC1128  咪係,真係未見過惡人  發表於 14-7-27 22:10

sora2013 發表於 14-7-26 22:12
今日有事去學校搵一搵校長,我坐係校長室外面(校長未見到我,書記叫我坐住等),然後見到有位老師入去,位老師我 ...
Maybe the principal just tell the teacher the fact!

引用:如果無其他人係度的話,咁樣照「新人」肺,

原帖由 Jane1983 於 14-07-26 發表
如果無其他人係度的話,咁樣照「新人」肺,吾算好刻薄了。
老實講,我以前後生出黎工作,都比老世,客人照過肺,今日回想,呢d係學習過程,要多謝佢地話我,等我知點樣做好d, 除咗工作能力高咗,EQ亦高咗,今日對住2隻馬騮都未激到爆血管。

Jane1983  係呀,做人都係咁。  發表於 14-7-27 22:58

ozoz 發表於 14-7-27 22:09
我讀書時已經做part time,讀完之後工作,咁多年黎見過有老世,客人鬧人,會用粗口甚至難聽說話,即使誇國企 ...
Exactly true!
No foul language is acceptable la!

其實我覺得呢段說話好平常,被人指責當然有介懷,但説話本身不算令人難受,當然語氣都重要

引用:其實我覺得呢段說話好平常,被人指責當然有

原帖由 小洪寶 於 14-07-28 發表
其實我覺得呢段說話好平常,被人指責當然有介懷,但説話本身不算令人難受,當然語氣都重要

...
校長根本已經係貶低員工啦!

醒目開學勳章

我覺得校長親自訓示老師已經係俾緊機會老師。大把老細只係睇數據去炒人,員工想入去同佢傾?簡直係開玩笑!而至於貶唔貶,真係要睇下個老師差到咩程度...

事實上,一個人不可能永遠都像幼稚園和初小階段受呵護,出來社會工作,一定會遇到被責罵的情況,責罵是否合理就要當時人自己才知道,罵得合理的,當作汲取經驗,下次做得更好,罵得不合理的,當作被狗吠算了。

我又覺得佢鬧既內容好正路呀, 無咩問題, 老師都係一份工, 會有上司會有標準, 不達標比上司鬧好正常, 而內容又無粗口之類既說話, OK呀.  一級看住一級, 大家都有壓力的, 在社會工作, 這些責備是正常過正常啦

所以現今兒童教育只著重讚賞鼓勵,就算犯錯都唔應該罰,我個覺得有啲過火。因為成人嘅世界唔係咁,亦難怪今時今日會有家長因為大學生遲到俾教授鬧會向大學投訴,又或者個仔俾老闆鬧會叫個仔辭職。

‹ 上一主題|下一主題