用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女仔天主教二十分,邊間大d機會?
樓主: scwingl
go

女仔天主教二十分,邊間大d機會? [複製鏈接]

跑馬地ST PAUL!

引用:朋友15分抽入聖家.+20分好大機會.+

原帖由 必必 於 14-07-23 發表
朋友15分抽入聖家. 20分好大機會.
唔係嘛!

醒目開學勳章

回覆 SAGO 的帖子

今年有人自行20分唔得! 

引用:回覆+SAGO+的帖子 今年有人自行20分唔得

原帖由 Imagist 於 14-07-28 發表
回覆 SAGO 的帖子

今年有人自行20分唔得! 
Yes

SPCPS 20 分已經收唔哂了,要抽。

引用:SURE,+跑馬地ST+PAUL!

原帖由 joannechow1031 於 14-07-24 發表
SURE, 跑馬地ST PAUL!
我估2014/15自行20分都未必即入!凈係7月頭1-2個禮拜,我行過小學部都見有家長帶小朋友係門口等,應該係面試!而且今年中學部有2個女狀元!應該學位競爭會比以前大!

回覆 irenec 的帖子

當然世事常變, 每年結果都不同, 無話20分包入, 但樓主話邊間機會大D, 我自己住NET12覺得ST PAUL 咁多年都係機會校其他區內瑪利曼, ST FRANCIS 較高, 至於多咗2個狀元. 會有咩轉變無人知, 因為ST PAUL 暫時都係半日(一三五年級返下午, 二四六年級返上午), 小學幾時批暫搬校舍到柴灣, 中學會否轉直資??等等不明朗因素也令影響到家長的選擇.

回覆:joannechow1031 的帖子

恭喜Joannechow1031你囡囡派到ST FRANCIS
其實St. Paul 真係隨時轉直資,又谷得好辛苦,所以揀學校真係好睇個小朋友!

回覆 irenec 的帖子

ST PAUL 的確也是一間很好的學校, 我個人也很鍾意, 當初也是爭扎在st paul vs st francis 中間, 但考慮到家庭的需要, 因為自己和老公是FULL TIME MUM, 仲有個妹好細工人姐姐要照顧, 所以真係需要揀一間全日的學校, 慶幸覺得也是對的選擇!

回覆:joannechow1031 的帖子

其實12區女校3寶各有優點
你知唔知今年你囡學校升中派位,大約有幾多%派番自己中學部?

joannechow1031  我囡囡仲好細, 聽D師姐話每年都   發表於 14-8-1 11:39
‹ 上一主題|下一主題