用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 vs KTS 會點選 ?
go

陳守仁 vs KTS 會點選 ?

陳守仁好,定還是KTS 好呢?
陳守仁英文學校,可以能小朋友英文好,但係KTS 又係一間好學校,又係九龍塘區 ,請大家比d 意見

去睇下陳&KTS兩間學校升中,d學生多數升去邊,而你自己又鍾意仔升去邊?可以當一個指引。或者KTS比較平均?陳學費平好多?都快8月,快d決定,留放番個位俾其他人啦。

回覆:陳守仁 vs KTS 會點選 ?

Both are good schools !!
KTS is more traditional with good reputation!!

勢均力敵,揀唔落。

回覆:lauwingtai 的帖子

真係好難選

回覆:vforangel 的帖子

有無多d 陳守仁資料,多唔多功課,幾測幾考 ?

vforangel 發表於 14-7-25 10:06
點解呢的問題到臨開學先問?唔喺應該考之前就瞭解清楚咩?

Jane1983  有同感!  發表於 14-7-25 11:07

回覆 vforangel 的帖子

其實2間學校很不同吧, 昇中不同, 語言不同, 嚴緊不高...
你孩子是活潑還是木訥? 想隨性, 還是想給他一點相對的訓練?

回覆:陳守仁 vs KTS 會點選

陳守仁,實在太強了!

邊間近你屋企多d 呀

vforangel 發表於 14-7-25 10:06
功課OK 啦, 唔算好多。每年兩測兩考。
KTS - 大草地 ; TSL - 游泳池

兩者都係冇中學, 睇你自己心水啦!

今年TSL出左網上簡介資料, 可睇下︰
https://www.youtube.com/watch?v=9Yjd3WBF2A0&feature=youtu.be

Yanamami 發表於 14-7-25 10:13
點解呢的問題到臨開學先問?唔喺應該考之前就瞭解清楚咩?

樓主問過的了... 可能幫人問啦.. 又可能今年先考呢

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2719359

Yanamami  13年問到14年~[/c   發表於 14-7-25 18:11

KTS 學術, 中文我估比TSL 要高, 聽朋友說小一文要求作200字, 我以為SFA 深, 原來KTS 都好高. 但一向感覺KTS 是relax 些 (相比SFA...) ??

TSL 就正常中文, 英文較官津深D, 英數正常, 英常識字多會好些, 其它科都是英文, 所以習慣英文的小朋友會易D.  

Yanamami  P3呀嗎?   發表於 14-7-25 18:12

好難入喎!收左你未先?

KTS小一作文要求70-80字,有生字提供的,上課時亦有教小朋友作文,考試一般都可以應付的,不用太擔心。

HaYi  不過佢俾我睇P1堂上作, 真有百幾   發表於 14-7-26 09:17
HaYi  70-80 是正常, 我都覺得點解200   發表於 14-7-26 09:14
manmanchubb  咁都好d...且可接受,7080字有埋   發表於 14-7-25 21:30

應該無話邊間最好,係邊間合適小朋友多d 為可取

引用:KTS+學術,+中文我估比TSL+要高,+聽朋友說小

原帖由 HaYi 於 14-07-25 發表
KTS 學術, 中文我估比TSL 要高, 聽朋友說小一文要求作200字, 我以為SFA 深, 原來KTS 都好高. 但一向感覺KTS ...
係咪格仔有100-200格??

題目只要求寫70-80個字(我唔記得是70還是80), 但格仔是有over 100格的,唔排除中文好的同學可以用晒d格仔兼唔夠寫,但老師/學校只要求70-80字。

我自己會提醒小朋友盡量90字內完成,以免寫多錯多!

TSL 和 KTS都係好學校,是但入一間有上游成績,中學都有機會去神校!俾我會比較如小朋友是中游,甚至下游成績會去咩中學,自己接受情況如何!

都8月喇,小學預備班都就快上完,樓主快D決定放位喇,好多等緊既家長都會多謝你!

KTS