用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅16星狀元 外文再奪A
go

聖保羅16星狀元 外文再奪A

■黃蕊獻(左)及許延鋒(右)同在西班牙文考試中考獲A級。

中學文憑試六個外語科目成績統計昨公佈,41%、即92名日校考生獲A級。12名應屆七科5**狀元中,聖保羅男女中學的許延鋒及黃蕊獻於西班牙文奪A,成為今屆八優狀元,而本身是三名「16星超級狀元」之一的許更是狀元「至尊」。

許延鋒及黃蕊獻都在中一時試讀西班牙文和阿拉伯文,二人均指阿拉伯文較深,相反西班牙文跟英文有不少相同之處,因此繼續修讀,並報考由考評局安排的英國劍橋國際考試部(CIE)高級補充程度西班牙文考試,於5月應試。

狀元之冠:讀吓幾得意

許昨說:「讀吓幾得意,可以睇到多一個唔同文化,而且識多個外語對將來工作都有利。」他指考試分口試、作文及閱讀理解三份卷,「閱讀卷有啲字唔明,睇上文下理估吓個意思」。他在今年文憑試共考七科,數學必修及延伸兩部份均取得5**,即總共有八項5**,成為16星超級狀元之一,現再添一A,成績為12名狀元之冠。

今年有225名日校生應考外語,當中133人考日文,64人考法語,西班牙文則只有14人應考,另有14人考德文、印度文或烏爾都文,整體83%獲E級或以上,當中半數獲A級。

Snoopy211  好叻呀!  發表於 14-7-22 16:15
王家爸爸    發表於 14-7-22 11:53

回覆:elbar 的帖子

回覆:聖保羅16星狀元 外文再奪A

似乎日文都好多人選考

引用:+■黃蕊獻(左)及許延鋒(右)同在西班牙

原帖由 elbar 於 14-07-22 發表

中學文憑試六個外語科目成績統計昨公佈,41 ...

確實叻仔叻女,如果他們連其他音樂,運動,藝術都有好成績,嘩,恐怖.

http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/congratulations/2721

Congratulations to our Form 6 graduates for their outstanding results in HKDSE Examination 2014
21-07-2014

66% (98 of 149) of our students get level 5 or above (or A in Category C subjects) in five or more of their subjects in the DSE examination 2014.  Summary of results as follows:

No of students: 149
    No of level 5**: 175; 1.17 level 5** per student
    No of level 5 or above (5**, 5*, 5): 768; 5.15 level 5 or above per student
    No of level 4 or above: 1013; 6.80 level 4 or above per student
    90.6% of our students get level 5 or above in English Language
    44.3% of our students get level 5 or above in Chinese Language
    74.5% of our students get level 5 or above in Mathematics
    61.7% of our students get level 5 or above in Liberal Studies
    91.9% of our students are qualified for JUPAS degree course

超叻,若然講多D佢地小學既成長,父母既背景就好了。

引用:Quote:原帖由+elbar+於+14-07-22+發表■黃

原帖由 Angelafyfy 於 14-07-22 發表
入得到呢間學校而又站得在尖位,估計即使不是富有人家,父母也是專業人士中產階級之類,唔係點有强大支援?!我不是睇少窮家子女,我本身也是窮家女!只是沒有支援下要叻到呢種級數,機率有幾多?

回覆:VKwan 的帖子

都要本身叻仔,我就唔知人家咩背景,讀書最重要都係自己。

回覆:聖保羅16星狀元 外文再奪A

同意,天資及努力決一不可。

cathyming1 發表於 14-7-25 09:08
都要本身叻仔,我就唔知人家咩背景,讀書最重要都係自己。
我唔係同你爭辯,我都同意讀書最重要都係自己,但是"自己"何嘗不是家庭悉心打造出來?!當然呢個世界一定有奇人異士,但真正唔洗支援又咁叻就少之又少。我只是有感而發,講出來大家唔好笑我,我認為自己細時都是好叻果種學生,記憶力分析思維能力都不缺,就是缺家庭支援囉,上課連課本都冇(屋企冇買書),仲要比老師誤會成日唔帶書,被放棄的我好辛苦考上大學,真是只可以用辛酸呢兩個字形容!如果有好的栽培,我認為哈佛都有得我讀,我講真架。

like_travel  absolutely agree with you ! u    發表於 14-7-25 11:32

祇是討論下伞,何來爭辯因有小女在校就升上中三了,對S校有小許認識,入讀s校家庭比較富裕,有學生住四百呎公屋又有住四千呎獨立屋,但小女同同學仔關係良好,因我家庭是前者,有大量家長係E生,咩師,但都有中學未畢業即係我,係中一時期小女同我講係呢間學校我無可能考试有A,結果中三考试主要四科有一半係A,同學有用萬元以上補中英數,又有人用幾百文一個月補習,有D無補,但成績又唔見錢多優勝。

esmond88  good sharing  發表於 14-7-25 13:21

VKwan 發表於 14-7-25 09:48
我唔係同你爭辯,我都同意讀書最重要都係自己,但是"自己"何嘗不是家庭悉心打造出來?!當然呢個世界一定有 ...

我小時候屋企都係好窮,一樣是屋企全無支援,都是自已半工讀完成學業,仲要應付高昂學費同比5千蚊家用屋企。 所以有今日,我全歸功屋企,多謝我父母親,讓我更堅壯。現在,我把那份自強不息的精神交託女兒,有幸她不但做到, 而且比我做得更好。

在此校要有A並不一定要付上高昂補習費,我囡都無補習,都是靠自己,一樣做得到。女兒說有同學用數千蚊補一科,可見不得成績出來物有所值。 

王家爸爸    發表於 14-7-25 17:13

VKwan 發表於 14-7-25 09:48
我唔係同你爭辯,我都同意讀書最重要都係自己,但是"自己"何嘗不是家庭悉心打造出來?!當然呢個世界一定有 ...
唔止冇家庭支援,直頭被剝削...
冇申請書簿津貼定申請完被拎左去其它地方用?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

誤會了,讀s校入學前學校應該知道小女係全免學費,申請學費減為數都不小,仲有津貼,基本上學校是全無雜費的,相比之前津貼小學更加小之小,因未讀前聽外間傳聞,唔收你學費,雜費都交窮你

like_travel 發表於 14-7-25 13:42
我小時候屋企都係好窮,一樣是屋企全無支援,都是自已半工讀完成學業,仲要應付高昂學費同比5千蚊家用屋 ...
同意成績不是用金錢就可以堆砌起,但都要有合理的栽培至可以開出同本身程度相符的好果子,我認為啦。我好似你咁,15歲開始就日頭上學下午返工半工讀,其實冇話唔得架,我都一樣上到大學,但我唔認為我現有的成績同我本身的資質是相符囉。或許你比較樂觀面對,但我真係好遺憾自己冇家庭悉心栽培,有時仲會覺得好唔甘心。

MASAYA 發表於 14-7-25 13:49
唔止冇家庭支援,直頭被剝削...
冇申請書簿津貼定申請完被拎左去其它地方用?
...

學校都有責任!開學個書單得好少用書,到九月開左學又突然要買呢本果本,父母唔再買,我冇書用咁樣渡過一年,一陣呢度賒一陣果度借,同學借比我就快快手睇一陣,就係咁黎去考公開考試,咁都入到大學(當時只得兩大),唔怕比人笑我自大,我真心覺得自己天資聰穎架,可惜欠缺栽培。

書本都無又真係慘D

引用:Quote:MASAYA+發表於+14-7-25+13:49+唔止冇

原帖由 VKwan 於 14-07-25 發表
學校都有責任!開學個書單得好少用書,到九月開左學又突然要買呢本果本,父母唔再買,我冇書用咁樣渡過一年 ...

完全明白! 咁聽落你慘過我,起碼我媽肯比錢我買書,只是我每次問攞錢買書交學費,見佢面有難色我也不忍心問! 人要向前望,如果你有屋企供你去牛劍,你就未必生出而家既仔女,又未必入到Coed 呢!這是缘,緣份兩面睇,差一步,結果唔同晒!

共勉之