用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有沒有小朋友中二轉校?
go

有沒有小朋友中二轉校? [複製鏈接]

如題
   1    0    0    0

回覆:qkhui 的帖子

點解中二要轉校?

其實仔仔9月升中一, 他心儀個間中學派唔到, 噉佢自己目標係升中二時可以去試下考插班生, 所以想問問, 有沒有人試過, 想知是否成績一定要考第一.?

王家爸爸  可以一試,不試沒有機會,試試可能有機會。  發表於 14-7-18 11:35

引用:其實仔仔9月升中一,+他心儀個間中學派唔到,

原帖由 qkhui 於 14-07-18 發表
其實仔仔9月升中一, 他心儀個間中學派唔到, 噉佢自己目標係升中二時可以去試下考插班生, 所以想問問, 有沒 ...
就算不用考第一,都一定是名列前茅,但都要睇現在是讀什麼學校,插班又是什麼學校,如果想由B2A轉去B1中學都不易

仔仔其實都係band 1學生, 不過派唔到, 派到去band 2a, 噉佢喜歡的係band 1尾中學. 噉都係試一試, 仔仔有目標都好的,

朋友由直資男校轉一條九龍英中,不過佢是不能直升原校生,現插班回歸.

有人係TSK (B1C)考全級第三,中二插入LS

中二插班比中一的競爭小很多, 值得一試!

王家爸爸   Agree!  發表於 14-7-18 16:31

試o者,做左唔會後悔。

Yanamami 發表於 14-7-18 17:32
試o者,做左唔會後悔。
同意吖, 試吓無壞, 免得日後後悔. 在ek都有唔少成功例子, 阿仔中二有同學是轉校的, 亦有同學插班去其他學校.

回覆:totheend 的帖子

插班中二其實不易。第一要學生的成績表靚,第二要心儀的學校有學位,最後仍需跟其他人比試。因為要有人走或留班才會有位提供插班申請,如果冇位騰空,根本冇得插班,所以應該中一叩門較容易。但如果係心儀那間學校就不理結果也應一試。

回覆:ATSLO 的帖子

有些學校是不設插班申請的,有些是有申請截止日期。樓主最好先搜集資料,留意打算插班的學校公佈的資訊以免錯失報名時機。

沒有

Yanamami 發表於 14-7-18 17:32
試o者,做左唔會後悔。
同意,試!

回覆:有沒有小朋友中二轉校?

一張亮麗的成績表最重要!明明打去心儀學校時說沒有插班位,但堅持送上成績表及獎狀,表明願意等待,另加一封家長、小朋友親筆求位信,多數都有一次筆試機會!筆試考得好,自然有機會面試,面試完多數會收!

多謝噉多位家長意見, 我會先將最基本的要求跟仔仔說, 等他自己有個目標.

剛知仔仔入了英文班, 希望會有幫助 :)

如果中二插班後,會難適應嗎?例如朋友,學習環境等?

cheukmanlai, 其實都有諗過LE 個問題, 到時睇下亞仔自己, 可能今年又讀得開心, 成績又OK, 唔轉, 不過我只係想在開學前同仔傾好, 等佢自己要有定心理準備,女果真係F.2想轉, 今年自己要點實行.

我個仔今年升中二,小六時band2頭,自行派位都失敗,派左band3尾,幾經辛苦叩到band2b,今年全年考全級第三,讀得開心又多朋友,但中一叩門時進不了英文班,學校又不設上落車機制,所以中一至中三都讀中文班,怕中四後追得辛苦,所以才想轉校,而家好苦惱!

引用:我個仔今年升中二,小六時band2頭,自行派

原帖由 cheukmanlai 於 14-07-21 發表
我個仔今年升中二,小六時band2頭,自行派位都失敗,派左band3尾,幾經辛苦叩到band2b,今年全年考全級第三 ...
今年的插班申請結果相信已經塵埃落定,你有一年時間來部處。首先要跟亞仔分析去留的好處及壞處,大家取得共識及目標,如果他同意轉校就要考張亮麗的成績表,等可以轉校時再由他作出去留的決定吧,不竟讀書的是他。

‹ 上一主題|下一主題