用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀有一條龍中學的小學的無奈
樓主: mllau
go

讀有一條龍中學的小學的無奈 [複製鏈接]

wylo_lex 發表於 14-7-24 17:29
有得讀一條龍都咁無奈,咁比教育署派咗去十九志願D小學就唔死都無用 ...
點解要寫D唔死都冇用咁嘅字眼呢?派得唔好已經夠惨,你真係想人死咩?相信你一定是冇小朋友,否則一定有機會經歷的!

回覆:wylo_alex 的帖子

唔死都無用嚴重左,19 志願都好黑仔,但亂填就要自己承擔番結果
揀得一條龍都唔會差得去邊,叩門唔到都起碼有得直升,好過派到老遠既垃圾學校

mllau 發表於 14-7-19 01:20
如果想直升一條龍中學,當然冇問題但如果唔想直升,就有太多的無奈,
有冇邊位今年或以前有過這經歷?
...
我知你講乜,我有朋友情況一樣,被學校迫害。如果決定唔直升,及早轉校好過喇,去冇中學的小學,反而間學想自己畢業生馨香d仲會處處協助,但求派位更上一層樓。

至於個仔,繼續向目標校寫信叩門,並及早做好中二轉校的準備。

Vwan world 14-7-24 21:18
我知你講乜,我有朋友情況一樣,被學校迫害。如果決定唔直升,及早轉校好過喇,去冇中學的小學,反而間學想 ...
你好似好明白wor,!我又覺得未至於被廹害,但現在親身經歷,再加上其他人報料,小朋友的待遇肯定和冇龍校的有所不同,但我看見我地校長都似有難言之忍,相信他和小
學都是受制於中學。總之都係果句,依家知道咁黑暗,諗清楚先揀有龍校的小學

wylo_alex發表於 14-7-24 17:29
有得讀一條龍都咁無奈,咁比教育署派咗去十九志願D小學就唔死都無用 ...
你講嘢都幾刻薄wor,邊個唔死都冇用?個學生?個家長?係自嘲定係評論人?講咗咁耐,你明唔明所謂無奈是咩意思?是受到廹害,是受到不公平對待,都話咗間龍校唔
係好好,咁成績可以的,一定會選擇更好的,但係派得唔好,有好多因素冇人預計到,可以係唔好彩,
可以係學校造成,但我想每個學生都
係想讀間同自已banding的中學,就係咁簡單。
你咁講,莫非你不是為人父母?你是以咩身份咁講?
積吓口德好!

strry_night 發表於 14-7-22 09:25
Agree. 仲有,就算收左都知家長來年會不斷搵其他band1學校插班,遲早都會走,咁仲收黎做乜 ?

...
收咗佢,望佢讀得開心,讀得好,一直讀上去,又多留一個band1生,咁先係 win win 結局

引用:Quote:Vwan+world+14-7-24+21:18+我知你講

原帖由 mllau 於 14-07-24 發表
你好似好明白wor,!我又覺得未至於被廹害,但現在親身經歷,再加上其他人報料,小朋友的待遇肯定和冇龍校的 ...
學校想自己龍校升呢,明明中學是b2c - b3氹小學d 成績好同學直升,真係未至於迫,但無任何資訊,banding老師好似奉命不可幫學生升讀心儀中學,家長真係非常無奈
無龍校津校會安排講座,老師會比意見家長❨當時想揀聯繫中學,老師建議另一間同級中學,反而少了競爭❩,訓練同學面試技巧,派位成績理一起分享喜悅,氣氛好不同。

引用:Quote:strry_night+發表於+14-7-22+09:25+A

原帖由 mllau 於 14-07-24 發表
收咗佢,望佢讀得開心,讀得好,一直讀上去,又多留一個band1生,咁先係 win win 結局
...
學校唔同計算

我女九月升小六,
回想起當年心大心細是否報龍校,
因為有5分宗教分,可以報龍校升中不用煩,
但當日朋友一句話..........醒了.
佢讀得開心,讀得好..已足夠
最後都無報龍校.

回覆 mllau 的帖子

我孩子的小學幾好,但一條龍中學只是band 2B,孩子小學成績算可以,全級頭10名 (自己估計),所以我想試考其他中學。

但小學沒有呈分試,沒有升中講座(除了自己中學外),沒有升中面試技巧訓練,老師不會告訴你孩子是band 幾,成績表上沒有名次,學校不會寫reference letter,總之學校內是沒有升中這回事的。

而且五、六年級時, conduct 也俾得很緊,孩子(男仔)五年級下學期拿的是B-,這conduct已令我淋一頭冷水,結果孩子報的第一間直資中學(band 1C / band 2A) 沒有得interview, 我估應該是conduct累事。

小學給我的感覺是有點留難成績好的學生,不想他們離開,所以“讀有一條龍中學的小學的無奈”我也有點感受。

但我沒有放棄,幾經折騰努力和催谷孩子,終於孩子考入了一所傳統名校(9月升中一了)。

王家爸爸  苦盡甘來   發表於 14-7-26 21:10

liheiyau 發表於 14-7-26 08:52
我女九月升小六,
回想起當年心大心細是否報龍校,
因為有5分宗教分,可以報龍校升中不用煩,
咩話呀?

回覆 陌生人 的帖子

恭喜你!
我的兒子升小六,面對同你一模一樣的困局。 煩惱!

聽朋友說,他仔讀龍校,一早向學生洗腦,走出去的被視為叛徒,連其他同學都可能不喜歡你。

王家爸爸    發表於 14-7-26 21:11

CPLA 發表於 14-7-26 18:14
回覆 陌生人 的帖子

恭喜你!
謝謝你。
你明年兒子升小六,你預了什麼也是你自己找,自己填,小學沒有任何支援的了。

但不要氣餒,幸好我們這兩年升中人數銳減,只要孩子願意配合,努力學業,機會還是有的,加油!

AC17 發表於 14-7-24 19:36
唔死都無用嚴重左,19 志願都好黑仔,但亂填就要自己承擔番結果
揀得一條龍都唔會差得去邊,叩門唔 ...
乜有人會亂填嘅咩?唔識填喳掛!唔同意"揀得一條龍都唔會差得去邊"這句話,請問有冇睇前文㗎!

Candy925 發表於 14-7-19 14:19
我個情況都係無奈,不過唔知同你嘅無奈同唔同。

我校中學未至於好top,水準都唔錯,今年都有狀元,不過課 ...
我囡情況同妳參唔多,升小六.好煩.很佩服妳的選舉.還要恭喜妳呢!
‹ 上一主題|下一主題