用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 瑪利曼中學交流區
樓主: little-pig
go

瑪利曼中學交流區  

請教各家長,mss往東港島及東九龍的校車停邊D站?謝謝。

lhyxxx 發表於 17-10-5 15:11
請教各家長,mss往東港島及東九龍的校車停邊D站?謝謝。

MSS無校車噃,柴灣搭19, 北角可以搭埋41A ~~~

mcl203 發表於 17-10-6 16:01
無校車 ?! 咁阿女每朝搭個架係乜野鬼車 ?
好驚啊 !!

SingMom 發表於 17-10-6 17:35
無校車 ?! 咁阿女每朝搭個架係乜野鬼車 ?
好驚啊 !!

校車定保母車? 保母車可以自己安排,校車係學校負責~

mcl203 發表於 17-10-6 17:37
校車定保母車? 保母車可以自己安排,校車係學校負責~
一睇就知上面講緊保母車. 你使乜咁坪執著.  

SingMom 發表於 17-10-6 17:40
一睇就知上面講緊保母車. 你使乜咁坪執著.

我幾時執著? 網友問校車線,去到剛才都無人答,我只係告知巴士線,有無保母車可到,我當然知有啦,我知既學生當年都係搭小學部果架,中學識既都係19 / 41A。知既宜家可以告知俾網友~~~

mcl203 發表於 17-10-6 17:46
我幾時執著? 網友問校車線,去到剛才都無人答,我只係告知巴士線,有無保母車可到,我當然知有啦,我知既 ...

校車同保母車係好唔同,保母車只要佢接你張單,就一定會傾到地點上車~~~

mcl203 發表於 17-10-6 16:01

謝謝你,我都唔知佢有冇校車或保母車。不過我知有巴士上到,係怕朝早等得耐遲到。

lhyxxx 發表於 17-10-8 14:12
謝謝你,我都唔知佢有冇校車或保母車。不過我知有巴士上到,係怕朝早等得耐遲到。
...

放心啦,TKO D學生都係咁返學,反為港東D學生要先去北角搭巴士~

回覆樓主

請問這裡有冇中一叩門入MSS?可否分享叩MSS的過程?謝謝

ac917 發表於 17-10-17 19:56
請問這裡有冇中一叩門入MSS?可否分享叩MSS的過程?謝謝
我是交一份以resume形式的portfolio到校務處,半小時後打電話黎話即時面試,沒有筆試,家長一齊見。
面試內容以英文閒話家長,先問呀女有咩興趣,再就著她的答案傾落去。然後又問呀女如果唔開心會搵邊個,佢話會搵媽咪,因為媽咪係佢的好朋友。

問完同學,用廣東話問家長,都係點解揀MSS,對學校有咩認識同期望之類。

因為我是很遲先叩門,好多野好倉卒,連申請信都冇寫,交資料時校務處職員要我即時寫一封。我知道很多人是放榜前已交資料,你可以到咁上下去校網睇下有冇申請表格下載,早些交過去。

不過,因為今年有新校長上任,好多野可能有改變,我的經驗未必可以作準。

mother904 發表於 17-10-18 06:30
我是交一份以resume形式的portfolio到校務處,半小時後打電話黎話即時面試,沒有筆試,家長一齊見。
面試內 ...

非常非常感謝您回覆!請問你係咪升中放榜日去交表同一日收到面試?我非常喜歡MPS的作風,唔知MSS作風是否與小學部十分相似?我地係跨區,請問面試時會否睇自行有冇揀佢?估計自行佢會揀最top的學生,唔知自行係咪全見?咁順利相信你囡囡一定好叻!

ac917 發表於 17-10-18 06:59
非常非常感謝您回覆!請問你係咪升中放榜日去交表同一日收到面試?我非常喜歡MPS的作風,唔知MSS作風是否 ...

pls check pm

回覆 mother904 的帖子

pls check pm

咁係咪只收1A non-mps 生呢?
:-P

MSS又轉新校長? 做咗幾個月就resign!

今年有冇人報到呀?

請問家長是否都要面試?

要呀!一起見兩位老師,英文問完學生,中文問家長

回覆 東涌靚媽媽 的帖子

Thank you.
大約係問咩野?