用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 每次一入升中派位睇下D post, 就好大壓力. ...
樓主: happylogin
go

每次一入升中派位睇下D post, 就好大壓力. [複製鏈接]

引用:我由對個仔無期望都依家有希望,再入來睇睇

引用:如果有心血少,都係唔上好d....

引用:呀女出年派位唔睇又唔得,+但每次睇診,+心跳

引用:Quote:KT0603+發表於+14-7-26+14:47+都唔係

回覆:每次一入升中派位睇下D post, 就好大壓力.

就係有EK呢D平台可以比我地呢D盲頭家長搵到各種方法,有時睇電視見到D家長,自己小朋友派到心儀學校開心到喊左出黎,我諗我都會,我好同意呢幾年係會容易D派位,我女係沙士年出世,出生率一定係比之後幾年底。我都好希望可以好似小一咁派到第一志願。

goodboy1 發表於 14-7-27 18:22
除非家長目標係想仔女入讀 頂級名校, 否則入B1學校的機會真係大咗很多。 自行唔得, 還有大抽獎, 再唔係就叩 ...
不過聽囝老師話好多B1中學已有共識,如果同區中學收咗,就唔會收佢扣門啊!想求証一下。

王家爸爸  至少中西區和灣仔唔係所有學校咁   發表於 14-7-28 11:37

takeshita 發表於 14-7-28 11:21
不過聽囝老師話好多B1中學已有共識,如果同區中學收咗,就唔會收佢扣門啊!想求証一下。 ...
講系咁講,但現實好似唔係咁做。

醒目開學勳章

tws2010 發表於 14-7-25 20:58
回覆 Johnnylaisma 的帖子

A stupid question from me.    今年9月升小五, then, 小朋友升中個年,  學 位  ...

年份              人數

2000            53,720
2001            49,144
2002            48,119
2003            47,687
2004            48,914
2005            57,124
2006            65,195
2007            70,394
2008            78,751

kerkermui 發表於 14-7-28 12:03
年份              人數2000            53,720
2001            49,144
2002            48,119

噢 No! 小女 2005年出世, 升中 57,124 又再開始回升, 呢排仲諗住今年升小四嘅女係浪尾, 受益於升中學位多過學生, 原來....事實係...... 殘酷的!!!

我同樓主感同身受我係有壓力, 好緊張. 我去年阿女9月小三時已籌謀升中事宜, 我變態到用khmama http://www.sendspace.com/file/ixc2oa 的升中數據, 將阿女小六 (三年後) 可能出現的成績, 分band 1b, 1c, 2a, 2b 等方案, 填寫阿女如果 band 1b成績時的自行二間+甲部三間+乙部三十間中學;.如果是1c, 2a, 2b ....等方案. 坦白及心底說話, 我填寫不同方案後, 我個心舒懷些, 因為心理自我調節, 因為阿女最差時的情況我已作最壞打算而嘗試作出最好的部署, 希望我及阿女能順利渡過

我曾同 C6 分享, 要捱(緊張)3年, 感到辛苦. C6安慰大家盡力便可, 不用太大壓力及太介懷.

引用:出年(2015)仲多學位啦~唔洗驚,+淡定有錢剩,

原帖由 Johnnylaisma 於 14-07-25 發表
出年(2015)仲多學位啦~唔洗驚, 淡定有錢剩, 最緊要保持Band1位置, 努力應付每一次的呈分試, 如果唔係學位幾 ...

回覆 kerkermui 的帖子

Many thanks.  
‹ 上一主題|下一主題