用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問優才,真道幾時出result, 或者知道會否有second in ...
樓主: Go師奶
go

請問優才,真道幾時出result, 或者知道會否有second in ?   [複製鏈接]

好似今日都無咩聲氣喎, 又要再等了.

應該明天卦

睇見你地咁, 我都好緊張

我都好緊張呀, 希望可以收到1ST WAITING啦。

回覆:四隻貓 的帖子

你小朋友不是入了cky嗎?還是弟妹又要再作戰?

俾定心理準備大家,優才會有什麼1st waiting, 2nd waiting,但家長唔好抱咩希望,因為以剛剛一屆的經驗(今年升P1),佢地會收埋收埋好多人落waiting list,總之一味拖拖拖!  真係好鍾意的,記得寫信會有希望!

引用:你小朋友不是入了cky嗎?還是弟妹又要再作

原帖由 fineday 於 14-07-30 發表
你小朋友不是入了cky嗎?還是弟妹又要再作戰?
你係問我?
我細仔今年考小一呀!

引用:+本帖最後由+loveDD+於+14-7-30+15:22+編輯

原帖由 loveDD 於 14-07-30 發表

俾定心理準備大家,優才會有什麼1st waiting, 2nd waiting, ...
幫下優才澄清,佢地冇拖住D waiting. 上年小女有first waiting, 10月頭call 2nd in, 之後個星期一收到offer. 這個是小囡收到的第一個offer, 真是很感激GT. 雖然最後冇選到GT, 但GT 是一間很好的學校,老師又有愛心。

manmanchubb  謝謝你分享  發表於 14-7-30 21:56

回覆 loveDD 的帖子

thanks for sharing..
即係預定waiting 多.....

回覆:請問優才,真道幾時出result, 或者知道會否有second in ?

仲有,如果first waiting, 家長要預時間上堂(一個月一堂,上8定10個月架)

manmanchubb  係,interview當日講明, 希望有   發表於 14-7-30 22:02

引用:Quote:原帖由+fineday+於+14-07-30+發表你

原帖由 四隻貓 於 14-07-30 發表
你係問我?
我細仔今年考小一呀!
四隻貓,係呀!我唔識用quote

回覆:請問優才,真道幾時出result, 或者知道會否有second in ?

上年我知道都有人1 st waiting 入到,唔算拖呀!至少有2nd in 後就有消息!只是一定要上堂吧!好讓家長了解學校更多!

當然實有人走實有人收,學校長剛剛一屆最後一堂話齋,學位呢?「一雞死,一雞鳴」嘛!

GT可以收的學位只有百零個,但估計同時間又收過百個first waiting(根據現場上佢嗰10堂家長堂人數推算),重有唔知幾多隱形的first waiting(因家長往年曾經上過堂唔需要再上)和唔知數量2nd waiting(佢地有人可以唔使上堂但可以靠寫信求到校長俾位)。其實過了一段時間之後,學校大可通知一些排名低的1st waiting家長唔使再上堂返去等通知,人地決定繼續上係另一回事,但學校無選擇到咁做之餘,反而俾位唔使上堂的2nd waiting小朋友,而然在求過於供,僧多粥少,學校主導的年代,家長為求一個心儀的學位俾小朋友,咪唯有繼續死死地做「愛的襯衣」囉!

回覆:請問優才,真道幾時出result, 或者知道會否有second in

h咁我又想知,佢會出幾多conditional offer 呢?

引用:當然實有人走實有人收,學校長剛剛一屆最後

今日有消息嗎?

引用:今日有消息嗎? +

原帖由 baby_2013 於 14-07-31 發表
今日有消息嗎?
網頁寫結果在八月底公佈

但面試當日學校派左張通告話1/8前會出信通知結果.

引用:我理解就8月1+日有初步結果,可能第1類係唔

原帖由 manmanchubb 於 14-07-27 發表
我理解就8月1 日有初步結果,可能第1類係唔洗再second in (完成所指的條件類別就可正式註冊)
1.分別成功(有 ...
請問乜野係成功又有條件?要符合乜條件?

‹ 上一主題|下一主題