用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教: 沙呂小 VS 協恩
樓主: Bmwbobo
go

請教: 沙呂小 VS 協恩

子女選校是以個人作配對的!請不要貪方便就一起讀!將個大來作犧牲,絕不公平.樓主已有答案呢!細佬再作戰吧!

先講一講協恩,我相信樓主應該知道協恩中學已經轉直資,所以協小升協中仲有無優勢呢??我覺得這一點很重要!!如果協中不會因為小朋友來自協小而優先考慮,咁其實你小朋友讀協小或沙呂小都無咩大分別喎. 你唔好睇小在沙呂小讀得叻的小朋友,出外考外區名中一點都唔輸蝕!!!而且沙呂小更能保證你細佬有得讀!! 我總覺得, 睇一件事總要全方位去睇, 揀沙呂小, 家姐讀得好時升中可考st paul co ed, 協恩, 女拔等. 細佬又保證有得讀. 真正是進可攻退可守,不用兩邊都煩. 但如揀協小, 你一定要花好多心神在細佬學校上, 到時候你又係咪兼顧到家姐學業上呢??

回覆:請教: 沙呂小 VS 協恩

沙呂升中好好架

回覆:Bmwbobo 的帖子

或者咁問 細佬今年幾歲
我都係家姐+細佬組合 都有揀協恩 如果入到 我都會入協恩 因為計過數 細佬出世時已經少咗好多雙非 而且細佬出世嗰年出生率相對低 所以我會試 可惜女女入唔到 而係入咗"朱小 梁小 沙胡 一胡"其中一間

醒目開學勳章 貢獻勳章

ting916 發表於 14-7-19 13:21
子女選校是以個人作配對的!請不要貪方便就一起讀!將個大來作犧牲,絕不公平.樓主已有答案呢!細佬再作戰吧 ...
屋企係成家人嘅,考慮每一樣嘢,都應該以家庭最大利益考慮,而唔係個人利益當然,家庭最大利益當中,要顧及孩子利益,只不過唔係全部

如果大人要好辛苦去安排,呢個一定唔係好嘅決定,孩子健康愉快成長,最需要嘅係愉快家庭,爸媽多d有質素嘅時間陪伴

如果我個細嘅係女,我會取沙呂而放棄男校,响沙呂讀得去,去考傳統名校唔難
而小學讀雙性學校,我相信對孩子成長有益
恐龍家

回覆:請教: 沙呂小 VS 協恩

沙吕今年的升中派位已在學校網頁貼上,樓主可參考吓!

小曳人 發表於 14-7-20 06:39
屋企係成家人嘅,考慮每一樣嘢,都應該以家庭最大利益考慮,而唔係個人利益當然,家庭最大利益當中,要顧及 ...
好欣賞你既講法, 屋企係成家人既, 而唔單止講個人利益. 而且講真沙呂同協恩都差不多同類的學校, 追求學術, 如果你話一間好活動而口碑非常好既學校同沙呂比, 可能先可以再了解多D家姐先可作決定.  其實樓主一定已作決定, 我想問樓主最後點選擇, ANYWAY, 外人只係比意見, 一定無對與錯的答案