用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試考ABC
樓主: shana_tsun
go

面試考ABC [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+14-07-25+

原帖由 shana_tsun 於 14-07-25 發表
無錯仲要係龍b,唉!其實平時佢幾醒目(言行舉止睇得出),但真要專心去學,佢完全無耐性,唔專心,係極活 ...
如果你女係活躍同冇耐性,不如諗下點順住佢個性搵適合的kg
傳統名幼未必適合,細路讀得唔開心家長仲煩

引用:Quote:原帖由+shana_tsun+於+14-07-25+發表

原帖由 phoebewong123 於 14-07-25 發表
我明,但點解唔退一步諗下,讀到名幼又點?讀唔到又點?其實冇乜大不了。真係好心儀民生就下年做超大b,不 ...
多謝你聽到咁講舒服d,而身邊好多人都比壓力我,包括我老公,係佢最想個女入名幼。。我d朋友等等都話佢地bb或其他bb 兩歲識哂a-z..一樣都係細b。。愈聽得多愈認為自己個女有問題

引用:Quote:原帖由+shana_tsun+於+14-07-25+發表

原帖由 phoebewong123 於 14-07-25 發表
如果你女係活躍同冇耐性,不如諗下點順住佢個性搵適合的kg
傳統名幼未必適合,細路讀得唔開心家長仲煩

...
我有諗過,但如搵輕鬆d既幼稚園,升小不是更難適應?香港教育真係好大問題,。不過其實,我自知小女咩都唔叻,打算同佢大包圍,報好多間。。試幾間名幼,同埋區內口卑幾好果d...希望有間中。。

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+14-07-25+

多謝你聽到咁講舒服d,而身邊好多人都比壓力我,包括我老公,係佢最想個女入名幼。。我d ...
共勉之,有時諗下讀名幼有好有唔好,而且細b有2次機會,第一年唔得咪再試下,可能b女大大下又唔同左呢。望子成龍係大部份人的心願,你老公想係冇錯,但盡左力都冇嘢好講。你試下帶小朋友出街玩多d,反而佢地仲肯講

其實係而家D人心急姐~ 如果唔係洗乜俾人話怪獸~
有時我地做家長都要自己平衡下自己心理, 唔係好易搞到小朋友都唔開心~

我有諗過,但如搵輕鬆d既幼稚園,升小不是更難適應?香港教育真係好大問題,。不過其實,我自知小女咩都唔 ...
搵d非學巻學校程度深少少,if 你個女跟到咪唔駛擔心小學跟唔上。

共勉之,有時諗下讀名幼有好有唔好,而且細b有2次機會,第一年唔得咪再試下,可能b女大大下又唔同左呢。望 ...
我要返工其實我真係好大壓力,老公要返我要返、但教育責任落哂我度,我放工已將全部時間比哂bb.. ,其實佢都唔係唔肯講,有時佢好多野講,bb話。佢都唔怕生保,有時無叫佢叫人,佢食飯搭lift見到會指住人黎自己叫。ee哥哥果d佢識,但一指示佢去叫,去講,佢就識都唔叫,唔答。。超有性格

引用:其實係而家D人心急姐~+如果唔係洗乜俾人話

原帖由 jsmanhim 於 14-07-25 發表
其實係而家D人心急姐~ 如果唔係洗乜俾人話怪獸~
有時我地做家長都要自己平衡下自己心理, 唔係好易搞到小朋 ...
係。。我都唔想。。係社會做成,外國教育不是咁的

搵d非學巻學校程度深少少,if 你個女跟到咪唔駛擔心小學跟唔上。
其實我從何可了解多d 幼稚園既教學深淺程度?只能上網search下評語,上佢地既官網講既理念都係講得好官方,其實無讀過都唔知!荃灣區有邊d會係開心d,程度又不致太淺?

我要返工其實我真係好大壓力,老公要返我要返、但教育責任落哂我度,我放工已將全部時間比哂bb.. ,其實佢 ...
我同你情況一樣,雙職父母,細龍b,小朋友對住陌生人唔肯講。身邊大部份friend 同鄰居都讀kv, sc, hkps, ms, good hope, etc..有壓力,不過真係自己畀自己

只要心態上唔追求,其實就ok
你諗下,如果你女樣樣都做到,但學校都唔收,咪仲唔開心。睇左ek 咁耐, interview 都好講運氣同際遇。平常心啦

其實我從何可了解多d 幼稚園既教學深淺程度?只能上網search下評語,上佢地既官網講既理念都係講得好官方, ...
方方?joyful?
綠揚都有d機,雖然收大b多

回覆 shana_tsun 的帖子

民生係會考的, 有機會中文問, 有機會英文問

方方?joyful?
綠揚都有d機,雖然收大b多
呢幾間我全都諗住報

引用:回覆+shana_tsun+的帖子 民生係會考的,+有

原帖由 angielam10 於 14-07-25 發表
回覆 shana_tsun 的帖子

民生係會考的, 有機會中文問, 有機會英文問
我都係上網睇到人地話會考。。唉!

to my experience, I think character is far more important than any.
My daughter knew much when she was 2, most of the colours, shapes, letters, numbers...
but unfortunately, she is a moody type n didn't anz much
n I can c whenever goes for interviews, no smile on her face because she needs time to adapt to and didn't feel comfortable, really unlike her daily performance
with such personality, most of the time failed
if the kid is relax and always smiles, though doesn't have much knowledge, still have chances

引用:Quote:原帖由+hoihoima+於+14-07-24+發表面

shana_tsun 發表於 14-7-25 09:47
多謝你聽到咁講舒服d,而身邊好多人都比壓力我,包括我老公,係佢最想個女入名幼。。我d ...

你囡囡幾月出世? 我囡十一月都未識呀!

引用:Quote:shana_tsun+發表於+14-7-25+09:47+多

原帖由 Pollyowen 於 14-07-25 發表
你囡囡幾月出世? 我囡十一月都未識呀!
10月出世

原帖由 Gary_family 於 14-07-25 發表
當然有!見過!
咁難道我女有學習障礙?

shana_tsun 發表於 14-7-25 10:11
我都係上網睇到人地話會考。。唉!

名幼細b又真係好難入, 始終冇大b識咁多野, 見老師又得一陣間時間, 如果group in 拍住d大b, 都幾明顯有分別, 不過你可以試下當去攞個經驗, 真係好想入, 做大b再考多次
‹ 上一主題|下一主題