用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一Bridging course
樓主: raychush
go

中一Bridging course

raychush 發表於 14-7-24 12:29
雖然女兒上Bridging course開心,但自己已感覺她有點變化了,今天送她回學校,差不多到校門口時,她已經說 ...

吓 ! 我女P5時已經自己坐巴士返學喇 ! 中學一定要放手喇, 真係會比人笑架 !

王家爸爸    發表於 14-7-24 17:36

王家爸爸 發表於 14-7-24 15:53
你真幸福,平時去街小朋友仍然俾你拖手!

我女都會架, 反而我覺得有點怪, 但我又唔可以拒絕佢

回覆:王家爸爸 的帖子

睇嚟唔單只子女要適應升中的改變,家長也須要好好學習這改變😁。

回覆:中一Bridging course

我個囡成曰瞓係床上和同學whatsapp, 做暑期功課又慢吞吞!原本打算俾多d自由佢分配時間,但最終我都要warn佢再咁落去阿媽就會cut佢SIM card, 斷其wifi啦!
真勞氣!

王家爸爸    發表於 14-7-24 17:37

回覆:jc_mom 的帖子

我女也差不多,後來要跟她定下22:30,不能看whatsapp,手機放客聽充電。

raychush 發表於 14-7-24 16:07
睇嚟唔單只子女要適應升中的改變,家長也須要好好學習這改變😁。

...
升中後,功課難左,壓力也大左,所以家長也要努力學習,盡力幫助子女。

引用:我個囡成曰瞓係床上和同學whatsapp,+做暑期

原帖由 jc_mom 於 14-07-24 發表
我個囡成曰瞓係床上和同學whatsapp, 做暑期功課又慢吞吞!原本打算俾多d自由佢分配時間,但最終我都要warn ...
Me too!我仲將嗰段文字俾佢睇,點知佢又回復我
若要打機於舒服也,必down其Facebook,開其微博,買其電腦,用其手機,拿其 ipad,開其 wifi,使其手不離機,馬不停蹄,得以舒服打機!
激C

王家爸爸    發表於 14-7-25 10:10
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

王國會長

引用:雖然女兒上Bridging+course開心,但自己已

原帖由 raychush 於 14-07-24 發表
雖然女兒上Bridging course開心,但自己已感覺她有點變化了,今天送她回學校,差不多到校門口時,她已經說 ...
我囡考pres1 已經自己搭巴士來回,佢返來話個個都有大人陪。
學校的bridging course 就冇佢份

我裝左個app 用黎control 佢地用手機時間,而家係監測住邊個app 每日玩幾耐,如果over 左我口頭協定時間,就會開始用lock 呢個function, 同埋可以彈個warning 比佢。有興趣可試下用,14日後先比錢買。當然要小朋友肯比你裝先得啦。
係小朋友手機裝呢個先screen time parental control https://play.google.com/store/apps/details?id=com.screentime
之後係自己手機裝呢個screen time remote control https://play.google.com/store/apps/details?id=com.screentime.rc

王家爸爸    發表於 14-7-25 15:52
bestwish    發表於 14-7-25 12:00

引用:Quote:原帖由+jc_mom+於+14-07-24+發表我個

原帖由 grace_xian 於 14-07-25 發表
Me too!我仲將嗰段文字俾佢睇,點知佢又回復我
若要打機於舒服也,必down其Facebook,開其微博,買其電腦, ...
我個女都係呀!仲要中埋韓毒,晚晚睇少女時代+EXO,都唔知佢地唱乜!最慘仲傳染埋個妹!你話唔火滚就假!個細仲要準備呈分試!

回覆:silvia_ng 的帖子

現在情況還是受控,如果轉壞,可能真的要考慮一下。多謝意見!

昨天女兒第一次接觸文言文,她講完全不知道是什麼東東。

不知道怎樣才可幫幫她?

我同阿囡講現在早些做準備,好過九月時一次過讀19科頭都暈埋啦!

王家爸爸  19科?  發表於 14-7-25 15:51

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-7-24+16:26+我個囡

引用:+本帖最後由+silvia_ng+於+14-7-25+11:48+

原帖由 silvia_ng 於 14-07-25 發表

我裝左個app 用黎control 佢地用手機時間,而家係監測住邊 ...
請問兩個apps幾錢?

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-07-25+發表

原帖由 Horsebbj 於 14-07-25 發表
請問兩個apps幾錢?
佢有幾個plan 架,我都唔係好記得,而家都係試用中,不過睇到佢地用左幾耐電話,用黎玩咩,都唔錯。起碼鬧人都叫有証據

王國會長

引用:我仔學校要8月尾才有,而家呆在家「自修」

原帖由 KT0603 於 14-07-23 發表
我仔學校要8月尾才有,而家呆在家「自修」。他是誇區,得一個不同班的同學,應該算是單拖上陣:bad ...
我囡個間最清閒,冇bridging course , 功課只得一本好細的數學習作,中英都冇,佢話佢同學在其他學校好多野做。

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-07-23+發表我仔