用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝神童的去向?
go

體藝神童的去向? [複製鏈接]

剛和朋友閒談, 佢知個仔成績只屬中上, 但心儀某幾間喜歡體藝神童的一線頭學校.

佢覺得個仔只靠成績應該無可能, 諗緊叫個仔集中操一兩樣體藝, 希望係呢方面幫到手

呢番說話令我諗起, 個D學校每年都收咗一班"體藝神童", 某呢班學生高考成績如何呢?

佢地努力幫學校爭取體藝成績, 但係學校又有冇幫到佢地升學呢?
   3    0    0    1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:體藝神童的去向

如家長有水出國就不愁出路啦

王家爸爸  真的這麼簡單嗎?   發表於 14-7-24 15:56

入大學讀體藝也可以啊

longlokma 發表於 14-7-24 13:40
入大學讀體藝也可以啊
但成績都要達標至得。

識人係香港代表, 只達到大學入學最底要求, 都入到中大心儀的科目 (非體育系)

某d學校會有運動員班,目的係方便為運動員安排練習。學界個幾個月會上少d堂。
另外,如成績未達標,會留班到18歲為止,之後會勸退。
Jupas有運動員推薦計劃,但要參加過代表香港既比賽。
呢d係我聽某體育老師朋友講既。

引用:識人係香港代表,+只達到大學入學最底要求,+

原帖由 TiffanyLing 於 14-07-24 發表
識人係香港代表, 只達到大學入學最底要求, 都入到中大心儀的科目 (非體育系) ...
係啊,要係香港代表隊,先可以用運動成就入大學,但都要meet到minimum requirement,即3322。玩d冷門d既運動,會容易d入香港隊。

醒目開學勳章

WinnieCatCat 發表於 14-7-24 22:17
係啊,要係香港代表隊,先可以用運動成就入大學,但都要meet到minimum requirement,即3322。玩d冷門d既運 ...
阿女既跑步助教, 是三鐵港青代表隊, 剛成功用三鐵入了港大兼有獎學金

謝謝各位資料,即係話除非勁到入到港隊,如果唔係,都係要靠成績啦!
咁似乎寧願要D小朋友專心係間啱佢嘅學校專注學業應該會好D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:謝謝各位資料,即係話除非勁到入到港隊,如

原帖由 hkpapa852 於 14-07-25 發表
謝謝各位資料,即係話除非勁到入到港隊,如果唔係,都係要靠成績啦!
咁似乎寧願要D小朋友專心係間啱佢嘅學 ...
入到港隊,一星期要操6天,唔係咁容易兼顧運動同學業。

就算入到港隊,除非能夠衝出香港,成為世界體壇精英,否則退役後前景淒慘。聽聞有奧運冠軍要賣獎牌維生,體藝這條路真的不容易走。

仔仔錫錫你  正確係能夠衝出香港,成為世界體   發表於 14-7-25 16:23

其實都有例子, 攞過一D香港比賽的獎, 都可以職業教波, 教游水, 而收入都OK. 由其是依家香港小朋友, 點都會學一兩樣活動, 都唔係話冇出路.

我只能講, 係香港, 做運動員既前途真係 ...
如果入到一間所謂"神校", 但畢業後係去職業教波, 教游水, 我諗唔係咁多家長既意願

LS 好似好些, 運動既叻成績又好
以喜樂的心迎接每一天

gorgeous_1988 發表於 14-7-25 15:14
LS 好似好些, 運動既叻成績又好
中華基金對運動員學生的支持好似也很好。

回覆:體藝神童的去向?

認識一位體育健將中一考入某神校、到中四成績不達標被要求退學。

Christi 發表於 14-7-25 18:00
認識一位體育健將中一考入某神校、到中四成績不達標被要求退學。
都唔知為咩!

hkpapa852 發表於 14-7-25 11:14
我只能講, 係香港, 做運動員既前途真係 ...
如果入到一間所謂"神校", 但畢業後係去職業教波, 教 ...

唔好忘記大陸有好多上唔到位的國家級運動員,佢地曾經受過地獄式訓練,水準一定好過香港運動員,好多學校都鍾意請他們做教練,所以香港運動員除非達到世界級的水準,否則想有好的工作機會也難。
‹ 上一主題|下一主題