用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 每次一入升中派位睇下D post, 就好大壓力. ...
go

每次一入升中派位睇下D post, 就好大壓力.

呀女出年派位唔睇又唔得, 但每次睇診, 心跳加速, 好大壓力咁. 好驚揀錯學校害咗佢. 慘!!

你真係好大壓力喎!

出年(2015)仲多學位啦~唔洗驚, 淡定有錢剩, 最緊要保持Band1位置, 努力應付每一次的呈分試, 如果唔係學位幾多都冇用。

醒目開學勳章

回覆:每次一入升中派位睇下D post, 就好大壓力.

壓力一定有,但我選擇做雙面人,兩公婆食晒。
唔比囡囡係個升中遊戲有加上任何壓力比佢,
所以我唔比佢知我係背後做左幾多。
假裝讀邊間都沒所謂,只要求佢盡力考好個試。

到最後入到一間心儀學校,我先同囡囡講返,
佢有多謝我,為佢付出的努力。
呢代小朋友競爭好大,讀書很大壓力,
大家儘力做好自己果份,千萬唔好要求佢要讀邊間,考咩成績比你。

家長們加油!要任何問題上來問下,舒發下,分享下。EK高人特多,一定解答到!

hoimaho    發表於 14-7-30 09:13
KT0603  同意  發表於 14-7-26 00:48
goodboy1    發表於 14-7-25 21:10
囝囝mama    發表於 14-7-25 20:39
blue2014    發表於 14-7-25 15:01

回覆 小木偶媽咪 的帖子

你都是高人之一.

小木偶媽咪 發表於 14-7-25 13:01
所以我唔比佢知我 ...
其實比少少壓力同學仔, 未嘗不可, 升中他們應該都要知有咩要求, 你唔講, 學校, 同學都會講呢!

小木偶媽咪 發表於 14-7-25 13:01
所以我唔比佢知我 ...
C6+我女都唔多緊張, 淨係我比較緊張. 我都會先睇下點幫佢安排, 我都唔想呀女太大壓力.   

醒目開學勳章

引用:回覆+小木偶媽咪+的帖子 你都是高人之一.

原帖由 connielam 於 14-07-25 發表
回覆 小木偶媽咪 的帖子

你都是高人之一.
絕對未夠班,我只係小fans,成日睇呢度有幾位高人言論,佢地既分析,分享,令我獲益良多。

回覆:香香 的帖子

唔上EK學嘢,淨聽學校講,我諗到時收到派位通知書仲大壓力。

引用:Quote:happylogin+發表於+14-7-25+14:03+C6

原帖由 香香 於 14-07-25 發表
我同你一樣. C6+我女都唔多緊張, 唔睇遊自可. 一睇知得更多. 我就更加多野諗. 我個女成日唔想去補習架. 但 ...
我真係同你一樣,唔睇由事可,一睇更加多野諗。

回覆 Johnnylaisma 的帖子

A stupid question from me.    今年9月升小五, then, 小朋友升中個年,  學 位 多 唔多?

Thanks

Snoopy211  me too  發表於 14-7-28 14:31

呢兩年咪叫好囉,打後幾年爭崩頭仲慘

我也有樓主的感覺。
另,我仔也是明年參加升中派位,由他三年級那年,每當小六升中派位放榜日,帶他返學的早上(1-5年級要正常回校活動),見到小六家長在禮堂集合等結果的一幕,莫名其妙的心跳加速,有透不過氣的壓力,是真的今年也不例外,還莫名其妙留下了幾滴眼涙

liuliu

引用:我也有樓主的感覺。 另,我仔也是明年參加

原帖由 liuliu 於 14-07-25 發表
我也有樓主的感覺。
另,我仔也是明年參加升中派位,由他三年級那年,每當小六升中派位放榜日,帶他返學的 ...
唔知咁講會幫到大家,還是會嚇親!在小五的暑假,有師兄的家長話,小六好忙,好快就過 。結果由開學到呈二,到自行一,二,再呈三,選校,畢業試,真係唔知發生咁事就過晒…轉眼又到放榜,叩門。如果唔多d上黎,就更唔知咩事,根本應付唔到。

回覆 happylogin 的帖子

咁我当年採用阿Q精神……预在輸先!

我由對個仔無期望都依家有希望,再入來睇睇,老師又對佢極大期望,我都快頂唔順

王國會長

引用:呀女出年派位唔睇又唔得,+但每次睇診,+心跳

原帖由 happylogin 於 14-07-25 發表
呀女出年派位唔睇又唔得, 但每次睇診, 心跳加速, 好大壓力咁. 好驚揀錯學校害咗佢. 慘!! ...
放鬆d,咁快咁大壓力點捱到明年放榜