用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀有一條龍中學的小學的無奈
樓主: mllau
go

讀有一條龍中學的小學的無奈 [複製鏈接]

引用:我個情況都係無奈,不過唔知同你嘅無奈同唔

原帖由 Candy925 於 14-07-19 發表
我個情況都係無奈,不過唔知同你嘅無奈同唔同。

我校中學未至於好top,水準都唔錯,今年都有狀元,不過課 ...

Candy925 發表於 14-7-19 14:19
我個情況都係無奈,不過唔知同你嘅無奈同唔同。

我校中學未至於好top,水準都唔錯,今年都有狀元,不過課 ...
多謝你在後段的鼓勵,過去的個多星期,是我近十多年來最down,最自責的日子,心想個仔如果唔係讀這間小學,遭遇一定有所不同。
我和你的無奈大致相同,我沒有詳盡,一是因為我電話shock
Shock 地,用好多時間才寫到咁大篇,第二,是我有D顧忌,你畢
業唔使再見,但我就仲有幾年見。個校長做到咁絕,b1c學生叩你
間b2c學校,竟然冇得in,就連老師都話冇理由,你話驚唔驚個校
長將我地銘記於心。
恭起你派得理想,以前的無奈可以抹走,但我仔派得不理想,我真
不能釋懐,我除了無奈,心中還有憤怒和不滿,但令我最痛的是我的
選擇害了個仔,
最後,我好唔明辨學辨得咁有私心,唔係為學生選擇最合適,而係為
自己收生理想,如果間學校係好,唔使sell 都大把人爭住讀,唔需要
在小學做咁多小動作。

回覆:serinac 的帖子

因為神級人人也想入,位小人多,人人也想入

引用:Quote:Candy925+發表於+14-7-19+14:19+我個

原帖由 mllau 於 14-07-19 發表
多謝你在後段的鼓勵,過去的個多星期,是我近十多年來最down,最自責的日子,心想個仔如果唔係讀這間小學, ...
唔好唔開心,我有一朋友女兒讀修院中學,今年DSE入不到大學, 他讀小學是前身方方,有一男同學派了B3中學,DSE他取24分可入大學,我也明白這机會不是人人可得,但祗要學校校風好,就不用擔心,無壓力會讀得會開心,如果還有點不舒服,不防在開學前找心儀中學,小數學生也不停在轉,祝你仔仔成功。

Yanamami 發表於 14-7-19 09:41
但當初揀呢類学校时,唔係諗住一入去就讀到中学畢業咩?
我也唔明白唔諗住直升,點解當初揀一條龍中學的小學。

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-7-19+09:41+但當

原帖由 王家爸爸 於 14-07-19 發表
我諗當初揾小学都係想揾好學校啫,有得直升當買保險,小朋友成績都係讀落先知,点諗到升中有咁多politics !

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+14-07-19+發表以

原帖由 serinac 於 14-07-19 發表
其實係咪所有一條龍直升都會有噉嘅情況 -》 缺少了那份磨練及洗禮,點解神級一條龍就冇所謂呢?

...
因為質素超群,入U數據強,年年有狀元,在心理上已贏曬!在學生而言直升中學已是成功。

w成ng327 發又於 14-7-19 22:35
我諗當初揾小学都係想揾好學校啫,有得直升當買保險,小朋友成績都係讀落先知,点諗到升中有咁多politics ! ...
贊成。咁區內好嘅又啱小朋友讀,得這一間,從來都冇貪過或諗過
間中學,就連這個保險,都冇諗過買,可能是我目光太短小,
冇諗咁長遠!

引用:Quote:w成ng327+發又於+14-7-19+22:35+我諗

原帖由 mllau 於 14-07-19 發表
贊成。咁區內好嘅又啱小朋友讀,得這一間,從來都冇貪過或諗過
間中學,就連這個保險,都冇諗過買,可能是 ...
唔好擔心啦,可能好快就有合適的offer 。其實你們中學部既然banding 唔好,想外闖的小學部學生一定唔少,亦唔會係今年才有,往年都會有,其他中學都應該接收唔少。

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-7-19+09:41+但當

原帖由 王家爸爸 於 14-07-19 發表
咁中學banding 唔好,小學都可以辦得好,一樣會出到band 1 生。你這樣的回應有點奇怪。

回覆:讀有一條龍中學的小學的無奈

就以我子女的小學是B1a,而連繫中學是B1c,所以小學的精英均外出,而二缐則升連繫中學。
小學沒有刻意阻攔,所以越做越強。

fion6406 發表於 14-7-19 23:44
咁中學banding 唔好,小學都可以辦得好,一樣會出到band 1 生。你這樣的回應有點奇怪。

...
這是小學選校時的值博率問題,小學辦得好但中學辦得差的學校比較少。如果你的分析一條龍學校,大部分小學和中學的Banding會趨於相似。例如高主教,中學公開試成績隨小學而升,早晚中學的Banding亦會升。當然,相反地,我們也看到了一些其他學校的小學Banding被中學拉低的例子。

因為你不知道6年後,是小學Banding會被中學拉低還是中學會被小學拉大,所以,為了安全, 我建議揀一條龍中學的小學需要諗住直升,選擇中小學Banding相似的一條龍。

不如咁講,奉勸所有有小朋友升小學的家長,如果有些少,或根本唔想讀間一條龍中學,千祈唔好揀嗰間有一條龍中學的小學!
所以,亞仔這件事settle down之後,要認真考慮個女轉唔轉校,如果唔係,幾年後就重演今天的惨況,可能更惨,因為妹成績不及阿哥!

chun媽  真的,建議你考慮  發表於 14-7-21 20:47
王家爸爸  SPCC和DBS除外   發表於 14-7-20 14:51

引用:不如咁講,奉勸所有有小朋友升小學的家長,

原帖由 mllau 於 14-07-20 發表
不如咁講,奉勸所有有小朋友升小學的家長,如果有些少,或根本唔想讀間一條龍中學,千祈唔好揀嗰間有一條龍 ...
好奇一問,對成績差,原中學都唔想收嘅同學,學校會点對佢地?

王家爸爸  只能轉到較低Banding的學校。   發表於 14-7-20 14:54

wong327 表 14-7-20 11:28
好奇一問,對成績差,原中學都唔想收嘅同學,學校會点對佢地?
一條龍中學應該保證收晒!

王家爸爸    發表於 14-7-20 14:52

引用:Quote:wong327+表+14-7-20+11:28+好奇一問

原帖由 mllau 於 14-07-20 發表
一條龍中學應該保證收晒!
我仔讀津貼有直屬中學部,唔計自行,只有72個學位留比小學部,唔係收哂嘅,都要參加大抽獎派位。我地成績唔係好,叩門應該冇希望,一心只想入直屬中學,選校策略跟學校指引111,好彩派到第一志願。其實如果肯定小朋友係band 1生,又想跳船試其他學校,選校時自行兩個志願都選心水中學,甲部頭三志願都係心水中學,乙部第一志願先填直屬第一,咁樣就會進取得嚟又可以響乙部買到保險,因為band 1生一定能派翻自己中學的。唔知樓主是否過份進取或估錯banding?

koodykoo 發表於 14-7-20 13:43
我仔讀津貼有直屬中學部,唔計自行,只有72個學位留比小學部,唔係收哂嘅,都要參加大抽獎派位。我地成績唔 ...
你的情形是直屬中學,樓主講的是一條龍。一條龍假若放棄直升,你要簽字確認的,跟直屬學校可參與乙一抽直屬位的不同。

引用:Quote:koodykoo+發表於+14-7-20+13:43+我仔

原帖由 goodenough 於 14-07-20 發表
你的情形是直屬中學,樓主講的是一條龍。一條龍假若放棄直升,你要簽字確認的,跟直屬學校可參與乙一抽直屬 ...
Sorry sorry

王家爸爸 發表於 14-7-20 08:59
這是小學選校時的值博率問題,小學辦得好但中學辦得差的學校比較少。如果你的分析一條龍學校,大部分小學和 ...
一條龍最慘係要全收小學的band 1,2,3同學,band 1和小部份band 2的同學都會離開,變成中學只能收到少量band 2和主要band 3的同學,此消彼長,中學甚至小學都會越變越差。對於一些有傳統歷史的學校,如高主教等還好,他們在家長心中早已有一定地位。反觀一些地區新興中小學,情況也許完全不同。我見而家有些一條龍都係只收四、五十個位或更少,將一部份非保留位增加,我覺得係一個好的緩衝。這對小學的同學可以跨外選校多了機會,小學又冇壓力要交人。中學又可有機會收到一些外面的同學,互相補益。

阿仔小學老師有口頭通知小朋友的相約名次, 以往近似名次的派位情況, 有為同學安排面試的訓練.
升中講座當然有一節是留給一條龍的中學校長, 他亦明確表示同學們放棄直升, 日後要叩門, 不予考慮.  
‹ 上一主題|下一主題