用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 請問有冇人係屋企自己教小朋友PHONICS?
樓主: faye723
go

請問有冇人係屋企自己教小朋友PHONICS?

回覆:000777gingingin 的帖子

請問係邊上堂?

回覆:000777gingingin 的帖子

可唔可以 pm 比我?
thanks

回覆 000777gingingin 的帖子

please pm me the name, thanks!

Lqueenie 發表於 14-8-1 23:30
我都唔識, 但用 hooked on phonics 教一對仔女, so far 效果不錯
我都係, 不過係我個仔上完堂,我返屋企同佢溫!易上手!

可以pm我中心資料嗎?many thanks!

引用:回覆lovenicolebaby的帖子:中心在九龍灣,

原帖由 000777gingingin 於 14-09-06 發表
回覆lovenicolebaby的帖子:

中心在九龍灣,聽講在西營盤都有分校。中心名我已經PM了給你。 ...
可否pm我資料?Thx!

引用:回覆lovenicolebaby的帖子:中心在九龍灣,

原帖由 000777gingingin 於 14-09-06 發表
回覆lovenicolebaby的帖子:

中心在九龍灣,聽講在西營盤都有分校。中心名我已經PM了給你。 ...
我都想知,謝謝

回覆:faye723 的帖子

我也想知,可否PM我. Thx.

回覆:請問有冇人係屋企自己教小朋友PHONICS?

我也想知,可否PM我. Thx.

可以用Jolly Phonics套教材自己教,一般書局有售,亦可在圖書館借教材(不過唔齊成套)

引用:+本帖最後由+000777gingingin+於+14-8-1+08

原帖由 000777gingingin 於 14-07-27 發表

我同你一樣,但我未學過併音,自己知很多音是錯的, ...
可否pm phonics  centre info 給我?謝謝!

回覆 faye723 的帖子

如果你想自己教,
一定要買一本牛津高階字典連光諜俾自己,
用嚟拆字,拼音就要另外買另一隻DVD, $800 左右

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2922162&page=1#pid39563148

Letter_lalaland 發表於 14-10-16 10:22
回覆 faye723 的帖子

如果你想自己教,

拼音就要另外買另一隻DVD, $800」是否都是牛津出版?
可否告知DVD全名?
商務、三聯等書局有得買嗎?
唔該。

回覆 ppmmbb 的帖子

係 Letterland 出嘅,英國音,你最好問清楚學校老師用美式定英式或者澳洲口音
因為個 a 相關拼音你可能會連自己都攪到頭昏腦脹
Story phonics 書局冇,你要自己上去Letterland 嘅香港總代理直接買,
順便睇清楚有冇需要先好買

我買咗返嚟其實自己冇乜點用,
有都係用黎攪清楚美式同英式發音嘅分別,
反而最多係俾啲係自己部電腦小朋友自己㩒吓,
等佢知道原來真係咁發音 同 埋啲公仔會郁,引起學習動機。

牛津 詞典哦隻光碟就有齊有英國音 同 美國音

Letter_lalaland 發表於 14-10-16 14:56
回覆 ppmmbb 的帖子

係 Letterland 出嘅,英國音,你最好問清楚學校老師用美式定英式或者澳洲口音
是否Story Phonics Software OR Fix-it Phonics Level 1/2/3 - Software ? thanks.

http://www.letterland.com/phonics-books/story-phonics-software

http://www.letterland.com/phonics-books/Fix-it-Phonics-Software-Level-1