用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學拼音定學劍橋好呢?
go

學拼音定學劍橋好呢? [複製鏈接]

小朋友今年K3,之前有學過小小拼音,但導師話要準備銜接小學課程,故建議改報劍橋課程(因為有較多句子和串字的機會),考慮緊智趣小XX和現代小XX,唔知邊間好d?上網睇前者有個拼音課程幾吸引,好似幾幫到小朋友串字,但劍橋又比較全面d,大家有冇學過可俾d意見呢?

4    0    0    0

lutang 發表於 14-7-25 23:55
小朋友今年K3,之前有學過小小拼音,但導師話要準備銜接小學課程,故建議改報劍橋課程(因為有較多句子和串 ...
學拼音和學劍橋英語是沒有衝突的。

小小=?

回覆:MrBeast 的帖子

其實係除咗學校學嘅,喺街外興趣班都有學過(不過非主力拼音班),但我知真正要學拼音係需要長d時間,亦有部分拼音班會教埋國際音標等。而拼音對串字都有大幫助,所以諗緊係咪要學!我喺智趣小XX問過,佢地嘅拼音要學兩年!而學Cambridge係因為想佢接觸多d句子,唔使淨係學單字,我唔需要考試嘅!

lutang 發表於 14-7-28 10:12
其實係除咗學校學嘅,喺街外興趣班都有學過(不過非主力拼音班),但我知真正要學拼音係需要長d時間,亦有 ...
我會suggest phonics + 伴/閱讀多些英文書(and 中文書),如自己英文能力可以,串字和簡單句子自己教不難,每天十二十分鐘會比一星期一堂效果好。

不過若想儲d cert for 小一叩門準備,cambridge 都ok, 但我亦有fd 去書局買past paper 自己教。

多謝意見!不過有時自己教,阿仔唔多受,不過我都會嘗試多d同佢睇故事書,希望有幫助啦!

閱讀一定有幫助,不過不是即時,而phonics會幫小孩易些上手自己讀.

如你只target 銜接小學, 小一的英文其實不是大深(當然depends on 小學和底子,kg程度等等), 你可到小一上學期看看邊方面有需要才決定補什麼

thx!

回覆:學拼音定學劍橋好呢?

我打算cambridge及phonics兩樣也會幫呀囡報。

回覆:hilouisll 的帖子

我都有呢個意思,畢竟學多樣都冇壞!

兩樣都重要,不過二選一,拼音先。

Cambridge is more for listening and reading
phonics is for spelling, reading and learning new words

i suggest learn phonics first, then cambridge...is cambridge is good for age 4 +...

my daughter is so much better at reading and spelling after learning phonics for 6 months.

cambridge幾歲先學得?係咪四五歲?

我都想知九龍區遑間好 ??? For Letterland !
‹ 上一主題|下一主題