用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 九龍華仁書院中一新生2014-2015交流區
樓主: cherryma
go

九龍華仁書院中一新生2014-2015交流區 [複製鏈接]

spaceant 發表於 14-8-10 10:42

天利行在那裏?
其實買不到三本書,一本是書單註明九月一日可在學校買到。

上海街近佐敦道口。

三本書應該有 MyGrammarLab Elementary A1/A2 without key 吧。天利行舊年有賣呢本書。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:天利行在那裏? 其實買不到三本書,一本是

原帖由 spaceant 於 14-08-10 發表
天利行在那裏?
其實買不到三本書,一本是書單註明九月一日可在學校買到。
兩本reader: Kensuke's Kingdom 和 The witches 都可以開學後在學校訂(the witches 在下學期訂)。

回覆:九龍華仁書院中一新生2014-2015交流區

大家仔仔邊班,我仔C班

原來運動鞋要全白,我以為其他色都可以添!

由麗港城, 匯景至何文田華仁, 培正之保母車

小兒讀華仁隔離之培正中學, 住麗港城,想找人一起乘保母車, 因 現已找到由麗港城至何文田培正之保母車,但至少要有6人才開車,現已找到4位學生,倘欠2位便成,如人多會更平。有否子女是住麗港城/ 匯景, 因落車地點可以是 華仁, 培正中學,請儘快PM我。

噢,今年會把平日功課擺上網,家長可以監督住阿仔了。

引用:噢,今年會把平日功課擺上網,家長可以監督

原帖由 fion6406 於 14-08-28 發表
噢,今年會把平日功課擺上網,家長可以監督住阿仔了。
係呀,至少可以望下知道下有幾多功課

我仔仔1J班

miffy^o^ 發表於 14-9-11 10:09
開咗學個幾星期, 大家的仔仔番成點呀??

我仔就超開心, 堝適應, 超鍾意學校
多謝資訊,超有用。唔知體育又點呢?是否想入校隊就一定入到,定先要篩選,做後備,又要通過專人培訓先可代表學校出賽呢?

miffy^o^  剛開學無耐, 未知  發表於 14-9-11 10:33

回覆 miffy^o^ 的帖子

有d家長好天真、好可愛,不但過份高估了EK的影響力,而且更過份低估了各家長的智慧
以為係度唱兩句就可以「減少競爭」!  

引用:Quote:奥脫福+發表於+14-9-11+12:38+回覆+m

原帖由 miffy^o^ 於 14-09-11 發表
有d人係葡萄, 佢仔讀band three, 佢同我講佢識人band two都入到九華, 九華又hea, 又唔教書, 全部要靠自己, ...
我仔都讀得好開心,星期五小提琴選拔了,希望入到樂團,但重未知結果!

引用:Quote:原帖由+miffy^o^+於+14-09-11+發表有

引用:開咗學個幾星期,+大家的仔仔番成點呀??我仔

原帖由 miffy^o^ 於 14-09-11 發表
開咗學個幾星期, 大家的仔仔番成點呀??

我仔就超開心, 堝適應, 超鍾意學校

miffy^o^ 發表於 14-9-11 12:53
有d人係葡萄, 佢仔讀band three, 佢同我講佢識人band two都入到九華, 九華又hea, 又唔教書, 全部要靠自己, ...

係呀,重有啲MK直資家長喺到單單打打直接間接踩九華,話D學生煙不離手,重提出貴氣論,話如果中學冇一條龍小學就一定冇貴氣,重奇怪到要數家長D身家,直指九華家長大多來自中下階層喎。就算係又點呢?九華千𣎴好萬不好,最少有個優點我係最認同嘅,就係堅持不轉直資,有教無類。你估啲精英學生比你一踩,就去哂你度讀咩!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2858226&page=13#pid39171371

其實年年都有「家長」貼文踩九華,這都不是什麼新鮮事;不過作為笑料,呢篇帖
真係要俾十個趣!

就是因為不想小兒学坏、所以九华收了也放棄了。最近看了新闻报导、不单只学生、
新任校长也涉性骚扰、想当初决定真没错。
提早辞任校长陈岡博士在任期间所作出的改革、相信已是徒劳、太根深蒂固了。香港

华仁和九龙华仁真天与地。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2652872&extra=&highlight=%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E8%8F%AF%E4%BB%81%2B%2F%2B%E8%8D%83%E7%81%A3%E5%AE%98%E7%AB%8B&page=2

正所謂咸魚青菜各有所愛,我唔介意有人刻意唱淡,最好有咁淡唱咁淡添!不過千祈
咪呢頭唱咁淡,果頭就玩暗渡陳倉喎!咁鬼小人性格唔該唔好教壞細佬,污染校園!
(我唔係講引文入面果位家長)

‹ 上一主題|下一主題