用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學? ...
樓主: 9284
go

在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學? [複製鏈接]

老老實實, 聽左你地講咁多理論性的分析, 我好似仲亂左, 方向更加唔清析, 我小朋友唔係特別出眾, 又唔多受谷 (懶懶地), 我只想找一間大家都唔洗咁辛苦, 升中又比較有著數的學校比佢, 究竟可以點選呢

9284 發表於 14-7-24 16:37
老老實實, 聽左你地講咁多理論性的分析, 我好似仲亂左, 方向更加唔清析, 我小朋友唔係特別出眾, 又唔多受谷 ...
冇野心, 要求唔高, 揀聖母, 如果唔係就揀九真

不過話時話, 有冇問過你個女鍾意邊間先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-7-24 16:46
冇野心, 要求唔高, 揀聖母, 如果唔係就揀九真

不過話時話, 有冇問過你個女鍾意邊間先?
野心就當然有, 但都要知道自己個女係唔係果一皮先得, 我女鍾意英文, 知道自己有英文學校收, 佢好開心, 成日久唔久就同人講佢九月讀真光, 我就話比佢知我未決定, 因為仲考慮會唔會去聖母, 佢就堅缺話要真光, 聖母係方便我返學多D, 同埋應該會讀得輕鬆過真光少少, 但始終陪佢讀六年果個係我, 我又要返工, 選間辛苦D又好似搵自己黎 搞, 但如果我咁唸, 又好似好自私, 所以都未選好

9284 發表於 14-7-24 17:54
野心就當然有, 但都要知道自己個女係唔係果一皮先得, 我女鍾意英文, 知道自己有英文學校收, 佢好開心, 成日 ...
反正2間水準差唔多,同個女傾好先,如果你迫佢入間佢唔鍾意既學校,攪到佢唔想讀書重大件事!
點都好,盡快決定啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-7-24+16:46+冇

原帖由 9284 於 14-07-24 發表
野心就當然有, 但都要知道自己個女係唔係果一皮先得, 我女鍾意英文, 知道自己有英文學校收, 佢好開心, 成日 ...
睇左禁耐,先唔好諗真光定聖母,我覺得可能你要還原基本步,諗下你對女兒的期望。你話自己都有野心,即都希望女兒升中可更上一層樓,對嗎?但又擔心自己付出唔到時間同無能力,驚太chur想輕鬆點穩陣點。其實呢兩個諗法有點矛盾。想做band 1,或唔想做band 3,就一定要家長同小朋友都付出,就算讀普通官津小學也是吧!其實無話一定要讀band 1中學先係好,我都識人真係覺得做人最緊要開心,仔女年年升到班就得,對升中無壓力的。所以係視乎你對女兒的期望囉。我對兩間小學實在無認識,但客觀睇兩個升中網,對band 1生而言,九龍城真係好過黃大仙,英中選擇多好多,band 1 a-c 甚麼style 既英中都有,今年九龍城有band 2生都入到band 1中學。黃大仙英中就一隻手數得晒。如果真係有期望讀到band 1中學,無論讀聖母定九真都要好努力,咁點解唔在一個好d既升中網chur呢?咬緊牙關讀九真啦,no pain no gain,我相信所有入到band 1中學既學生同佢地既父母,都付出左好多的。但如果覺得盡基本學生責任然後順其自然就得,讀band 2學校都好,只要唔好band 3就可以,咁聖母係穩陣好多既。

回覆:在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學?

其實可以這樣想:若讀了九真後發覺太辛苦,小二可試叩聖母;相反,若讀了聖母唔like 既話亦可再叩九真,但考慮的就是那一間較少位比你叩或較難叩。

2011年轉左英小之後都未出過升中派位,其实会唔会有小小比人做白老鼠呢?定係我唸多左?

引用:2011年轉左英小之後都未出過升中派位,其实

原帖由 9284 於 14-07-26 發表
2011年轉左英小之後都未出過升中派位,其实会唔会有小小比人做白老鼠呢?定係我唸多左? ...
真係想多了,到你小朋友入中學已是6年後既事,即使係白老鼠的已不是你。而轉英小是經大部分師生和家長同意後才轉,他們應是十分願意去做白老鼠的。:;pppp:

引用:2011年轉左英小之後都未出過升中派位,其实

原帖由 9284 於 14-07-26 發表
2011年轉左英小之後都未出過升中派位,其实会唔会有小小比人做白老鼠呢?定係我唸多左? ...
轉左做英小, 對升中派位影響都唔係好大。

引用:做左好多research都係揀唔掂,九真50%上九

原帖由 9284 於 14-07-22 發表
做左好多research都係揀唔掂,九真50%上九中,聖母90%上聖中。阿女鍾意英文,本來好應該揀真小,但係佢唔 ...
聖母啦!

引用:做左好多research都係揀唔掂,九真50%上九

原帖由 9284 於 14-07-22 發表
做左好多research都係揀唔掂,九真50%上九中,聖母90%上聖中。阿女鍾意英文,本來好應該揀真小,但係佢唔 ...
聖母好d, 九真中學入u 比例低,個annual report 好唔透明,有d 問題

doggy2013 發表於 14-7-30 12:43
聖母好d, 九真中學入u 比例低,個annual report 好唔透明,有d 問題
但我去聖母中學個WEB都找不到DSE成績WOR

引用:Quote:doggy2013+發表於+14-7-30+12:43+聖

原帖由 9284 於 14-07-30 發表
但我去聖母中學個WEB都找不到DSE成績WOR
www.olc.edu.hk/doc/SchoolReport.pdf

如果小二要考插班或轉校,咁讀边间会好D呢?

樓主仲未決定揀边間?是否兩間学校都已註咗册,至可以 hold 咁耐!?

好明顯係啦

回覆:在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學?

唔係hold到8月31號卦?見佢在九龍城區九真post內問埋校車,仲未決定到?

引用:如果小二要考插班或轉校,咁讀边间会好D呢

原帖由 9284 於 14-08-03 發表
如果小二要考插班或轉校,咁讀边间会好D呢?
睇你想插去幾多線小學,插一線頭就應唔夠SFA, APS , KTS 呢啲fight 架喇

真光

真光
‹ 上一主題|下一主題